Vaske vindu:

Med dette enkle trikset får du skinnende rene vinduer

Vindusvasken blir aldri det samme igjen ...

VASKE VINDU: Hvor ofte vasker du vinduene? Kanskje for sjeldent ...? FOTO: NTB
VASKE VINDU: Hvor ofte vasker du vinduene? Kanskje for sjeldent ...? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vasking har en tendens til å bli omtalt i negative ordelag, der sukk, stønn og fraser som «MÅ jeg gjøre det i dag?!» ofte dukker opp. Nei, det er ikke alle som synes skrubbing av dusj, toalett og vindu er så innmari gøy, men det må jo gjøres. Noe vi kommer tilbake til.

Heldigvis finnes det eksperter på dette området som gjerne deler sine tips for at «drittjobben» skal bli noe bedre. En av dem er vaskeentusiast og kvinnen bak Instagram-kontoen @Vaskmedmeg, Raluca Moldovan.

For selv om kanskje de færreste av oss jubler ved å ta frem støvsugeren eller vaskemoppen, mener Moldovan at det å holde hjemmet rent er både enklere og mindre tidkrevende enn mange tror.

– Renhold kan være gøy og lett. I stedet for å se på det som en kjedelig oppgave som alle må gjøre, bør vi tenke på det som noe positivt og fokusere på hva det gir oss, sier hun.

Vann og oppvaskmiddel

Så var det dette med å rengjøre vindu. Undertegnende er ikke flink til å holde vinduene skinnende rene, og håper jeg ikke er alene. Men finnes det egentlig en god og enkel måte å få denne jobben gjort?

- Rene vinduer lyser opp rommet og derfor burde man vaske dem så ofte at de faktisk gir den effekt. Jeg tar mine vinduer 4-6 ganger i året, avhengig av hvordan været ute påvirker utseende. Det er et par vinduer som får en date med vinduskluten oftere. Terassedørene for eksempel, eller kjøkkenvinduet som jeg tar på oftest. Det er ikke alltid man trenger en skikkelig vask, av og til holder det med å tørke fingermerkene rundt håndtaket, sier Raluca Moldovan.

Ok. Så at jeg må finne frem vinduskluten oftere er helt klart. Men så er det hva jeg skal vaske med - for at de skal skinne.

- Jeg opplever at mange bruker alt for mye såper når de skal vaske vinduene, og det er helt unødvendig. Mer såpe betyr ikke mer rent, det betyr mer skum, og til slutt restsåpe på vinduene, noe som gir de skjoldene ingen av oss liker, forklarer Moldovan og legger til:

- Jeg hadde heller investert i en god vindusnal og gode vinduskluter fremfor såpe. Jeg bruker en sprayflaske som inneholder vann og TO dråper oppvaskmiddel. Dette for å gjøre vannet til rengjøringsvann som løser opp fastsittende smuss og flekker lettere.

BLANDING: Bruk vann og to dråper oppvaskmiddel når du skal vaske vinduene. FOTO: NTB
BLANDING: Bruk vann og to dråper oppvaskmiddel når du skal vaske vinduene. FOTO: NTB Vis mer

Nei til sol, ja til skyer

Sola har tittet frem de siste dagene i hovedstaden, noe som først og fremst er utrolig deilig, men det er også da man ser hvor skitne vindu og balkongglass man faktisk har.

Likevel er det ikke nå, når sola steiker, vi burde ta vindusvasken. Selv om den lave vintersolen ikke skjuler støvet og de grå flekkene på vinduene, burde du vente til sola forsvinner og plussgradene vises på gradestokken.

- Er det ett råd jeg vil gi som er viktig, så er det å velge skyete dager for vask av vindu. Når sola skinner sterk blir rengjøringsvannet/middelet fort tørket på glasset, og det oppstår skjolder. Da skaper du bare mer arbeid for deg selv, avslutter Moldovan.

Og når du først er i gang med vinduene, så kan du vel fortsette inne også. Om du ikke orker å ta hele huset eller leiligheten, så er kanskje badet det du bør begynne med. Ifølge Raluca er nemlig badet et område av hjemmet som det er ekstra viktig å holde rent.

Badet er en bakteriebombe fordi det er så mye fuktighet der. Det tar riktignok tid før det blir et helseproblem, jeg kjenner ingen som har blitt dårlig etter to uker uten å vaske badet. Men desto lenger du venter, jo vanskeligere blir det å vaske. Du risikerer også å ødelegge overflater. Mugg i silikonet i dusjen går det for eksempel ikke an å fjerne uten å legge ny silikon.

Skal vi vaske da? Tips: Sett på favorittmusikken på full guffe, så er det gjort i en fei.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer