Planter

La det spire og gro i vinduskarmen

Du trenger ikke vente på våren.

Tips! Det er flere måter å la frø, planter og knoller formere seg på. Men fellesnevneren er vann, lys og god jord! Foto: Krista Elvheim
Tips! Det er flere måter å la frø, planter og knoller formere seg på. Men fellesnevneren er vann, lys og god jord! Foto: Krista Elvheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KKLIVING.NO: Du trenger ikke vente på våren om du savner å ha det litt grønt rundt deg.

Hvorfor ikke lage et innendørs minidrivhus, og friske opp hjemme med noen grønne planter?

Her får du tipsene som gir deg den etterlengtede vårfølelsen!

KINESISK PENGEPLANTE

Mange planter av én! Å dele opp en større plante kan gi mange små! Den kinesiske pengeplanten (pilea peperomioides) er en hengiven plante som fort kan deles opp i mange små. 

Dette er et enkelt triks som gir mye spireglede fram mot sommeren. Du deler opp en morplante i mange små knoller, og planter dem i mindre terrakottapotter med renasjehull.

Husk å gi de nye, små plantene litt økologisk gjødsel ved oppdeling og framover i okseperioden. 

La dem stå innendørs til de vokser seg store og frodige, og ta dem ut når det blir varmt nok, til en plass med litt solskygge.

Denne planten kan kreve litt tålmodighet, men blir til gjengjeld stor, frodig og vakker etter hvert. Den er utrolig hardfør og tåler det meste, inkludert noen minusgrader og trekk.

 spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim
spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim Vis mer

Pottetips: Bruk fat eller skåler i annet materiale under terrakottapottene utendørs, for eksempel hvit, delikat marmor. Det gir en spennende kontrast til terrakottaens røffe overflate, og skaper et oppdatert og moderne uttrykk. Når mosen setter seg i fat og potte blir det fine overflater som gir mer liv.

LES OGSÅ: 6 superkule interiørideer du kan gjøre selv!

MINIDRIVHUS

Mens vi venter.. Minidrivhus er genialt for å få planter til å spire og gro seg store før man setter de ut, selv under vanskelige lys- og varmeforhold. Minidrivhuset holder temperaturen jevn og varm, holder jorden fuktig, og skaper et ideelt spiremiljø for alle typer frø.

Det klare glasset i kuppelen tillater sollyset å strømme inn, og gir deg nydelige, irrgrønne spirer på null komma svisj. Slike minidrivhus er ypperlige å bruke på små stiklinger og små planter utendørs også, helt til det er varmt nok til å ta av glasskuppelen.

Lag selv! Minidrivhus kan du enkelt lage selv, ved hjelp av gamle plastflasker. Klipp flasken i to. Det er den øverste delen av flasken du skal bruke. Plant frø i en potte og sett den avklipte flasken over plantestedet. Skru av korken, og du har skapt et perfekt vekstmiljø for små, skjøre spirer.

 spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim
spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim Vis mer

KARSE

Vårgrønt på 1-2-3: Karse vokser veldig fort og er noe alle kan klare å dyrke, uansett hvor lite grønne fingre du måtte ha, og hvor tidlig det er på året.

 spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim
spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim Vis mer

Dette er noe for deg med dårlig tid, men som likevel ønsker deg noe å glede deg over når lyset og vårsolen nærmer seg vinduskarmen. 

Den vesle grønne planten smaker nydelig på en brødskive med god ost, i salater eller i pesto, og den har en ganske sterk, krydret smak.

 spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim
spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim Vis mer

Pottetips: Rull sammen dekorativ, mønstret papp til rør og sett dem på et vanntett brett. Fyll rullene med blomsterjord og dryss frøene lett utover, frøene trenger ikke presses ned i jorden.

Vann godt så jorden er gjennomfuktet og la dem stå i vinduskarmen med godt lys. Pass på å holde jorden jevnt fuktig. Det går ikke mer enn et par dager før du har herlig lysegrønne bustehoder av karsespirer. 

Du kan også fint dyrke karse på fuktet bomull eller i avispapir, det viktigste er at den har et fuktig sted å spire og godt lys.

 spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim
spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim Vis mer

 

ARABISK SJASMIN

Sett avleggere! Avleggere er enkle å få til, men det er noen tips det kan være lurt å ha med seg. Skjær dem alltid av fra morplanten med kniv. Bruker du saks, neglene eller rett og slett river dem av, kan du skade dem, og de vil ikke klare å suge til seg næring. Resultatet er at de kan visne bort.

Arabisk sjasmin (jasminum sambac) er en delikat og vakker klatreplante som ser fantastisk ut når den utvikler rot i vann. Her har vi skåret en avlegger fra en større sjasminplante. Avleggeren er satt i vann og har slått rot i løpet av en måned.

Denne er nå klar for å plantes i en potte med god jord. Selve roten er et vakkert skue i seg selv der den slynger seg i vannet. Kanskje kan du bare sette den i et vakkert stilleben i vinduskarmen mens du venter på å potte den ut, eller du kan lage en gruppe av glassflasker i utestuen. 

Den arabiske sjasminen kan som potteplante stå i stuetemperatur året rundt, eller plantes ute.

Den får vakre, hvite blomster som fyller hjem og uterom med en deilig, søt duft.

LES OGSÅ: Vårens heteste interiørtrender

 spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim
spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim Vis mer

Pottetips:Ikke kast glassflasker fra smoothies, juice o.l. Skyll dem godt og fjern etikettene, så har du vakre glassvaser å sette avleggerne dine i, helt gratis!

AVOKADO

Plant en stein! Mange vet at det går an å lage sine egen avokadoplanter av avokadosteinene, men de fleste gir opp for fort. Det krever litt tålmodighet og omsorg for å få det til, men når avokadoplanten først spirer, er belønningen der! 

Det første du må gjøre er å skylle steinen i rent, kaldt vann for å få vekk alle rester av avokadokjøttet. Sett stenen i et lite glass med den spisse delen opp, og fyll vann så den er halvveis dekket.

Stikk tannpirkere forsiktig inn i avokadosteinen så den hviler på kanten av glasset og ikke faller under vann.

Sett glasset et solrikt sted, for eksempel i vinduskarmen. Smør deg med tålmodighet, og vent.

 spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim
spiresak (hagebilag KK) Foto: Krista Elvheim Vis mer

Skyll steinen innimellom, og bytt vann når det blir grumsete, cirka hver tredje dag.

Etter et par uker får avokadosteinen en liten rot som peker ned i vannet. Herfra tar det kort tid til en søt, liten grønn spire stikker hodet ut fra toppen av steinen, og da er det bare å plante steinen i jord med roten ned og spiren opp. 

Når sommeren kommer for fullt, er det spennende å sette ut avokadoplanten i hagen eller på terrassen. 

Pottetips: Bruk gjerne en potte med drenering, eller dekk bunnen av potten med lecakuler og fyll på med frisk jord så toppen av stenen stikker litt opp.

Styling: Krista Elvheim 

Assistent: Maria Riis Rasmussen 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer