Interiør

Lampen alle snakker om

Et av designhistoriens klassiske mesterverker. Finn din favoritt: Budsjett, middels og luksus.

POPULÆR: Konglen fås i kobber, hvitt eller stål i tre størrelser. Den store trendfargen nå er kobber! Foto: Yvonne Wilhelmsen
POPULÆR: Konglen fås i kobber, hvitt eller stål i tre størrelser. Den store trendfargen nå er kobber! Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det noe som virkelig setter prikken over i-en i stua, så er det en fin lampe. Og en de fineste er denne:

Lampen PH Kongle er et av stilhistoriens klassiske mesterstykker. Den ble designet av danske Poul Henningsen i 1958, og er nå mer trendy enn noensinne.

Strukturen i lampen består av 12 stålbuer. På disse plasserte Henningsen 72 stålblader i 12 sirkulære rader, med seks blader i hver rad. Ettersom hver rad er forskjøvet i forhold til den forrige, dekker alle 72 bladene over hverandre. Dette gjør at man kan se mot lampen fra alle vinkler uten å se selve lyskilden i senteret av konglen.

Lampen ligner en kongle, derav det danske navnet Kogle, det norske Kongle og det tyske Zapfen. Men engelskmennene synes den ligner mest på en artisjokk, så på engelsk heter den PC Artichoke.

Og nå lurer du kanskje på hva en lampe som dette koster? Vel, den på bildet over kan du få hos louispoulsen.no for fra kr 50. 000. Og da er det greit å vite at det finnes alternativer som er rimeligere.

De rimeligere alternativene

Her er tre andre stilige lamper som i ulik grad kan minne om konglen, men som også koster langt mindre. Den rimeligste er denne fra Bloomingville:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer