Rene vinduer

Med denne «glemte» ingrediensen unngår du regnflekker på vinduene

Et enkelt triks fra bestemors tid skal løse problemet på null komma svisj.

RENE VINDUER: Nei, du trenger ikke å finne deg i at høstregnet lager skjolder og flekker på vinduene. Og løsningen skal være forbausende enkel. FOTO: NTB
RENE VINDUER: Nei, du trenger ikke å finne deg i at høstregnet lager skjolder og flekker på vinduene. Og løsningen skal være forbausende enkel. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Høsten er tid for lav sol og sidelengs regn – gjerne annenhver dag – og det er nettopp i disse dager mange blir obs på hvor elendig det står til med vinduene. Frem til nå har mange av oss levd i den tro at det kun er uker siden vårpussen, men vips, plutselig har det gått et halvt år, og du har begynt å miste viktige prosenter av det stadig fallende dagslyset.

KK har tidligere skrevet om det gamle husmorknepet å bruke avispapir for å polere vinduene rene etter vinduspuss, og at dette trikset faktisk ikke har tålt tidens tann. Den oppsiktsvekkende grunner et denne!

Vi har også skrevet om pussetriks fra gamle dager, med et miljøvennlige mirakelmiddel som kan få selv de skitneste vindu rene.

Men nå viser det seg at vi i pusseiveren faktisk har oversett en viktig ingrediens, også den fra bestemors spisskammers. Og nettopp denne ingrediensen kan faktisk komme godt med nå om høsten, når regner pisker mot ruta og setter merker og skjolder.

Det var KKs svenske søsterblad som gjorde oss oppmerksom på hemmeligheten. Selv hadde de lest bloggen By News, der tema var hvordan unngå leie regnflekker på vinduene.

«Nå for tiden er det vanlig å pusse vinduer med kommersielle rengjøringsmidler kjøpt i butikk«, skriver bloggeren som erfarer at vinduspussen ikke holder så lenge som den kunne ha gjort.

Bloggeren har derfor tatt en titt i mormors spisskammers, og funnet ingrediensen som er perfekt for vinduer i ruskevær, ja i annet vær også, skal vi tro bloggeren.

Den hemmelige ingrediensen får du kjøpt på apotek eller hobbybutikk, og brukes ofte som mykgjørende middel i kosmetikk og for å binde vann i kremer. Men på vinduer skal den altså danne en hard front mot flekker!

Oppskriften på rene vinduer

Produktet vi snakker om heter glyserol, tidligere kjent som glyserin, og en flaske koster rundt en hundrelapp.

På bestemors tid kunne man kjøpe glyserolsåpestykker, under navnet Rosenglyserin.

GAMMEL VENN: Glyserol het tidligere glyserin, og har vært brukt i såper og kremer opp gjennom. FOTO: Jon-Erik Faksvaag/Norsk farmasihistorisk museum.
GAMMEL VENN: Glyserol het tidligere glyserin, og har vært brukt i såper og kremer opp gjennom. FOTO: Jon-Erik Faksvaag/Norsk farmasihistorisk museum. Vis mer

Også kremer hadde glyserin i navnet, og har vært botemiddelet for mang en sprukken husmorhånd opp gjennom.

Brukt til vindusvask skal glyserol lage en beskyttende overflate på ruta, slik at skitt ikke fester seg like fort. Og når ruta ikke blir like fort skitten, lager regnet heller ikke flekker like fort.

Skal vi tro bloggeren kan man enkelt lage det perfekte pussemiddelet, med utgangspunkt i glyserol.

Dette trenger du:

  • 1 liter vann
  • 2 dl eddik
  • 30–40 dråper glyserol

Slik gjør du:

  • Hell eddik og vann i en sprayflaske
  • Drypp glyserol i blandingen
  • Rist flasken godt
  • Spray på vinduene og tørk av med en ren klut som ikke loer

KK har selv ikke testet oppskriften, men bare ett eneste blikk ut vinduet ga oss VELDIG lyst til å prøve.

Vi ønsker en god - og klarsynt - høst!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer