Kos inne og ute
Dette svære vinduet med jernramme er blitt smykket med hundrevis av små LED-lys på en ledning, noe som gjør at det ser vakkert ute både fra ute og inne. Lyslenken er fra Sirius. På en trestubbe utenfor lyser nok en lyslenke, samt et lys i en leirkrukke og et minijuletrelys.

Finn veien til døren
Hvis du har en lang innkjørsel, kan du hjelpe deg selv og gjestene på rett vei i mørket ved å sette lys langs veien eller hekken. Her er det plassert frostsikre potter med jord og mose, og i dem er det stukket spyd med timer og batteridrevne LED-lys. Når det skal være fest, suppleres belysningen med små leirkrukker med fakkelbokser. Det er et fantastisk syn.

Velkommen hjem
Inngangspartiet ved hoveddøren, garasjedøren eller en terrassedør er naturlige steder hvor man kan gjøre litt ekstra ut av det, for å skape en hjemmekoselig stemning. Her stråler en lyslenke på et gammelt pæretre, og på hagestolen står og henger lanterner og levende lys i leirkrukker.

Seks i en-lampe
Det er fint å henge små syltetøyglass med telys rundt om på et tre. Som alternativ kan du som her samle glassene på ett sted, så de utgjør en slags hagelampe i treet. Opphenget er laget av ståltråd, som du vikler rundt halsen på glasset noen ganger og deretter bøyer til en hank.

Urokkelig lanterne
En enkel og klassisk kjempelanterne kaster mengder av lys og stemning ut i mørket. De gamle pottene er fylt med sand, så stearinlysene står stabilt og kan brenne tørt og sikkert. Vekten av sanden bidrar dessuten til at lanternen står støtt. Er det mye sterk vind der du bor, er det ikke lett med lanterner, men denne tunge kjempen skal tåle blåst bortimot storm styrke.

Velkommen til julefest
Den flotte trappebelysningen består av glass med sand og stearinlys på en bunn av gran, eføy, keiserbusk, greiner og bjørnebærstengler. Skru lokkene på glassene når lysene slukkes. Da holder lys og glass seg tørre og er klare til bruk en annen dag. Vær obs på at du ikke må sette lokk på glass med tente lys – heller ikke om du borer lufthull i lokket. Lokk til glass er ikke beregnet til åpen ild. Du kan brenne deg på dem, og det kan ta fyr.

Lag dine egne lanterner
Du kan spare masse penger på å lage egne lanterner av gjenbruksglass. Det kan være vanskelig å fjerne etikkene fra glassene, for alle går ikke av med hjelp av varmt vann og såpe, men da kan du bruke terpentin. Drypp litt på en bit kjøkkenpapir, plasser det over etiketten, og fest det med en strikk. La glasset stå i 5–10 minutter, og så er det lett å pille av etiketten med lim og klister.

En lysende skulptur
Plantestativer i hagen er naturlige å bruke som lyskilder om vinteren. Her er et stort jernstativ, som holder en stor klematis om sommeren, blitt kledd med en lang lyslenke. Og i tillegg til at det er vakkert, fungerer også det opplyste plantestativet som praktisk belysning ved hoveddøren. Lyslenken er festet til stativet med små biter blomstertråd, og lenken kan fint være festet til stativet året rundt.

