Uten nok vann vil potteplantene naturligvis visne hen og til slutt dø. Men for mye vann kan også ta knekken på blomstene. For å unngå dette må du legge til rette for skikkelig drenering i potta.
Men hva er egentlig optimal drenering for at plantene skal trives, og hvordan går du fram?
Ekspertene har flere tips - ett av dem er nylonstrømper!

«En plantemorders bekjennelser»
Plantene drukner
Dette skjer når planten er plassert i en potte uten tilstrekkelig drenering:
- Er det veldig mye vann i bunnen av en tett potte, vil vannet suges oppover i jorda og mette alle porer med vann. Planta opplever dette som drukning, forklarer Marianne Utengen, fagansvarlig i Det norske hageselskap.
Er det ikke god nok drenering, vil jorda ofte klappe sammen, ifølge Hans Jensen, gartner og kategoriansvarlig i Plantasjen.
- Dette gjør at det blir så tett at røttene på de fleste plantene ikke får tilgang til nok luft, som er viktig for at røttene skal kunne utvikle seg og kunne oppta næring fra jorda, sier Jensen.

Det er derfor helt nødvendig at blomsterpotta har hull i bunnen slik at overskytende vann får renne ut. Men selv om potta har hull, bør du også legge et ekstra dreneringsmateriale i bunn før du fyller på med jord.
- Bruk helst en fjerdedel lecakuler i bunnen. Under et regnskyll vil du da unngå at bunnen i potta fylles med vann, og røttene råtner. Er du redd for merker i terrassegulvet, så finnes det mange potter med fine skåler som hører til, tipser Kari Brekke, planteekspert hos Mestergrønn.
Pssst, drømmer du om kjøkkenhage? Unngå disse tabbene!

Kan en mynt redde slappe tulipaner?
Lecakuler eller grus?
Lecakuler er lett, porøst og optimalt, og selges hos alle hagesentre. Men det finnes andre, rimeligere materialer som gir jorda luft:
- Grus fra gårdsplassen fungerer like godt som leca, understreker Utengen.
Hun får støtte fra Jensen:
- Du kan også bruke vanlig pukk eller annet fast materiale som vannet enkelt kan passere, sier han.
Men det er særlig én ting som er ekstra lurt å passe på etter at du har tømt lecakuler eller annet dreneringsmateriale i potta, og før du heller på med jord:
Legg en «skillevegg» mellom lecakulene og jorda.
- Du kan for eksempel bruke en vekstduk eller et gammelt tøystykke til å skille leca fra jorda i potta, tipser Brekke.
- Bare husk på at duken går godt oppover sidene i potta før du fyller i jorda, understreker Utengen.


Den vanligste grunnen til at plantene dine dør
Strømpebukse i blomsterpotta
Men hvorfor skille lecakulene fra jorda?
Jo, du slipper å kjøpe ny drenering når du skal bytte ut den gamle jorda i potta med ny. Dreneringen virker heller ikke som den skal når lecaen får blande seg med jorda.
Uten et skillelag vil lecakulene blande seg med jorda, og når du tømmer dette ut, må du i så fall grave ut igjen alle de små lecakulene fra jorda hvis du har tenkt å bruke de på nytt. Mange orker ikke å gjøre dette, og i stedet ender vi opp med å kaste både jord og dreneringsmateriale, og så bruker vi penger på å kjøpe nye lecakuler i stedet.
Veldig bortkastet!
Har du ikke fiberduk eller et passende tøystykke for hånd? Ingen problem - i alle fall ikke hvis du har et ekstra par med nylonstrømper som du er villig til å ofre!
Flere planteeksperter anbefaler strømpebukse-trikset på det varmeste, inkludert Nina Borkner hos Mesterhagen Askøy.
I en tidligere DinSide-sak om uteplanting, tipser Borkner blant annet om å helle lecakulene oppi en nylonstrømpebukse, dette for at kulene ikke skal blande seg med blomsterjorda, og gi ekstra god drenering.
Med dette trikset kan du bruke lecakulene igjen og igjen og igjen:
- Det er viktig at strømpebuksa er av nylon, slik at den ikke råtner opp.
- Klipp av ene benet på strømpebuksa og fyll opp «posen» med så mye lecakuler som trengs i forhold til størrelsen på potten
- Knyt sammen enden på strømpa og legg posen i bunnen av potten.
- Neste gang du skal bytte ut jorda, børster du enkelt av strømpe-posen, og legger den ned i potta igjen før du fyller på med ny jord.
Jensen synes at dette høres ut som et godt tips.
Og Utengen har selv brukt strømpe-metoden:
- Den fungerer fint! I hvert fall i potter som skal tømmes årlig, slik som potter med sommerblomster, sier hun.
Også Brekke er fan av strømpebukse-trikset.
- Bare vær oppmerksom på at om du bruker du et «skillelag» mellom leca og jord som ikke er nedbrytbart, pass på at det ikke havner i komposten med resten som var i potta, avslutter hun.

3 fine stiler til uteplassen

Derfor bør du investere i grønne planter til hjemmet
