HER BOR:
Henriette Pieszak, motedesigner og eier av merkene Pieszak og Ivy Copenhagen, og hennes familie. Den klassiske villaen på 220 m² er fra 1920 og ligger i Kolding, en havneby på Jylland.
Henriette Pieszak er inspirert av den asketiske shakerstilens estetikk, der ubehandlet treverk får lov å stå fram, få patina og vise håndverkets kvaliteter. Huset hennes på Jylland er derfor innredet med klassiske Wegner-møbler i spisestuen, designerlamper og begrenset bruk av nips. To store sofaer fra Eilersen gir likevel en komfort som shakerne valgte bort.
– Med en hverdag i moteverden og dens sitrende travle hverdag har jeg et behov for stillhet i uttrykket, med både hensyn til farger og design, men når jeg kommer hjem og skal slappe av, ønsker jeg møbler av god kvalitet i en rolig atmosfære.




Shakerstilens krav om enkelhet, perfeksjon og høy håndverksmessig kvalitet er viktig for Henriette. Det er også lys og luft. Derfor var planløsningen noe av det aller første hun og familien begynte å forandre da de for noen år siden overtok den store villaen med utsikt over fjorden og Kolding havn.
Huset var opprinnelig helt tradisjonelt bygget med mange mindre rom i hver etasje. Plasseringen med fasader mot nord og sør ga lite lys, spesielt på kjøkkenet, som vendte mot nord.Samtidig hadde Henriette Pieszak følelsen av at hvert rom var litt atskilt fra de andre i huset. Familien endret derfor planløsningen totalt, så hele stueetasjen i dag kun består av tre store rom. Den store entreen med trappen opp til første etasje, stuen, der det er god plass til både stue og spisestue, og kjøkkenet.
LES OGSÅ: Rikke byttet ut hus med hage mot en funkisleilighet fra 1930-tallet!


Familiens grunnidé har vært å skape et funksjonelt og oppdatert uttrykk med en enkel møblering i både design, materialvalg og farger. Hele bakveggen i dagligstuen er bygget opp som en bokreol − gulv til tak og vegg til vegg − som fungerer som både praktisk oppbevaring, bibliotek og ren dekorasjon. Alle de opprinnelige parkettgulvene i hele stueetasjen er beiset mørkebrune for å gi tyngde til innredningens øvrige lette og luftige farger.
Henriette drømte om et stort kjøkken i en varm tresort, men måtte rundt i samtlige kjøkkenbutikker før hun fant det riktige hos Københavns Møbelsnedkeri.
Takket være en ny, stor åpning i veggen mellom kjøkken og stue fikk kjøkkenets markante elementer i beiset eik hovedrollen i stueetasjen. Den store kjøkkenøya som markerer overgangen til stuene, fungerer som bardisk, og fordi den også er holdt i tre, får den mer preg av et møbel enn en del av en kjøkkeninnredning.
Det er her alle møtes etter skole og jobb. Og har Henriette jobb med hjem − spesielt i periodene før en ny kolleksjon blir lansert − kommer hun sjelden videre enn til de høye stolene rundt kjøkkenøya.
Når været tillater det, sitter familien derimot utenfor på den store terrassen med utsikt til Vejle Fjord. Fra kjøkkenet er det utgang til den store og høye terrassen. Uterommet er både familiens oppholdsstue, kjøkken og spisestue i hele sommerhalvåret.
− Det er her vi møtes når vi har fri fra jobb og skole. Det er her vi spiser, slapper av og ofte sitter hele kvelden når det ikke regner, og herfra er den fineste utsikten over fjorden og havnen.
LES OGSÅ: Det er ikke så mye som skal til for å lage en hyggelig hage - se bare her!


