Airbnb:

- Mange leier ut deler av boligen sin til turister uten å tenke på sikkerheten

Dette bør du tenke på før du leier ut gjesterommet via Airbnb i sommer.

AIRBNB: Det er et par ting du bør tenke på før du leier ut boligen din på Airbnb. FOTO: NTB Scanpix
AIRBNB: Det er et par ting du bør tenke på før du leier ut boligen din på Airbnb. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nettstedet Airbnb formidler private overnattingsstedet i hele verden. Delingsøkonomien er i vinden som aldri før, og veldig mange nordmenn leier ut gjesterommet for tjene gode penger.

Spesielt om sommeren er det høysesong for turister og utleie, men mange er ikke klar over hvilke regler som gjelder. De vurderer ikke sikkerhet eller brannfare, og har ikke satt seg inn i de nye skattereglene som trådte i kraft i år.

- Mange leier ut deler av boligen sin til turister uten å tenke på sikkerheten. Vi har dessverre sett mange tilfeller hvor kravene til brann- og rømningssikkerhet ikke ivaretas. Et must for alle som skal leie ut deler av en bolig, er at dette er forhold som er innmeldt og godkjent av Plan- og bygningsetaten som egnede utleieobjekter, sier Sigurd Folgerø Dalen, som er branninspektør ved Infoenheten, Brann- og redningsetaten i Oslo kommune.

I 2017 leide 17 700 norske verter ut til 671 000 reisende gjester til Norge, viser en rapport fra overnattingsplattformen. Det er viktig at utleiere er bevisst på hvilke plikter og rettigheter de har.

LES OGSÅ: 14 AirBnB-perler du bare MÅ få med deg

Dette må du tenke på

Folgerø Dalen sier at følgende punkter er viktig å tenke på før man begynner med utleie:

  • Arealet som leies ut må være godkjent til formålet – dette gjelder også hvis det kun er deler av boligen som leies ut. Dersom du er usikker bør du kontakt plan- og bygningsetat i den kommunen du bor i.
  • Det skal minimum være én fungerende røykvarsler i hver etasje i boligen, som skal fange opp røyk fra stue, kjøkken, soverom og gang. Det er anbefalt å ha flere røykvarslere, gjerne seriekoblede røykvarslere i alle rom.
  • Det skal være tilgang på godt synlig slokkemiddel, enten husbrannslange eller brannslokningsapparat. Det er anbefalt å ha et slokkemiddel i hver etasje.
  • Rømningsveier skal være ryddige og enkle å forholde seg til.

LES OGSÅ: Vurderer du å leie ut boligen din på Airbnb?

Nye skatteregler

Når utleieobjektet er godkjent og brannsikkert, er det på tide å ta imot bookinger og tenke på økonomien. I år kom det helt nye skatteregler som gjelder utleie av egen bolig, også via tjenester som Airbnb.

- Før kunne man leie ut en mindre del av egen bolig skattefritt. Den regelen er endret når det gjelder korttidsutleie, altså et leieforhold som varer i mindre enn 30 dager, forklarer Rolf Lothe, som er fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Det betyr at du nå må skatte av fortjenesten du får ved korttidsleie via Airbnb. Én av grunnene til at regelen ble endret, er at det stadig voksende private utleiemarkedet er en konkurrent til hotellnæringen som betaler skatt.

- De nye reglene er slik at de første 10 000 kronene du tjener er skattefrie, mens 85 prosent av de resterende inntektene er skattepliktige. Det betyr at dersom du i sommer tjener 20 000 på korttidsutleie, vil du måtte skatte for 8500 kroner. Skattesatsen er 23 prosent, som betyr at du må skatte 1955 kroner. Dette er den samme beregningen av skattepliktig inntekt som gjelder ved utleie av en hytte som du selv bruker deler av året, sier Lothe.

Det finnes ingen øvre grense for hvor mye man har lov til å tjene via Airbnb, men dersom man tjener veldig mye kan man risikere å bli beregnet som næringsdrivende, og da vil skattesatsen bli mye høyere.

LES OGSÅ: 5 tips til en budsjettvennlig ferie

POPULÆRT: I 2017 leide 17 700 norske verter ut til 671 000 reisende gjester til Norge, viser en rapport fra overnattingsplattformen. Det er viktig at utleiere er bevisst på hvilke plikter og rettigheter de har. FOTO: NTB Scanpix
POPULÆRT: I 2017 leide 17 700 norske verter ut til 671 000 reisende gjester til Norge, viser en rapport fra overnattingsplattformen. Det er viktig at utleiere er bevisst på hvilke plikter og rettigheter de har. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Får ikke fradrag på skatten

Dersom du for eksempel kjøper nytt sengetøy til et rom som skal leies ut på korttidsleie, kan du ikke skrive dette av på skatten.

- Modellen gir fradrag for 10 000 kroner og 15 prosent av overskytende inntekt, uavhengig av de faktiske utgiftene. En får altså ikke fradrag for noen faktiske utgifter i tillegg. Årsaken til at en har denne forenklede modellen i disse tilfellene, er at det er vanskelig å vite hvilke utgifter som har med eiers eget bruk å gjøre, og hvilke utgifter som har tilknytning til utleien, sier Lothe.

Per i dag har ikke Airbnb meldeplikt til myndighetene, og du må selv rapportere inntektene i skattemeldingen. Det er et lovforslag på høring nå, og hvis det blir vedtatt får selskaper som Airbnb opplysningsplikt overfor skattemyndighetene.

- Det fratar likevel ikke den enkelte ansvaret for at det som står i skattemeldingen er riktig, og du må passe på at alle inntektene kommer med, sier han.

LES OGSÅ: Dette må du huske når du skal bestille bolig eller hotell til sommerferien

Huskeliste når gjestene ankommer

Mange leier ut til flere titalls turister i løpet av en sommer, og da kan det være greit å ha en huskeliste klar ved hver ankomst.

Den bør inneholde sikkerhetsregler og informasjon om brann og rømningsvei.

- Lag gjerne en enkel branninstruks som leietaker kan forholde seg til, og som deles ut ved ankomst. Informer om hvor det er røykvarslere, hvordan de fungerer og hvordan de kan avstilles. Er det hensyn man bør ta ved for eksempel matlaging, slik at alarmen ikke aktiveres? Det er det viktig å informere om, sier Folgerø Dalen.

Du bør også informere om:

  • Hvor slokkemiddel er lokalisert, og hvordan brukes dette ved behov.
  • Hvilke rømningsveier det er ut av boligen, både fra 1. etasje og fra andre etasjer hvis man har tilrettelagt for rømming via brannstige, vindu, balkong eller liknende.
  • Rutiner for bruk av vaskemaskiner/oppvaskmaskiner/tørketrommel/lading av elektriske artikler, slik at disse ikke benyttes eller det lades når man sover eller er borte fra boligen.
  • Nødnummeret til brannvesenet; 1-1-0

LES OGSÅ: Dette er årets største ferietrend

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer