Interiør:

- Man bør tenke seg om to ganger før man velger dette på kjøkkenet

Da superkokk og restaurantsjef Frida Ronge skulle pusse opp treromsleiligheten sin, var dette det viktigste.

FOTO: Mike Karlsson Lundgren
FOTO: Mike Karlsson Lundgren Vis mer
Publisert

Frida Ronge er rask, sjenerøs og ­naturlig – og alt det uten å nøle. Dette er kanskje ideelle karaktertrekk ved en kokk? Det skal ikke mer til enn en direktemelding på Instagram, der vi spør om å få fotografere leiligheten hennes, før et kjapt svar kommer i retur: «Yes! Det blir gøy!»

Det er mye energi i denne kvinnen, som er en av Sveriges mest kjente sushikokker, og som siden 2017 har vært kulinarisk sjef på stockholmsrestauranten Tak midt i byen. Tak drives av Petter Stordalen og Nordic choice-gruppen, og de åpnet også en ny Tak-restaurant i Oslo i høst. Den ligger på taket av det nye Sommerro hotell på Solli plass. Også her er det Frida Ronge som er kjøkkensjef.

Frida Ronge er prisbelønnet for det hun har utrettet som kokk. Nå er hun kjøkkensjef på den nye restauranten Tak i Oslo.
Frida Ronge er prisbelønnet for det hun har utrettet som kokk. Nå er hun kjøkkensjef på den nye restauranten Tak i Oslo. Vis mer
Kjøkkenet ble tegnet i samarbeid med håndverksbedriften Ett vackert køk. Kjøkkeninnredningen er fra Tibro. Spisebordet er fra Hay, mens stolene er fra Åhléns.
Kjøkkenet ble tegnet i samarbeid med håndverksbedriften Ett vackert køk. Kjøkkeninnredningen er fra Tibro. Spisebordet er fra Hay, mens stolene er fra Åhléns. Vis mer

Hun har tusen jern i ilden, og da vi intervjuer henne, er hun attpåtil høygravid. Det hindrer henne ikke nevneverdig, og tvinger henne bare i korte stunder ned i en stol for en pust i bakken. Treromsleiligheten, som ligger på Kungsholmen i Stockholm, kjøpte hun for noen år siden. Den ble umiddelbart pusset opp, og størsteparten av budsjettet ble viet kjøkkenet, noe som kanskje ikke er så overraskende.

– Jeg ville ha et kjøkken med fransk ­bistrofølelse, men som samtidig var topp moderne. Jeg elsker at man ser rett inn på kjøkkenet når man kommer inn i leilig­heten, men det er kanskje fordi jeg er kokk at jeg tenker på det, sier hun og ler.

Hulrommet i veggen ble oppdaget da de pusset opp. Frida fastslo umiddelbart at her var det mulig å oppbevare ting, og dermed kunne hun droppe overskap. Bambuskorgene, som står i den øverste hyllen, brukes til å dampe mat i, og dem kjøpte Frida i Tokyo.
Hulrommet i veggen ble oppdaget da de pusset opp. Frida fastslo umiddelbart at her var det mulig å oppbevare ting, og dermed kunne hun droppe overskap. Bambuskorgene, som står i den øverste hyllen, brukes til å dampe mat i, og dem kjøpte Frida i Tokyo. Vis mer

Rommet har en flislagt vegg over kjøkkenbenken, en stor kjøkkenøy, en massiv komfyr med grill og en enorm vifte.

– Jeg fikk hjelp av Lotta Berglund hos kjøkkenleverandøren Ett vackert kök. Hun kom med uvurderlige tips, slik som størrelsen på kjøkkenøya, som er 105 × 90 × 95 cm bred, dyp og høy, og at man bør tenke seg om to ganger før man satser på en stor porselensvask, for de er veldig vanskelig å holde rene.

En bunke magasiner og en krukke med planter skaper et lite stilleben ved siden av sofaen.
En bunke magasiner og en krukke med planter skaper et lite stilleben ved siden av sofaen. Vis mer

Hos Frida ble det derfor kjøkkenvask i rustfritt stål, men med plass for å vaske opp ordentlig store ting med krandusjen.

– Den er kanskje velkjent for mange nå, men det tåler å bli gjentatt, for det er så utrolig lett å vaske med en sånn dusj.

Grillen hun har på kjøkkenet, kan kanskje oppleves i overkant avansert for oss andre, men som kokken Frida sier:

– Dette var et må-ha for meg. Nå kjøper jeg en hel kylling eller griller en hel ananas på denne på 45 minutter, så enkelt og så utrolig godt.

Før hun begynte på Tak, var Frida kjøkkensjef på sushirestauranten Råkultur i Stockholm, og hun startet restauranten Vrå på Clarion Hotel Post i Göteborg. Hun er blitt kåret til «Årets Rising Star» av det svenske matnettstedet White guide, hun har fått den svenske kokken Karin Franssons mentor­pris og deltok i 2021 på «Kokkekamp» på svensk TV 4 – der hun blant annet vant delkonkurransen å skjære opp laksefileter på øyemål. Hun skulle skjære opp en filet på 175 gram, og bommet kun med 8 gram og var overlegent best. Men det skulle kanskje bare mangle for en fiskehandlerdatter?

Fra den lille gangen ser man rett inn på kjøkkenet, slik det skal være hos en kokk.
Fra den lille gangen ser man rett inn på kjøkkenet, slik det skal være hos en kokk. Vis mer

Frida Ronge lager mat på TV 4, gir ut ­kokebøker, samarbeider med MSC (Marine Stewardship Council, som jobber for bærekraftig fiske), samt The Hunger Project, som jobber for å gjøre slutt på sult. Listen er ­såpass lang at Frida selv av og til stiller seg spørsmålet: «Hvem er jeg, egentlig?»

Siden hun vokste opp i farens fiskebutikk i Göteborg, hadde hun allerede da nærheten til råvaren som skulle bli hennes signatur. ­Etter å ha gått på hotell- og restaurantlinjen ble den første jobben hennes i Sälen til et heureka-øyeblikk, da hun for første gang fikk smake sushi og umiddelbart ble forelsket.

Siden er hun blitt kjent for å lage sushi med svenske råvarer. Hennes første kokebok om dette emnet kom allerede i 2017. Og høsten 2022 kom en oppdatert versjon av boken hennes, «Nordisk sushi».

Midt imot kjøkkenet står det en Melimeli-sofa full av puter. Sofabordet «Terrazzo» og teppet «Fluffy» er begge fra Sleepo.
Midt imot kjøkkenet står det en Melimeli-sofa full av puter. Sofabordet «Terrazzo» og teppet «Fluffy» er begge fra Sleepo. Vis mer

Fram til 2017 jobbet hun på restauranter med et overkommelig antall sitteplasser, der man hadde kontroll på hver gjest. Men så hentet Petter Stordalen henne til sin store satsing, Tak i Stockholm. Hun har åpenhjertig fortalt hvilket sjokk de første kveldene på monsterrestauranten med 160 sitteplasser var, der kjøkkenet de første kveldene knapt hadde rennende vann. De første to ukene forlot ikke Frida kjøkkenet og jobbet nonstop.

Prestasjonsangsten red henne, og hun måtte til slutt få profesjonell hjelp for å stille mer rimelige krav til seg selv.

– Jeg har jobbet mye med meg selv for å bli tilfreds med det jeg får til, for å være fornøyd med meg selv, sier hun.

– Siden jobben på Tak tok meg i en ­annen retning, opplevde jeg en liten krise. Jeg følte ikke at jeg var effektiv lenger, og jeg lurte på hva jeg egentlig brukte dagene til. Jeg gikk ut av produksjonslinjen og jobbet mer med prosjekter, og da føltes det ikke som jeg gjorde noe lenger. Når du jobber som kokk, er du produktiv der og da, og ikke et halvt år fram i tid. Jeg hadde min identitet som kokk, og det var vanskelig.

På gjesterommet henger et bilde Frida kjøpte med seg på en reise til Japan. Hun elsker japansk kokkekunst, og har gjort den til sin egen med nordiske råvarer.
På gjesterommet henger et bilde Frida kjøpte med seg på en reise til Japan. Hun elsker japansk kokkekunst, og har gjort den til sin egen med nordiske råvarer. Vis mer

Som kulinarisk sjef jobber hun blant annet med å planlegge menyene og presentasjonen og med å holde seg oppdatert på trender og matvaner, men hun er ikke på kjøkkenet til daglig. Tak er som en stor tankbåt – det omsettes mengder av penger og mat og drikke. Og siden i oktober har hun dessuten satt i gang samme prosjekt en gang til, her i Norge, nærmere bestemt på Solli plass i Oslo.

– Men denne gangen hadde jeg en fasit for hånden. Oslo-Tak har vært mye lettere. Og det har vært veldig morsomt å starte et prosjekt man kjenner så godt på et helt nytt sted. Her kan jeg tilføre de lokale råvarene som man har i Norge, slik som brunost og tørrfisk.

En av Fridas store ambisjoner er å jobbe så bærekraftig som mulig. Hun har deltatt i den svenske regjeringens miljømålutredning og arbeidet med Nordic Seafarm, som jobber for å tilføre sjøplanter i kosten.

– Akkurat nå er jeg på jakt etter en ­partner, for jeg tror at vi må ta algene inn i pastaen, i myslien og så videre, så det ikke blir så komplisert for konsumentene. «Nå skal jeg gå til tanghyllen og kjøpe ren tang», ­liksom, det tror jeg blir litt for drastisk.

Sengeteppene er fra Himla, mens lampen er kjøpt brukt. I vinduet står den store vasen «Pallo» av Carina Seth Andersson.
Sengeteppene er fra Himla, mens lampen er kjøpt brukt. I vinduet står den store vasen «Pallo» av Carina Seth Andersson. Vis mer

Tang har høy næringsverdi. Rikelig med proteiner og karbohydrater, samt mineraler og andre sporstoffer, pluss vitaminer, så å legge tang til basisvarene vil være gunstig for å spare på andre råvarer.

Fridas mammaliv kommer til å utspille seg i både Oslo og Stockholm. Kjæresten hennes er norsk og jobber i Oslo, og der ­finnes jo nå også Tak.

I soverommet på Kungsholmen venter ­babyvuggen. Et nytt, stort eventyr lurer rundt hjørnet for Frida Ronge. Og hun kommer til å fikse det også, selvfølgelig.

Få stilen

Dype, klare toner skaper personlighet og en følelse av luksus.

Keramikkvase (kr 1100, Menu).
Keramikkvase (kr 1100, Menu). Vis mer
Marmorskål (kr 750, Bloomingville)
Marmorskål (kr 750, Bloomingville) Vis mer
Sengesett (kr 1000, Høie).
Sengesett (kr 1000, Høie). Vis mer
Pledd (kr 500, H&M Home).
Pledd (kr 500, H&M Home). Vis mer
Vase (kr 760, Kähler).
Vase (kr 760, Kähler). Vis mer
Stol med flettet sete (kr 7890, &Tradition).
Stol med flettet sete (kr 7890, &Tradition). Vis mer
Bordlampe (kr 4500, Ferm Living).
Bordlampe (kr 4500, Ferm Living). Vis mer
Treseters sofa (kr 14 000, Ellos Home).
Treseters sofa (kr 14 000, Ellos Home). Vis mer
Pute (kr 100, H&M Home).
Pute (kr 100, H&M Home). Vis mer
Spisebord (kr 19 995, Rowico Home).
Spisebord (kr 19 995, Rowico Home). Vis mer
Flettet kurv (kr 130, Ikea).
Flettet kurv (kr 130, Ikea). Vis mer
Gulvteppe (kr 1100, Ellos Home).
Gulvteppe (kr 1100, Ellos Home). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer