Farger:

Male en vegg? Disse fargene gir glede og energi

Blir man litt koko av å stirre inn i en hvit vegg i ukevis? Vel, interiørekspertene mener vi kan ha godt av noe annet!

EN ROSA DRØM: Interiøstylist Tone Kroken tror vi trenger farger i hjemmet, særlig i disse dager og tipser om hvilke farger som fungere i hvilke rom. Foto: Annette Nordstrøm
EN ROSA DRØM: Interiøstylist Tone Kroken tror vi trenger farger i hjemmet, særlig i disse dager og tipser om hvilke farger som fungere i hvilke rom. Foto: Annette Nordstrøm Vis mer
Publisert

Vi som er mye inne om dagen har kunnet evaluere alle interiørvalg vi har foretatt oss - nøye, i flere uker. I tillegg har vi ikke kunnet unngå å legge merke til alt fra sprekker, flekker og andre overfladiske skavanker vi gjerne skulle gjort noe med.

- Er det mange av oss?

- Ja, påsketider er tradisjonelt sett en tid der mange som ikke reiser vekk, bruker tiden på å male eller fikse hjemme, sier Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike på telefon til KK.

Ønsker seg et lunt rede

- Rapporter fra butikkene våre tyder på at mange har planer om dette i år også, kanskje flere ettersom hyttelivet utgår for de fleste, sier Henningsen.

- Selv har jeg bare klart å male vinduskarmene, og har planer om å fikse en sprekk over peisen som jeg irriterer meg fryktelig over, men hjemmekontor og hjemmeskole her hjemme har gjort at det er det vi har hatt tid til, sier hun og ler.

FÅR IDEER: - Mange får nok ideer om hva de ønsker fikse eller endre på når de er mye hjemme, sier Tale Henningsen fra kjeden Fargerike. Foto: Fargerike.no
FÅR IDEER: - Mange får nok ideer om hva de ønsker fikse eller endre på når de er mye hjemme, sier Tale Henningsen fra kjeden Fargerike. Foto: Fargerike.no Vis mer

Om hun ser noen korona-trender på fargefronten?

- Det vi ser at flere av kundene våre ønsker å omgi seg med flere farger enn tidligere. Dette har vært en tendens en stund allerede, og muligens vil disse ukene forsterke denne trenden ytterligere, sier Henningsen og trekker fram de varme fargenes renessanse, og terrakotta-nyanser som noe vi kommer til å se mye av framover.

- I tillegg ser vi at folk ønsker seg tapeter, ofte med blomster eller naturinspirerte motiver, sier Henningsen.

TRYGT OG LUNT: Fargen Wadi er brukt på veggen. Foto: Fargerike.no
TRYGT OG LUNT: Fargen Wadi er brukt på veggen. Foto: Fargerike.no Vis mer

- Fargen «Wadi» er av fargene vi har med på paletten for 2020. Den er lun og myk og skaper en behagelig atmosfære. Vi tror at selv om vi ønsker å fornye hjemmet, så vil bærekraft være viktig, vi bytter ikke ut alt uten at det trengs, og vi tror også at det lune og nære vil føles viktig dette året, forklarer Henningsen.

Om å stirre i veggen ...

- Det er helt tydelig at all denne tiden vi tilbringer hjemme gir et mer kritisk og analyserende blikk på hvordan vi har det hjemme og hvordan omgivelsene påvirker, sier Dagny Thurmann Moe, kreativ leder av KOI Fargestudio, og kjent i pressen for sitt budskap om mer fargebruk i moderne arkitektur blant annet.

Tror hun unntakstilstanden vi befinner oss i blir et «startskudd» for en ny fargetrend?

- Ikke et startskudd, men mer en akselerator for en trend som allerede er på vei - nemlig den fargerike, forklarer Thurmann- Moe og mener dette er en naturlig motreaksjon til 00-tallets hvit-- og beigehegemoni, samt og 10-tallets grå og hvite dominans.

- Vi vil ha liv og farger, og vi ønsker å ha det mer personlig hjemme. For noen betyr det masse farger, for andre blir det litt mer forsiktig. Poenget er at det blir utrendy å følge trender slavisk. Vi ser at det blir desto viktigere å ha det lunt og koselig hjemme, og at dette forsterkes av at verden rundt oss føles utrygg. Vi kan ikke lenger reise bort for å slappe av, hjemmet må bli den deilige oasen, forklarer eksperten.

- Hvilke farger kan du anbefale for oss som ønsker å ha det lunt, trivelig og bra - uten at det ble for «crazy»?

FARGEGUIDER FOLKET: - Mer fargebruk har vært en tendens lenge, sier Dagny Thurmann-Moe til KK. Foto: Cappelen Damm/ Farger til folket
FARGEGUIDER FOLKET: - Mer fargebruk har vært en tendens lenge, sier Dagny Thurmann-Moe til KK. Foto: Cappelen Damm/ Farger til folket Vis mer

- Her er det litt opp til smak og behag. Trives du med sterke farger og vil ha det litt crazy, skal du selvsagt gasse på med det. «More is more»! Trives du derimot med det lyse, nærmest hvite, gjør du det. Og er du som de fleste av oss, litt mitt i mellom, velger du en miks av lyse, støvete nyanser, litt klarere og sterke og dype, mørke farger, sier Thurmann-Moe.

- Forskjellige rom kan ha forskjellig bruk av farge. De rommene vi oppholder oss mye i, er det særlig viktig med farger du selv opplever som behagelige, forklarer Thurmann-Moe og mener gjennomgangsrom som gang og gjestetoaletter er rom vi kan eksperimentere og «dra på» litt i.

- Soverommene fungerer best når de er mørke - da sover vi absolutt best, mens hjemmekontoret bør være ganske lyst, men ikke for lyst som hvitt, da det er slitsomt for øynene, og senker konsentrasjonsevnen vår, sier Thurmann-Moe.

- Vi trenger farger nå!

- Etter å ha vært mye innendørs de siste ukene, har jeg i grunn fått fornyet inspirasjon, jeg! sier interiørstylist Tone Kroken til KK.

FARGER, JA TAKK: - Jeg tror vi alle trenger det i disse dager, sier Tone Kroken til KK. Foto: Annette Nordstrøm
FARGER, JA TAKK: - Jeg tror vi alle trenger det i disse dager, sier Tone Kroken til KK. Foto: Annette Nordstrøm Vis mer

- Jeg trives i mitt eget hjem, og jeg kjenner jeg er så glad for at jeg omgir meg med farger. Vi trenger farger nå, mer enn noensinne, sier Kroken.

- Og levende planter og blomster! Det gjør godt for sjela, og krever en viss omsorg av oss, noe jeg tror er viktig.

- Er det noen spesielle farger som gjør også litt ekstra glade?

- Rosa er og gult er til å bli glad av. Selv er jeg veldig begeistra for korall og rosa, i støvete nyanser. Blått og grønt er også vakkert, og er godt å omgi seg med, anbefaler Kroken.

ANBEFALER ROSA: - Jeg er veldig glad i rosanyanser, sier Tone Kroken. Foto: Annette Nordstrøm
ANBEFALER ROSA: - Jeg er veldig glad i rosanyanser, sier Tone Kroken. Foto: Annette Nordstrøm Vis mer

Kroken mener man bør være tro mot egne preferanser når man skal velge farger på vegger, ikke tenke at det skal være trendy. Likevel kan det være gøy å hente inspirasjon fra hva som rører seg, og få ideer til hva som kan passe for en selv.

- Man trenger for øvrig ikke male om for å få inn flere farger, eller oppleve en endring. Et tips kan være å kjøpe inn nye puter eller eventuelt et teppe i nyanser og mønstre du liker. Det gir stor effekt og kan også være en måte å teste ut farger på, tipser Tone.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer