Unngå at juletreet drysser

Med dette trikset unngår du at juletreet drysser

– Mange tenker nok ikke over at planter har et immunforsvar, sier ekspert til KK.

UNNGÅ AT JULETREET DRYSSER: Med dette trikset unngår du at juletreet drysser. Og mange har remediet i skapet allerede! FOTO: NTB
UNNGÅ AT JULETREET DRYSSER: Med dette trikset unngår du at juletreet drysser. Og mange har remediet i skapet allerede! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Når julaften kommer er det mange av oss som allerede har hatt juletreet inne i ukevis. Ja, noen så lenge at treet faktisk har begynt å drysse kraftig, bare man nærmer seg gavene under treet. Svenskene har et eget ord for julen som begynner tidligere og tidligere: Novent, altså advent som begynner allerede i november.

Selv vokste jeg opp med at juletreet ble pyntet om kvelden på lillejulaften, en tradisjon som jeg har måttet kjempe for i min egen familie, som helst skulle hatt juletreet inn i stua MYE tidligere.

Men hva gjør du om treet har vært inne siden midten av desember, og det nå begynner å protestere mot både varme og tørr luft, og drysser bare av luftdraget av forbipasserende?

Det finnes faktisk hjelp å få. Her er ekspertenes aller beste tips til å unngå at juletreet drysser!

Denne juletresorten drysser minst

Mange sverger til juletrær av plast, men for den som får julestemning av duften av gran, er det gjerne ingen vei utenom et ekte tre. Da KK for noen år siden skrev om barnåler og dryss, understreket gartner og fagansvarlig i Det norske hageselskap Marianne Utengen at dersom du absolutt ikke vil ha dryss fra juletreet, bør du unngå gran. Ifølge Utengen burde det foretrukne valget heller være edelgran:

– Vanlig gran drysser fra naturens side mer enn edelgran, som sjeldent slipper nålene, selv etter at julen er over. Er du for tradisjon, lukt av gran og insisterer på vanlig gran er det flere tiltak for å begrense nåler på gulvet, forklarte Utengen til KK.

Slik unngår du at juletreet drysser

Du har sikkert hørt det før, at juletreet trenger tid til å akklimatisere seg før du tar det inn i en varm stue. Rådet er ikke til å kimse av. Om treet får en mild overgang fra ute til inne, for eksempel gjennom noen dager i en kjølig garasje eller kjeller, vil det holde seg mye bedre. Utengens råd er å fjerne nettingen, og la treet stå et døgns tid i denne mellomstasjonen, før det skal pyntes:

– Så, før du bærer treet inn, dunk det noen ganger kontant i bakken. Alle nåletrær har nåler som er mer eller mindre løse. Dunker du det ute, slipper du at disse nålene felles i stua.

Som de fleste andre planter, er juletreet avhengig av vannopptak gjennom stammen for ikke å visne. Tenk på en rosebukett, du ville aldri satt den i vase uten vann, og forventet at blomstene ikke skulle tørke inn. Da KK intervjuet Inger Sundheim Fløistad, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), påpekte hun at juletreet egentlig er en snittblomst.

– Når treet kommer inn i tørr stueluft må forholdene ligge til rette for vannopptak.

Hun utdypet at stammen bør være tint og ha et nytt snitt nederst:

– Når vi kjøper roser får vi beskjed om å lage et ferskt snitt før vi setter dem i vann. Det samme gjelder for juletrær. Et nytt snitt åpner porene og sørger for at sugerørene i stammen kan trekke opp vann.

Frem med sagen, der altså. Ifølge Sundheim Fløistad bør du sage av minst et par centimeter nederst på stammen, tvers over, rett før treet skal i vann. Men husk å ikke skjære vekk barken oppover stammen. Det er nemlig i den smale sonen mellom barken og den lyse indre veden at treet suger vann.

I julen spiser mange klementiner, men det er enkelte ting du må være obs på. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Hvor mye vann trenger juletreet?

Men hvor mye vann trenger egentlig et juletre? Ifølge ekspertene kan julegrana drikke over en liter vann i døgnet. Det er derfor lurt å ha en fot som rommer nok. Men hva med det der kjerringrådet om at juletreet foretrekker sitronbrus, ja i de mest kresne tilfellene champagne? Ifølge Gartner Utengen bruker hun selv bare vann:

– Men jeg husker mamma fylte på med sitronbrus, sikkert med tanke på sukker som energi til treet, men jeg tror ikke det gjør det store forskjellen. Det viktigste er at foten alltid har vann.

Da KK i 2019 tok kontakt med innkjøper hos Mester Grønn Kari Brekke mente hun at posene med holdbarhetsmiddel du får med når du kjøper snittblomster har noen fellestrekk med sitronbrus og champagne, siden de inneholder sukker og sitronsyre. Hvorvidt holdbarheten på et juletre fungerer som på snittblomster mener hun det ikke er vitenskapelig belegg for.

– Spekulasjonen er jo om det også ville ha samme effekt på et juletre.

Men fortvil ikke, det finnes flere råd. Råd som kan få om ikke busten til å stritte, så hvert fall barnålene. Den danske hageeksperten Jesper Carl Corfitzen mener nemlig at en viss type smrtestillende kan bidra til at treet holder seg lenger. Ja, du leste riktig.

Da KK skrev om fenomenet i 2019 var det flere som stusset. For kunne det virkelig stemme, at en hodepinetablett ikke bare kunne løse opp julehodepinen, men også hjelpe treet til å holde på barnålene?

– Det som skjer når du tilsetter en aspirin med acetylsalisylsyre, er nesten det samme som for oss mennesker. Mange tenker nok ikke over at planter har et immunforsvar sånn som oss, mente danske Corfitzen.

Han forklarte at når et tre kappes fra roten, går det i en sjokktilstand som stanser all virksomhet, og at treet forsøker å minimere fordampingen.

– Acetylsalisylsyren booster treets immunforsvar slik at det fungerer litt lenger enn det ellers ville gjort, og treet holder seg derfor lenger.

Han rådet videre KKs lesere til å bruke samme trikset på julebuketten.

Da gjenstår det bare å ønske en harmonisk og stressfri jul og romjul, for både deg og juletreet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

GRØT: Dagbladet-kokk Christopher Sjuve viser deg et enkelt triks for ikke å svi grøten. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet