Vi er opptatt av at det skal gå en rød tråd gjennom alle våre prosjekter, forteller Ann Helen Kvalevaag.
I funkishuset i Kopervik på Karmøy er den tråden av rustrødt cortenstål. Det første som møter oss, er nemlig blomsterpotter og husnummer i cortenstål. Og videre inn i hallen møter vi både skyvedører og en trapp i samme materiale. Trappen fører opp til stuen, der en bordplate trekker tråden videre mot bålpannen på terrassen.


11 fargerike interiørkupp!
Huset, som er tegnet og bygget av Egil Kvalevaag ved Moderne-bygg1, var ferdigstilt i 2020. Ann Helen, som er interiørdesigner med eget firma, har stått for interiøret med god hjelp av Egil, som har kommet med fiffige løsninger, som for eksempel å lage nisjer og bruke spiler og halvstaff.
– Det er fantastisk å kunne klekke ut ideer og ha en som kan sette dem ut i livet. Å designe og lage noe sammen gjør at tingene vi skaper, får en stor affeksjonsverdi for oss. Dessuten er vi mest glad i møbler som ikke er masseprodusert, smiler Ann Helen. Sammen har paret laget alt fra blomsterkasser til spisebord. Til og med trappen er egen design og utførelse.
Huset ligger landlig til i Kopervik, et lite sentrum som har det meste av butikker og restauranter, samtidig som det ligger nær sjøen og fine turområder – og dessuten bare 25 minutter med bil unna Haugesund.

Paret beskriver stilen som moderne, noe som kanskje ikke er tilfeldig når firmaene deres heter nettopp Modernestil og Modernebygg.
– For å bli ordentlig god til noe bør man spisse det, og vi har valgt å fokusere på det moderne. Vi er glad i rå materialer som betong og har brukt mye betong i våre prosjekter, som gulvet i hallen og kjellerstuen i dette huset. Ved å bruke samme materialer flere steder i boligen framstår den mer helhetlig.

– Less is more for min del
En annen ting som er brukt flere steder i huset, er halvstaff. Det er trespiler der profilen er halvmåneformet, slik at fronten blir buet. Egil har blant annet felt inn slike halvstaff-spiler i en nisje over sengen og i tillegg laget en skyvedør som skjuler tv og dekoder i stuen. Men for mange ulike overflater i et rom skal det ikke være, ifølge Ann Helen.
– Less is more for min del. Jeg spør meg ofte hva som er diamanten i rommet, og så nøytraliserer jeg det meste rundt slik at diamanten får rommet til å skinne. Tre ulike overflater i et rom er nok for meg, slik som det er på badet her. På gulvet og veggene er det terrazzo-fliser. Rundt badekaret er det malte flater, og til slutt har vi en vask i betong. Da blir det ro og balanse i rommet, sier hun og fortsetter:
– Jeg har også valgt å holde meg til farger som er behagelige og varme i hele huset. Alle overflater i hvert rom er malt i samme farge, så her er det ingen tak som er hvite. Og jeg er veldig fornøyd med at jeg fikk Knapphus kjøkkensenter til å male kjøkkeninnredningen i samme farge som veggene. Til og med ventilatoren og alle ventiler er malt. På den måten kan man konsentrere seg om detaljene og la dem få skinne.

Å ha et hjem som gir ro og glede er viktig for Ann Helen og familien.
– Det kan fort bli litt kaos i hverdagen med tre gutter og to voksne som driver eget firma. Vi kan ikke ha fokus på å rydde alle dager, men må konsentrere oss om å være til stede for guttene her og nå, sier Ann Helen, som er opptatt av å ta gode og gjennomtenkte valg når hun først gjør noe i hjemmet, slik at ting kan vare over lang tid, blant annet når det gjelder farger.
– Jeg foretar en behovsanalyse av meg selv og familien, så jeg slipper å få lyst til å male om hver vår og vinter, sier hun.

- Å følge trender slavisk blir jo fort veldig dyrt
Interiørdesigneren mener at det å ha det harmonisk og fint rundt seg, også bidrar til at stressnivået synker. Og at en ting som å ha levende lys og blomster på bordet, selv om bare familien er hjemme, bidrar til det.
– Og når gjester sier de opplever huset som et godt sted å være, er det mye mer stas enn om de skryter av en vase eller et møbel. Det er totalopplevelsen vi er opptatt av. Og når man innreder med hjertet, går huset fra å være en utstillingsbolig til et hjem. Å følge trender slavisk blir jo fort veldig dyrt, mens valg av materialer som eldes vakkert, er godt for både opplevelsen og miljøet. Jeg planlegger alltid, og jeg sparer gjerne i flere måneder for å få råd til en ting av god kvalitet som jeg ønsker meg, i stedet for å kjøpe mange masseproduserte gjenstander.

– Mitt siste kjøp var to «Scoop»-treboller designet av Lars Tornøe hos Piece By Ps. De er håndlaget i Norge av godt tre. Jeg bruker dem overalt, både på kjøkkenet til frukt og til mine fineste smykker. Jeg gjør sjelden dårlige kjøp, siden de alltid er godt gjennomtenkt, sier Ann Helen, som alltid har en plan for hvor en ting skal stå for hun kjøper den.
– Dessuten kan man også gjøre noen virkelig gode vintagekupp hvis man vet hva man skal se etter. Som «Thonet 14»-stolen, designet på midten av 1800-tallet, som jeg fant på en auksjon i Skudeneshavn og fikk for 200 kroner, legger hun til.

At Ann Helen lar seg inspirere av naturen, er lett å se på valget av taktile overflater, som sofaen i velur, saueskinn på gulvet og treskåler plassert rundt omkring.
– Jeg elsker taktile overflater fordi de gir så mye både utseende- og følelsesmessig. De bidrar til å gi interiøret liv.
Hun forteller at det eneste hun ville endret på, var å få slisset gardinskinnene i stuen inn i taket, ellers er hun fornøyd med alle valg.
– Det gir en god følelse å planlegge et helt hus ned til minste detalj, og så til slutt stå der med det ferdige produktet som til og med ble bedre enn forventet – å vite at målet er nådd, at vi har skapt et unikt hus, der vi selv har tatt alle avgjørelsene.

Slik gjør du hjemmet til en herlig fargefest!






Inga-Lill har latt seg inspirere av Marrakech
Få stilen
Velg interiør i dype jordtoner og mørkt tre, og få et lekkert og moderne uttrykk.










Av: Jeanette Hoff