Ugress

Med dette enkle trikset får du has på løvetannen

- Dette er en fin og miljøvennlig måte å luke ugress på.

KOKENDE VANN: Vi har spurt redaksjonsmedarbeider og gartner i Det Norske Hageselskap, Marianne Utengen, om hva som er årsaken til at kokende vann dreper cellene i løvetannen. FOTO: NTB Scanpix
KOKENDE VANN: Vi har spurt redaksjonsmedarbeider og gartner i Det Norske Hageselskap, Marianne Utengen, om hva som er årsaken til at kokende vann dreper cellene i løvetannen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er våren her for fullt! Trærne blir grønnere, gresset blir frodigere og fuglesangen kvitrer fra alle kanter. Det som derimot ikke er like hyggelig rundt disse tider er ugress og løvetann.

De sniker seg ut fra alle kriker og kroker - gjerne der du minst ønsker dem. Og river du ut en, rekker du så vidt å nyte det før en ny er på vei. Men akkurat det problemet kan imidlertid være i ferd med å bli historie - om du følger ett enkelt triks!

Ifølge NRK-programmet «Hagen min» kan nemlig noe så enkelt som kokende vann få bukt med ugresset, nærmere bestemt løvetannen. Hageeier og vinner av «Hagekulturprisen» i 2013, Hanne Fredholm, tipser om akkurat det i siste episode.

I programmet koker de vann med en vannkoker og tømmer det over ugresset som skal bli fjernet. Helst tett inntil rota sånn at cellene i blomsten blir ødelagt.

MILJØVENNLIG: Å ta knekken på løvetannen med kokende vann er en god og miljøvennlig måte å benytte seg av. FOTO: NTB Scanpix
MILJØVENNLIG: Å ta knekken på løvetannen med kokende vann er en god og miljøvennlig måte å benytte seg av. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kom ikke tilbake

En måned etter at de testet dette på et x antall løvetenner i en stor og drømmende hage, kommer Fredheim tilbake til samme sted for å se hvordan det går. Da får hun se at ingen av løvetennene har kommet tilbake igjen, og røttene som ble behandlet med varmt vann var helt borte.

- Dette er en fin og miljøvennlig måte å luke ugress på, sier Fredheim til NRK.

Vi har spurt redaksjonsmedarbeider og gartner i Det Norske Hageselskap, Marianne Utengen, om hva som er årsaken til at kokende vann dreper cellene i løvetannen. Dette fikk vi til svar:

- Celler inneholder mye vann, og når vann koker utvider vannet seg. Det som da skjer når vi heller kokende vann over en plante er at cellene i ugressplantene sprekker. Faren når vi heller utover det kokende vannet, er at det også treffer andre planter - der det samme skjer. Da kan vi skade planter som vi ikke ønsker, for eksempel gressplanter som vokser rundt løvetannen, sier Utengen.

Hun sier det er delte meninger blant gartnere om virkningen av varmtvann er permanent. Noen hevder at vannet renner langs roten og dreper den også, andre kilder sier at temperaturen gradvis vil stige såpass mye at virkningen av det varme vannet avtar fort dersom vannet faktisk renner den i jorda og ikke bare utover overflaten.

- At løvetannsrosetten dør av varmt vann er det ingen tvil om, det spennende er å se om den vokser opp igjen fra samme rot. Dersom løvetannen vokser opp og vi gjentar behandlingen vil vi med tiden kunne utarme planten slik at den til slutt dør, sier hun.

Andre metoder

- Hvilke andre metoder anbefaler du til å fjerne løvetann og annet ugress?

- Den klassiske metoden for å fjerne løvetann er luking med et løvetannjern. En lang, slank gaffel som føres ned langs roten og jekker løvetannen opp med rota - at vi får med rota er nødvendig for å bli kvitt løvetann.

- Hvordan vi bør gå frem for å komme andre ugress til livs, avhenger av hvordan planten lever og vokser. Noen ugress lever kort tid, men sprer seg med mengder av frø, andre lever i årevis og sprer seg sakte men sikkert. Noen ved hjelp av overjordiske, rotslående stengsler som med tiden kan spre planten utover et stort område. Andre igjen har et kraftig, underjordisk rotnett som sprer planten utover uten at vi kan se det. Å finne hvordan ugresset vokser og spres er nøkkelen for å hindre spredning og komme dem til livs, sier Utengen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer