POPULÆR: Konglen fås i kobber, hvitt eller stål i tre størrelser. Den store trendfargen nå er kobber! Foto: Yvonne Wilhelmsen
POPULÆR: Konglen fås i kobber, hvitt eller stål i tre størrelser. Den store trendfargen nå er kobber! Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Interiør

Lampen alle snakker om

Et av designhistoriens klassiske mesterverker. Finn din favoritt: Budsjett, middels og luksus.

Publisert

Er det noe som virkelig setter prikken over i-en i stua, så er det en fin lampe. Og en de fineste er denne:

Lampen PH Kongle er et av stilhistoriens klassiske mesterstykker. Den ble designet av danske Poul Henningsen i 1958, og er nå mer trendy enn noensinne.

Strukturen i lampen består av 12 stålbuer. På disse plasserte Henningsen 72 stålblader i 12 sirkulære rader, med seks blader i hver rad. Ettersom hver rad er forskjøvet i forhold til den forrige, dekker alle 72 bladene over hverandre. Dette gjør at man kan se mot lampen fra alle vinkler uten å se selve lyskilden i senteret av konglen.

Lampen ligner en kongle, derav det danske navnet Kogle, det norske Kongle og det tyske Zapfen. Men engelskmennene synes den ligner mest på en artisjokk, så på engelsk heter den PC Artichoke.

Og nå lurer du kanskje på hva en lampe som dette koster? Vel, den på bildet over kan du få hos louispoulsen.no for fra kr 50. 000. Og da er det greit å vite at det finnes alternativer som er rimeligere.

De rimeligere alternativene

Her er tre andre stilige lamper som i ulik grad kan minne om konglen, men som også koster langt mindre. Den rimeligste er denne fra Bloomingville:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Denne har antydning til skjerm utenpå glødepæren. Og den koster ikke skjorta! Enkel, rimelig 
og tøff (kr 1500, bloomingville.dk). Foto: Produsenten
Denne har antydning til skjerm utenpå glødepæren. Og den koster ikke skjorta! Enkel, rimelig og tøff (kr 1500, bloomingville.dk). Foto: Produsenten Vis mer

En annen variant, som koster litt mer er denne:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Denne superenkle, vakre lampen er fra Utzon, som også har plukket opp den store kobbertrenden nå (kr 2500, 
designdelikatessen.no). Foto: Produsenten
Denne superenkle, vakre lampen er fra Utzon, som også har plukket opp den store kobbertrenden nå (kr 2500, designdelikatessen.no). Foto: Produsenten Vis mer

Og en tredje, langt dyrere, variant er en fantastiske lampe fra mesterdesigneren Tom Dixon, som skaper vakre objekter i metall.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ETCH-kobberlampen er som en svevende boble (fra kr 10 000, eske.no). Foto: Produsenten
ETCH-kobberlampen er som en svevende boble (fra kr 10 000, eske.no). Foto: Produsenten Vis mer

Den opprinnelige PH Kogle ble for øvrig utviklet for en restaurant i København som het Langelinie Pavillion, og der henger de den dag i dag.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge store planter

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer