Bolig & Interiør

Klar, ferdig putekrig!

De var ikke til å unngå på møbelmessen i Stockholm: Store puter så vi overalt. Vi bestemte oss for å finne ut mer. Er puter virkelig den nye, store trenden?

Foto: Camilla Ursin
Foto: Camilla Ursin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi har forlatt kontorstolen og tatt bena fatt på messer i inn- og utland, i et forsøk på å finne frem til nye, kule ting å vise våre lesere. Blant tingene vi merket oss rundt omkring på tur, var store puter. Akkurat ja - kanskje ikke noe revolusjonerende, men det er faktisk ikke siden 80-tallets glade dager at vi har sett så mange store puter til å sitte i, på én gang. Er puta tilbake i varmen? Kanskje er det 80-tallet som er tilbake - ikke bare puta.Med puter på hjernen Det var på møbelmessen i Stockholm vi ble overbevist om at bruken av store puter, til å sitte på, er en ny, stor trend. Mens vi gikk rundt i de enorme messehallene, knipset vi flere og flere bilder av store puter man kunne sitte på. Vi knipset oss fra en stand til en annen og plutselig var vi på bar. Og jammen var det ikke puter her og. I år var det den unge, fremadstormende designgruppen Front som fikk i oppdrag å lage den midlertidige baren midt i messeområdet, kalt Stockholm Design Bar.Eksterne lenkerEkornes FrontSimon James Design - Vi ville lage et spesielt design til baren, forklarer Sofia Lagerkvist i Front. - Baren skulle bare være der i fem dager. Vi tok som utgangspunkt at selve messen er ett stort rom, hvor hver eneste utstiller har sin egen scenografi på standen sin. Vi ville jobbe med ting folk kjenner igjen, og få de til å se dem på en annen måte. BildespesialPuter, puter, puterLagerkvist forteller at de valgte å bruke store puter, like høye som stoler, for å skape en avslappende atmosfære og et behagelig sted å sitte. - Vi så gamle tanter som satt og slappet av på putene våre, smiler hun. Men i (trend)forskningens navn: hvorfor i alle dager puter? Vi tenker i vårt stille sinn at stoler kan da være ganske så komfortable de òg. Ikke alle er det, men de finnes.- Vi var hjemme hos 100 svensker og intervjuet dem om tingene de har i hjemmene sine, sier Lagerkvist. - Det viste seg at mange hadde et spesielt forhold til putene sine. Det var mange som hadde laget dem selv, eller fått dem i gave. Ofte var det gamle pynteputer som hadde gått i arv. Vi ble veldig fascinert av dette. Og dermed ble det store puter til designbaren på messen i Stockholm. Akkurat som Naoto Fukasawa ville Front bruke ting man kan kjenne igjen. Inspirert av pynteputene mormor har i sofaen, lagde de sine egne, store versjoner av disse. De blåste opp putene så de ble til en sofa i seg selv, som Lagerkvist beskriver dem.

Vi liker å slappe av

Vi kom hjem fra Stockholm, og sorterte inntrykk og bilder. Det var - som ventet - mange bilder av store puter. Den danske produsenten Sakwa, hadde kun med seg puter. Vi fant en engelsk dame, Caroline Gray, som lagde puter, tapeter og lamper. Vi fant nederlandske Moooi som hadde innredet noe som lignet en stue - utelukkende med puter til å sette en sliten rumpe på. Finske Anne Kyyrö Quinn viste frem funky puter med farger og pigger. Vi så til og med puter hengt opp i taket. Når vi tenker oss om, så var det faktisk på Gave & Interiørmessen på Lillestrøm at vi først la merke til sacco-sekken-er-tilbake-fenomenet. For mens vi ruslet intetanende rundt og kikket etter blomster, planter og andre bevis på det som skulle være årets overordnede trend, garden trenden, slo det oss at det var mange sitteputer rundt omkring.Tilbake i Oslo hørte vi Gunn Helen Øye fra Prognosesenteret prate om hvordan vi nordmenn liker å ha det hjemme. Annonsert tema for foredraget var "Future Living". Ingen umiddelbare koblinger til puter og andre pynteting her, med andre ord. Men ser man ikke det, midt i mellom noen grafer og tabeller og forklaringer på hvordan nordmenn vil bo i fremtiden kommer den: Sliden med en tegning av en pute. Rettelse - en mann som ligger og slapper av på en stor pute. Siden Stockholm har vi hatt puter på hjernen, eller i hvert fall lagret i hjernebarken, så radaren plukker opp dette umiddelbart. I en bisetning, som en overgang fra den ene sliden til den andre, sier Øye at ja, vi liker jo å slappe av da, så puter er nok ganske in.

Store puter i den store sammenhengen

Vi må undersøke litt videre. Er puter virkelig in? Eller er det bare inne i vårt hode og på vår datamaskin i form av masse bilder? Puter er jo perfekt for folk som undertegnede, som bor i små leiligheter, og ikke har allverdens sitteplass men allikevel samler vennegjengen at home i blant. Store puter kan man jo bare slenge oppi senga når man ikke bruker dem. Vips, så har man den etterlengtede gulvplassen tilbake. Vi spør Boris Praskac, interiørdesigneren bak interiøret til baren Bari i Trondheim, samt Olapalula, Jacob Aalls og Havana Social Club i Oslo, i tillegg til mange private hjem.Han synes imidlertid ikke at puter er noe mer trendy enn det har vært før. Vi er litt skuffet - på putenes vegne selvfølgelig. - Puten kom ikke tilbake som et selvstendig individ, forklarer Praskac. På nittitallet var alt av dekor rensket bort, gardiner, lamper, pynteting, puter. Vi tenker på den strenge, hvite minimalismen fra forrige tiår. Det nakne interiøret som var så lekkert å se på men så vanskelig å få til. Vi tenker på de smilende småbarnsmødrene i interiørbladene, som nysminket og pene i tøyet prøvde å overbevise oss om at det var helt supert å leve minimalistisk altså, med barn og alt. Ikke noe problem. Ikke en pute i syne. - Altså, putene kom tilbake i en sammenheng, fortsetter Praskac. - Som en følge av, og sammen med, alle de andre dekorative tingene som tapeter, lamper, tekstiler, alt som er tilbake i interiøret nå. Nå skal jo alt stå i mot hverandre. Vi prøver å slå et slag for puten og spør om han ville brukt puter selv. - Ja, det ville jeg nok gjort. Men jeg ville bare brukt puter om de hadde hatt en funksjon, svarer Praskac. - Du vet, i dag er det et mye større utvalg av alt. Det er ikke som før i tiden, før 1998. Da varte en stil et helt tiår. I dag produseres det mye mer av alt, det er mye mer å velge mellom. Og det kan man jo kalle en stil i seg selv, avslutter han.

Jevnt og trutt med puter

Vi tar kontakt med Ekornes, produsenten av den gode, gamle, velkjente Sacco-sekken, den opprinnelige store sitteputen, som man enten hater eller elsker. Vi trodde først at denne etterlevningen fra de glade, lutet-furu-dager hadde avgått ved en stille død. Og at den først nå hadde stått opp igjen. Men dengang ei - ifølge markedssjef Stina Bredal Rørvik i Ekornes, holder salget seg stabilt på omtrent førti tusen enheter i året.Kanskje tar vi helt feil. Vi kan ikke konkludere sikkert med at puter er den nye, store trenden. Alt vi vet er at vi har tatt mange bilder av puter. Og at putene har kommet en lang vei siden Sacco-sekkens uniformitet på 80-tallet. Bare se selv, i vår ekstra store putebildespesial. God søndag!(Artikkelen er levert av DinSide.no)Foto: Camilla Ursin/ Elisabeth Dalseg/ Ekornes

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer