Den siste uka har gradestokken nærmet seg 30-tallet, og selv om de fleste fryder seg over sol og varme, kan høye temperaturen bli plagsomt innendørs.
Så hva kan man gjøre for et kjølig inneklima? Bør man ha alle vinduene på vidt gap døgnet rundt?
- Nei, svarer Maria Justo-Alonso, seniorforsker hos Sintef.
Til KK er hun tydelig på at man ikke skal lufte så mye som mulig, og understreker at dersom man skal ventilere boligen en varm sommerdag, så må man åpne vinduet mot kald luft. Det vil si om natten eller tidlig om morgenen.
- Når det er sol skal du stenge alle vinduer, gjerne midt på dagen fra rundt klokken 11 til tre på ettermiddagen. Helst bør man også bruke solskjerming.
- Best effekt
Grunnen er egentlig ganske logisk, for når man stenger vinduene når gradene kryper oppover, stenger man den varme lufta ute samtidig som man holder den kalde lufta inne, forteller seniorforskeren.
- Hvis man i tillegg kan sørge for gjennomstrømning når man lufter vil dette gi best effekt, sier hun.
Da må minst to vinduer være åpne, og ettersom varm luft stiger opp, bør man lufte i høyere etasjer. Hvis man også kan øke hastigheten i lufta, for eksempel med en vifte, vil dette gi en kjølende effekt, selv om temperaturen er den samme.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger