interiør:

Kaja valgte bort Oslo til fordel for en av Jevnakers eldste gårder

– Nå har jeg bodd her i 16 år. Tiden flyr!

FOTO: Yvonne Wilhelmsen
FOTO: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert

Høytid med historisk sus

Kaja og barna har hjemmelagde pepperkaker, rampenisse og selvhogget tre. Men det er slett ikke sikkert de vasker gulvet eller bærer ved. Hverdagen er da hektisk nok fra før!

Kaja Vang har en forkjærlighet for sjarmerende, gamle møbler og har en fortid som antikvitetsforhandler. Hun drev tidligere restauranten Oldemors Karjol på Jevnaker, der besøkende gjester også kunne kjøpe med seg møblementet. Når hun dekker bordet til jul, er både deler av pynten og de vakre, gamle møblene fra den tiden. Kajas bluse er kjøpt hos Briskeby Gods.
Kaja Vang har en forkjærlighet for sjarmerende, gamle møbler og har en fortid som antikvitetsforhandler. Hun drev tidligere restauranten Oldemors Karjol på Jevnaker, der besøkende gjester også kunne kjøpe med seg møblementet. Når hun dekker bordet til jul, er både deler av pynten og de vakre, gamle møblene fra den tiden. Kajas bluse er kjøpt hos Briskeby Gods. Vis mer

Ute knirker snøen under skoene. Inne spraker det i peisen, mens det glitrer i skinnet fra et titall stearinlys. Det dufter av gløgg, gran­bar og julebakst. Ser du veldig nærme etter, kan det godt hende du finner en hybel­kanin i hjørnet.Det trenger ikke vært helt som i sangen, mener Kaja Vang, og sikter til «Julekveldsvisa» av Prøysen.

– Har du ikke vasket gulvet eller båret ved? Glem det. Vi må ikke forvente for mye av oss selv og stresse oss i hjel.

Når snøen legger seg som et hvitt teppe over den gamle, rødmalte kårboligen, er julestemningen komplett.
Når snøen legger seg som et hvitt teppe over den gamle, rødmalte kårboligen, er julestemningen komplett. Vis mer

På Øvre Vang Gård er det historie i veggene, og den er på ingen måte kort. Kårboligen, som Kaja og barna bor i, ble bygget i 1739, men det sto bygninger på gården allerede i middelalderen.

Her bodde Anders Øvre Vang, Kajas tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp oldefar (!), født i 1577, og etter ham førte Vang-slekten gården ­videre i 300 år. Deretter ble gården solgt og kjøpt av ulike familier med tretti års intervall, før den ble ­tilbakeført til Anders’ slekt da Kajas foreldre kjøpte gården tilbake i 2005.

Kaja har seks hester på gården – til glede for store og små. Kåpe fra Briskeby Gods.
Kaja har seks hester på gården – til glede for store og små. Kåpe fra Briskeby Gods. Vis mer
Emil Olai hjelper til med å bære inn årets selvhogde juletre fra egen skog.
Emil Olai hjelper til med å bære inn årets selvhogde juletre fra egen skog. Vis mer

Selv har Kaja vokst opp i Oslo og gått hele skole­gangen i hovedstaden. Men i voksen alder flyttet hun til Hadeland for å hjelpe til med oppussing og videreutvikling av gården. Hele flyttelasset fikk plass i en rød Jeep Wrangler, som bare så vidt hang sammen i svingene over Sollihøgda, minnes hun.

– Nå har jeg bodd her i 16 år. Tiden flyr!

Den gamle døren til kårboligen er beholdt, til tross for at det blåser rett inn på kalde dager. Den er altfor vakker til å byttes ut!
Den gamle døren til kårboligen er beholdt, til tross for at det blåser rett inn på kalde dager. Den er altfor vakker til å byttes ut! Vis mer

Mange ville nok tenke at det var et modig valg å flytte fra Oslo til en gammel gård. Kaja ser ikke slik på det.

– Selv om jeg har vært en sosial Oslo-jente, vokste jeg opp på rolige Vettakollen med skogen som nærmeste nabo. Jeg er glad i luft rundt meg. Egentlig har jeg vel alltid syntes at det har vært deilig å bo landlig. Jeg er nok en guttejente, mye mer glad i å kjøre ATV enn å sitte på kafé, sier hun.

Blir det tid, står en ridetur alltid på programmet julaften, med bjeller på hestene. Her rir Alma på shetlandsponnien Wilma.
Blir det tid, står en ridetur alltid på programmet julaften, med bjeller på hestene. Her rir Alma på shetlandsponnien Wilma. Vis mer

Med tre barn, hund, fire mohairgeiter, seks hester, ni kaniner og en katt blir det i seg selv lite tid til å tvinne tommeltotter. I tillegg driver Kaja Hadeland Catering fra den gamle driftsbygningen på gården. Bedriften ­leverer mat til hele distriktet og er nesten fullbooket med konfirmasjoner, bryllup og andre arrangement for flere år framover. Det er nok å gjøre. Men det til tross:

– Tid er gull, mener Kaja. Tid til å lage julepynt. Tid til å bake. Eldstedatteren fikk slippe til på kjøkkenet fra hun var tre år gammel.

Sofaen er kjøpt hos Blomqvist. Bordet fikk Kaja med på kjøpet da hun kjøpte en spisebordsgruppe på Finn. no. Lysekronen er fra Krebs. Papirjuletrærne er fra Broste Copenhagen. Pleddet er fra Ferm Living.
Sofaen er kjøpt hos Blomqvist. Bordet fikk Kaja med på kjøpet da hun kjøpte en spisebordsgruppe på Finn. no. Lysekronen er fra Krebs. Papirjuletrærne er fra Broste Copenhagen. Pleddet er fra Ferm Living. Vis mer

– Nå er Nora 12 og lager både konfekt og kaker helt alene. Mange foreldre tenker at det blir for ­rotete, eller at barna kan skjære seg på skarpe kniver. Jeg tror de har godt av «learning by doing». Å få måle opp ­ingredienser, smake og lukte. Så får man heller rydde vekk de skumleste knivene, mener hun.

I den ene av husets stuer er det dekket til fest på et gammelt bord med løveføtter, kjøpt på Finn.no. Veggen er malt i fargen «Soft Teal» fra Jotun. Stolene «Ghost» er fra Kartell. Serviset er fra Sthål Ceramics. Tips! Grankvister du plukker i naturen er også fin og gratis pynt til julegavene eller festbordet.
I den ene av husets stuer er det dekket til fest på et gammelt bord med løveføtter, kjøpt på Finn.no. Veggen er malt i fargen «Soft Teal» fra Jotun. Stolene «Ghost» er fra Kartell. Serviset er fra Sthål Ceramics. Tips! Grankvister du plukker i naturen er også fin og gratis pynt til julegavene eller festbordet. Vis mer

Kajas foreldre, «Mommo» og «Moffa», flyttet inn i hovedhuset på gården i fjor sommer.

– Det blir mange boller gjennom vinduet til ­Moffa. Min kollega Gøran lager den beste loffen. Med ­kjøkkenet ti meter fra huset til foreldrene mine er det klart det drysser litt hjemmebakst på dem.

En liten glassnisse fra Hadeland Glassverk pynter opp på det gamle sidebordet sammen med en eviggrønn grangirlander fra Milla Boutique.
En liten glassnisse fra Hadeland Glassverk pynter opp på det gamle sidebordet sammen med en eviggrønn grangirlander fra Milla Boutique. Vis mer

I fjor feiret Kaja sin første jul som nyseparert. Det kjentes, naturlig nok, litt trist.

– Julen er en familietradisjon, og selvsagt blir det en utfordring når barnefordeling og tradisjoner blir snudd på hodet i høytiden. Det kan nok mange kjenne seg igjen i, sier trebarnsmoren.

Det vakre, håndlagde keramikkserviset er fra svenske Sthål Ceramics. Bestikket er fra Hadeland Lys & Tinnstøperi. Den grønne saftflasken er kjøpt i en antikvitetsforretning.
Det vakre, håndlagde keramikkserviset er fra svenske Sthål Ceramics. Bestikket er fra Hadeland Lys & Tinnstøperi. Den grønne saftflasken er kjøpt i en antikvitetsforretning. Vis mer

Den lille sorgen var definitivt til stede, og det ble ekstra viktig at bruddet ikke skulle få legge noen demper på julestemningen til barna. Kaja har holdt fast ved de kjære ritualene. Som juletrejakten i egen skog.

– Vi går ut i skogen med Moffa på slep og håndsag i sekken, og finner det fineste treet hvert eneste år, sier hun.

Pepperkaker av Ikeadeig får du aldri servert hos Kaja og barna. Det blir ikke jul uten duften av hjemmelagde julekaker, mener hun.
Pepperkaker av Ikeadeig får du aldri servert hos Kaja og barna. Det blir ikke jul uten duften av hjemmelagde julekaker, mener hun. Vis mer

Treet pyntes alltid helt hvitt, i gammel tradisjon med perler, og fritt for glitter.

– Jeg liker klassiske og gamle tradisjoner. Men selv om jeg liker levende lys, tør jeg ikke bruke det på juletreet enda så vakkert det er …

De gamle vinglassene har sin egen, unike historie. En dag banket en dame på døren til Kaja. Hun hadde to gamle glass som stammet fra gården, med «Øvre Vang Gård» inngravert, og syntes de fortjente å komme hjem igjen. Nå pryder de julebordet sammen med en glassnisse fra Hadeland Glassverk.
De gamle vinglassene har sin egen, unike historie. En dag banket en dame på døren til Kaja. Hun hadde to gamle glass som stammet fra gården, med «Øvre Vang Gård» inngravert, og syntes de fortjente å komme hjem igjen. Nå pryder de julebordet sammen med en glassnisse fra Hadeland Glassverk. Vis mer

Hvert år er Rampenissen på plass i desember. Kaja filmer nissen med mobilen og lager rampete filmer i tussmørket, som barna ser når de spiser frokost dagen derpå.

– Det er et høydepunkt i hverdagen!

Med mat som levebrød var et raust kjøkken med mye benkeplass et must for Kaja. Kjøkkeninnredningen er levert av Olerud Male & Snekkerverksted på Lunner. Benkeplaten i stein er god å bake på, men deler av benken er i tre, for at helheten ikke skulle bli for hard og kald. Den nederlandske krukken er arv fra mamma.
Med mat som levebrød var et raust kjøkken med mye benkeplass et must for Kaja. Kjøkkeninnredningen er levert av Olerud Male & Snekkerverksted på Lunner. Benkeplaten i stein er god å bake på, men deler av benken er i tre, for at helheten ikke skulle bli for hard og kald. Den nederlandske krukken er arv fra mamma. Vis mer

To shetlandsponnier, en shire, to islandshester og en araber utgjør hesteflokken på gården. På julaften får hestene bjeller om halsen og tar med familien på en stemningsfull ridetur før middag: Mommos ­ribbe med verdens beste saus.

– Og det må være stekte erter til. Det er kanskje litt sært, men det er en tradisjon. Jeg spiser erter kun på julaften, ler Kaja.

På badet henger et fotografi av Kajas første hund, schæferen Rex, tatt av en venninne som er hobbyfotograf. Bak bildet er det montert lys, så det ser ut som solen skinner gjennom bildet. Badekaret er fra britiske Heritage. Håndkleet er fra Mille Notti.
På badet henger et fotografi av Kajas første hund, schæferen Rex, tatt av en venninne som er hobbyfotograf. Bak bildet er det montert lys, så det ser ut som solen skinner gjennom bildet. Badekaret er fra britiske Heritage. Håndkleet er fra Mille Notti. Vis mer
Den gamle stolen er funnet på gården.
Den gamle stolen er funnet på gården. Vis mer
I vinduskarmen står et lite stilleben med stearinlys, et vakkert skrin og en bjelle.
I vinduskarmen står et lite stilleben med stearinlys, et vakkert skrin og en bjelle. Vis mer

Om gulvet ikke er skrubbet til perfeksjon, får det heller være.

– Jeg liker å ha det ryddig, men er ikke så ­pertentlig anlagt. Det er folk som betyr mest for meg. Jeg vil at det skal være et åpent hus for barna og vennene deres. Ofte blir det folksomt rundt middagsbordet. Det er slik jeg vil ha det!Når lysene tennes, ribben står i ovnen og jule­freden senker seg, er det kanskje ingen som tenker over hybelkaniner uansett?

Alma og Emil Olai bygger snømann. Til eiendommen tilhører skog og dyrket mark på over tusen mål.
Alma og Emil Olai bygger snømann. Til eiendommen tilhører skog og dyrket mark på over tusen mål. Vis mer
Veggfargen i trappegangen har Kaja blandet selv. Lysekronen er fra Krebs. Julekransen i vinduet er fra Ikea.
Veggfargen i trappegangen har Kaja blandet selv. Lysekronen er fra Krebs. Julekransen i vinduet er fra Ikea. Vis mer
Nattbordet er fra Blomqvist, og vasen er fra Milla Boutique. Sengeteppet er fra fair tradebedriften Maqhama.com.
Nattbordet er fra Blomqvist, og vasen er fra Milla Boutique. Sengeteppet er fra fair tradebedriften Maqhama.com. Vis mer
Det gamle bordet i gangen er kjøpt hos Blomqvist. Speilet og bysten er også begge funn fra antikvitetsbutikker. Papirjuletreet er fra Broste Copenhagen.
Det gamle bordet i gangen er kjøpt hos Blomqvist. Speilet og bysten er også begge funn fra antikvitetsbutikker. Papirjuletreet er fra Broste Copenhagen. Vis mer
Kaja har selv snekret den rustikke sengegavlen som her er pyntet med en grangirlander fra Milla Boutique. Benken er kjøpt i en antikvitetsforretning på Gjøvik.
Kaja har selv snekret den rustikke sengegavlen som her er pyntet med en grangirlander fra Milla Boutique. Benken er kjøpt i en antikvitetsforretning på Gjøvik. Vis mer

Få stilen

Kom i stemning med krystallkrone, rustikke tremøbler og skinnende gull.

«Empire»-lysekrone (kr 2800, Ellos Home).
«Empire»-lysekrone (kr 2800, Ellos Home). Vis mer
Karaffel i pleksiglass (kr 660, Svenskt Tenn).
Karaffel i pleksiglass (kr 660, Svenskt Tenn). Vis mer
Telysholder (kr 45, Søstrene Grene).
Telysholder (kr 45, Søstrene Grene). Vis mer
Julekrans med mose (kr 305, House Doctor).
Julekrans med mose (kr 305, House Doctor). Vis mer
Julekuler i velur (kr 130, Ellos Home)
Julekuler i velur (kr 130, Ellos Home) Vis mer
Messinglysestake (kr 950, Lene Bjerre).
Messinglysestake (kr 950, Lene Bjerre). Vis mer
«Ghost»-spisestol (kr 3310, Kartell).
«Ghost»-spisestol (kr 3310, Kartell). Vis mer
Papirtrær (sett med tre stk., kr 1300, Broste Copenhagen).
Papirtrær (sett med tre stk., kr 1300, Broste Copenhagen). Vis mer
Eviggrønn girlander (kr 300, Bohus).
Eviggrønn girlander (kr 300, Bohus). Vis mer
«Argun»-benk (kr 8000, Nordal).
«Argun»-benk (kr 8000, Nordal). Vis mer
Middagstallerken (kr 360, Sthal Ceramics).
Middagstallerken (kr 360, Sthal Ceramics). Vis mer
Linduk (kr 1390, Himla).
Linduk (kr 1390, Himla). Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer