Bolig & Interiør

Lyse ideer for mørke kvelder

Farget lys kan endre både interiør og romfølelse. Men visste du at det også kan ha en gunstig effekt på både hud og humør?

Mørketiden kan bli lang for mange. Da er det godt å variere med lys. Foto: Philips/ Per Ervland
Mørketiden kan bli lang for mange. Da er det godt å variere med lys. Foto: Philips/ Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hadde det ikke vært deilig å kunne ominnrede boligen ved bare å knipse med fingrene? Fullt så enkelt er det ikke alltid, men det finnes en rekke smarte løsninger på markedet, og noen nye er på vei.

Farget lys for hjemmet

På boligbyggebransjens fagmesse Showhouse Exhibition 2006 i London fikk vi noen smakebiter på hva elektronikkprodusenten Philips kan komme til å by på i framtiden. For eksempel: Hva med en Chameleon-lampe som gir lys i den fargen du holder opp foran lampens innebygde sensor?


Se bildespesial på DinSide.noDen hvite stuen kan gå fra kaldt blått til varmgul fortere enn du rekker å skifte genser. Hva som skjer om du danser foran i en fargesterk drakt i psykedelisk mønster tør vi ikke garantere, men siden overgangene er glidende, ender en nok dessverre opp med brunt. Akkurat som når små barn vil blande sammen alle de pene fargene i malerskrinet.

Selv har vi ofte drømt om løsninger som den vi kjenner fra St. Martins Lane Hotell i London: Lekre, snøhvite rom, der vi selv kan bestemme fargen på lys - og dermed også interiør, ved å leke litt med lysbryteren.

Philips' nye colour light lar deg gjøre nettopp dette - med en iPod-inspirert fjernkontroll: Du kan både endre på farge og lysets intensitet. Dette produktet kommer dessuten i butikk på nyåret, i første omgang i Nederland.

Lys for humøret


Ifølge helsenettstedet Mozon skal lysterapi hjelpe mot vinterdepresjoner, og det skal også ha en ikke helt ueffen bieffekt: Den kan motvirke manglende seksuell lyst hos menn, og være stimulerende for kvinners eggløsning.

Det finnes en rekke lyskasser på markedet i dag - noen kan du se i vår bildespesial.

Lys er også med på å sette stemningen - og snart blir kanskje lamper som følger døgnet automatisk allemannseie?

Farget lys for huden


Colour me beautiful, har visstnok fått ny mening. Det er ikke bare fargene du har på deg som skal gjøre pen - men fargen på lyset kan gjøre deg pen. Det ryktes at store superstjerner som Nicole Kidman reiser med et eget lager 25- og 40-watts lyspærer som skal erstatte vanlige 60-wattspærer på hotellene for å forsinke hudens aldringsprosess.

Ifølge Philips, kan det gjøres mye enklere. De har forsket på hvordan ulike farger i lyset påvirker huden på forskjellige måter. Rødt skal forynge og berolige, blått skal rense og gi brunfarge, mens infrarødt kan lindre smerte.

Philips har selvsagt utviklet et par produkter som både skal analysere huden din, og lindre eventuelle behov den måtte ha. Disse er ikke på markedet ennå, men ideen kan jo brukes. Kanskje husets tenåring kan bruke blå lyspærer på rommet? Og mor kan slutte å kaste bort penger på svinedyre hudkremer som ikke virker likevel, og bruke en hundrelapp på en farget lyspære i nattbordslampen for samme effekt.

Og om det kun er placebo-effekten som virker, kan en jo likesågodt gå for den billige varianten! 19 kroner investert i en farget lyspære kan ihvertfall ikke skade...

(Artikkelen er levert av DinSide Bolig)

Foto: Philips/Per Ervland

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer