Bolig & Interiør

Luksus i House of Oslo

Paris har Maison Lafayette, og Storbritannia har Marks & Spencers Lifestores. Nå får også Norge sitt eget rendyrkete interiørmagasin: House of Oslo.

Publisert
Sist oppdatert
Det nye senteret skal ligge i Vika Torvet, sentralt i Vika i Oslo, mellom Aker Brygge og Nationaltheateret stasjon. Lett tilgjengelig for tilreisende, med andre ord. I tillegg vil det være 500 parkeringsplasser tilgjengelig, for dem som kommer med bil.

Plukkvarer

Hovedvekten i det nye magsinet vil imidlertid være på små interiørvarer, eller plukkvarer, som senterleder Gunnar Molander kaller det. Tekstiler, kjøkkenutstyr, småelektrisk, glass- og steintøy, dekkevarer et cetera. - Det vil nok bli omtrent 80 prosent plukkvarer, og en ti-tyve prosent møbler, da med vekt på designermøbler, sier Molander.





Inspirasjonen har de hentet fra Paris' Maison Lafayette (en egen bygning som huser bolig- og interiørbutikkene til det store varemagasinet) og britiske Marks & Spencers nyåpnede Lifestores.

Trykk her for å se illustrasjoner av hvordan House of Oslo kommer til å se ut.

Svensk-Norsk samarbeid

Selve bygningen er det Storebrand som eier, og det er selskapet Aberdeen som forvalter eiendommen. Det gamle bygget skal rustes opp, og mens det svenske firmaet Koncept står for konseptutviklingen har det norske arkitekfirmaet Arcasa ansvar for den arkitektoniske forandringen.

Planen er at senteret skal huse noen og tredve forskjellige interiørbutikker. Molander vil foreløpig ikke offentliggjøre navnet på alle butikkene som skal åpne, men DinSide klarte å dra noen navn ut av ham: Åhlens blir - med en egen Muji-avdeling, Blomsterpikene, Ha det på badet, Feinschmecker, Artista, Galtung interiør og KA International. I tillegg vil Meny og Vinmonopolet fortsette drift.

Juvelen i kronen
Det som kanskje er aller mest spennende med det nye konseptet, er at det danske magasinet Illums åpner sin første butikk utenfor København. Det vil si, boligdelen av Illum. Et magasin i magsinet.

Den eksklusive interiørforretningen får 2.000 kvadratmeter til rådighet, over tre plan. Københavnbutikken regnes for å være et av verdens beste og mest interessante interiørmagasiner. Dog i den dyre enden av skalaen. Så er det er også her House of Oslo planlegger å posisjonere seg - med priser fra nivået hos Åhlens og oppover.

Er det marked for et slikt konsept?

Selv om vi lett kan bli forledet til å tro noe annet, har vi i Norge i 2006 en solid økonomi. Og bedre skal det bli. Som samlet forbrukergruppe har vi mye midler å bruke. Eller som seniorkonsulent i Opinion, Hans Petter Skogstad så treffende sa til DinSide: Vi flyter i et hav av olje.

Men hvor passer interiørbransjen inn i oljehavet?

- Når vi er rikere bruker vi en mindre andel av pengene vi har til disposisjon på det rent nødvendige, og en større andel på det som ikke er nødvendig, sier Skogstad.

Har vi lite å rutte med, er vi altså bekymret for om vi har tak over hodet, mens når vi nå har mer å rutte med begynner vi å bry oss om hvordan ting ser ut. Gode tider for interiørbransjen, med andre ord. Skogstad ser ingen grunn til å tro at denne trenden vil snu, snarere tvert imot:

- Dette er et marked i fortsatt vekst.

Nye interiørforbrukere

Skogstad peker i tillegg på at et slikt senter kan bringe nye forbrukere på banen. Selv er han ikke spesielt glad i å gå på norske varemagasiner, der en må brøyte seg veg gjennom parfymeri, bijouteri og veskeavdelingen før en kommer til det som fenger interessen. Biltema eller Clas Ohlsson er butikker etter hans smak.

- Jeg er mye i Danmark med min kone, som er dansk, men når vi er i København og går forbi Illum, Georg Jensen eller lignende, er dette butikker jeg synes det er ok å gå inn i. Jeg blir gjerne igjen i "hardware" avdelingen, der det er kniver, stål et cetera.

Litt Chlas Ohlsson, men i penere innpakning. Og Skogstad er nok ikke alene om å styre unna sentre der vegger av parfyme blander seg med gardiner og lenestoler. For selv om vi ikke har Illum i Norge ennå, finnes det absolutt hardware-avdelinger i norske magasiner. De er bare gjemt og glemt bak parfymen.

- Poenget er uansett at mannen er interessert i denne typen varer. Og yngre menn i større grad enn dem som er litt eldre. Det betyr jo også vekst for interiørmarkedet, ettersom en stadig større andel av befolkningen vil interessere seg for interiør.

Stimulerer hverandre

Ifølge Arne Nygaard, professor ved institutt for markedsføring på BI, vil et slikt konsept ha to effekter - Etterspørsel og effektivitet.

- Etterspørselseffekten, det at kundene får informasjon om at de kan dra dit og få et stort og variert tilbud, det vil føre til at det blir en økende kundetilstrømning. Et variert tilbud er en god ekstraservice, og det at så mange lignende butikker ligger på et sted, er en kostnadsfordel for kunden.

Han peker på at kostnadene ved å lete opp interiørvarer er rimelig store, siden butikkene ligger forholdsvis spredt, og at et slikt senter der en kan finne alt under ett tak vil kutte både de såkalte søkekostnadene og også tidsbruken.

Han synes imidlertid det vil bli interessant å se om den totale etterspørselen vil øke, eller om et slikt senter vil konkurrere ut butikker som ligger utenfor området. - Det vil kunne få dramatiske effekter for andre butikker, sier Nygaard.

Han peker også på tilbudseffekten: Når butikker ligger sammen, oppstår et slags symbiotisk forhold, og selv om butikkene konkurrerer, vil de dra hverandre fremover. Informasjonen fra den ene detaljisten til den andre flyter rimelig effektivt: Finner en på noe smart vil den andre imitere.

- Konkurransen i et slikt senter vil stimulere til økt effektivitet, på den måten at de forskjellige butikkene skuler til hverandre, og innovasjoner vil spres ganske raskt.

Altid plass til en til...

- Uansett om markedet vokser eller ikke vokser, kommer det noe nytt som er bra til riktig tid, er det stort sett plass til det. Nytt som er bra konkurrerer ut det gamle, sier Skogstad.

Det er imidlertid ikke sikkert at det nye senteret vil bety kroken på døren for noen av de mindre forretningene som ligger litt utenfor sentrum. Skogstad illustrerer med skoleeksempelet fra kioskverdenen: - Selv om det var mange kiosker, betyr ikke det at det ikke var plass til Deli de Luca. Den urbane 24-timerskioskkjeden vokser, og selv om den nok har konkurrert ut noen mindre kiosker har kjeden bidratt til å øke volumet i hele segmentet.

Trykk her for å se illustrasjoner av House of Oslo.

Ønskelisten

De siste årene har vi fått tilgang til et par nye utenlandske butikker. Indiska har etablert seg sentralt i Oslo, vi har fått tilgang til deler av Habitat-kolleksjonen på ROOM på Vindern, Muji på Åhlens - og Terence Conran på interiørbutikken Eske.

Øverst på redaksjonens ønskeliste står danske Ilva. Det ligger litt over på Ikeas ende av prisskalaen, og butikker som tilbyr rimelige og bra møbler kan man aldri få for mange av!



(Artikkelen er levert av DinSide.no)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer