interiør:

Mille bor i et snart 100 år gammelt herskapelige hus

For å sette sitt eget avtrykk på hjemmet har hun bygd nytt kjøkken i rosa linoleum og pusset opp badet med grønne lavasteinfliser.

FOTO: Mikkel Tjellesen
FOTO: Mikkel Tjellesen Vis mer
Publisert

Hjemme hos Mille Fruergaard er det ikke langt fra tanke til handling når det gjelder innredningen av den gamle, herskapelige villaen fra 1927, som hun deler med sin mann og deres tre barn. Huset på 220 kvadratmeter var i god stand da familien overtok det for fem år siden, men Mille og Patrick ønsket å sette sitt eget avtrykk på det.

Det ble gjort med et nytt kjøkken i rosa linoleum, oppussingen av badet med grønne lavasteinfliser og innredningen av et anneks, som i dag er hovedkvarter for firmaet Studio Belle-Soeur, som Mille driver sammen med sin svigerinne.

Mille driver sammen med sin svigerinne bedriften Studio Belle-Soeur, som blant annet selger puter, lampeskjermer og smykker.
Mille driver sammen med sin svigerinne bedriften Studio Belle-Soeur, som blant annet selger puter, lampeskjermer og smykker. Vis mer
I hjørnet av spisestuen står en gammel svensk kakkelovn, som passer til rommets øvrige innredning med bord og stoler designet av Hans J. Wegner og lamper i messing fra Bestlite. Både vasen og den gamle filmplakaten er funnet hos Stilleben. Krakken er fra Skagerak.
I hjørnet av spisestuen står en gammel svensk kakkelovn, som passer til rommets øvrige innredning med bord og stoler designet av Hans J. Wegner og lamper i messing fra Bestlite. Både vasen og den gamle filmplakaten er funnet hos Stilleben. Krakken er fra Skagerak. Vis mer

Der de fleste kanskje ville mistet pusten ved tanken på et såpass omfattende oppussingsprosjekt, følte Mille og ektemannen at alle beslutningene, ideene og oppgavene det innebar, bare ga dem energi og glede.

– Jeg elsker å ha prosjekter her hjemme, og det samme gjør mannen min, og koronaen har i hvert fall ikke dempet lysten på å fikse, pusse opp og flytte rundt på ting. Jeg malte for eksempel nylig stuen vår gul på én enkelt dag, det var en helt spontan beslutning, forteller Mille.

– Jeg hopper kanskje litt for kjapt ut i ting, så jeg har lovet ikke å starte med noe mer foreløpig. Men jeg må innrømme at jeg har en lang indre liste over prosjekter jeg drømmer om å sette i gang.

Hyllen er designet for Skagerak av Included Middle. Den lubne bordlampen fra Waughan har en lampeskjerm fra Studio Belle-Soeur. Den lille barnestolen er fra butikken Gyngehesten, og over hyllen henger en innrammet originaltegning av huset.
Hyllen er designet for Skagerak av Included Middle. Den lubne bordlampen fra Waughan har en lampeskjerm fra Studio Belle-Soeur. Den lille barnestolen er fra butikken Gyngehesten, og over hyllen henger en innrammet originaltegning av huset. Vis mer
Mille elsker å sitte i sjeselongen som står i et hjørne av spisestuen.
Mille elsker å sitte i sjeselongen som står i et hjørne av spisestuen. Vis mer

Et av dem er å pusse opp husets fasade. Og det helst med samme nennsomhet og respekt for bygningen som går igjen i alle parets beslutninger – fra byggingen av det vesle gjestebadet, der de har bevart rommets gamle innbygde servant, til valget av farger på veggene, som matcher husets herskapelige historie. Også valget av møbler bærer preg av familiens forståelse for møtet mellom ­husets historie og samtidens interessante designmuligheter. Designklassikere av Hans J. Wegner og Philip Arctander møter nyere dansk møbeldesign av blant andre Margrethe Odgaard og GamFratesi.

Overalt har Mille tilført et dryss feminine detaljer i form av en gammel krukke, et moderne litografi eller en blomsterbukett.

I et hjørne av stuen har Mille innredet en skriveplass med et bord fra Skagerak og Gubis nyklassiker «The Beetle Chair» fra dansk-italienske GamFratesi. Lampen er fra Bestlite, og kunstverket er et litografi av danske Kaspar Bonnén. Tallerkenene er fra japanske 1616/Arita. Notatbok og kulepenn er fra Studio BelleSoeur, mens koppen er fra Royal Copenhagen.
I et hjørne av stuen har Mille innredet en skriveplass med et bord fra Skagerak og Gubis nyklassiker «The Beetle Chair» fra dansk-italienske GamFratesi. Lampen er fra Bestlite, og kunstverket er et litografi av danske Kaspar Bonnén. Tallerkenene er fra japanske 1616/Arita. Notatbok og kulepenn er fra Studio BelleSoeur, mens koppen er fra Royal Copenhagen. Vis mer
Frokostspiseplassen er innredet med benk og bord fra Hübsch. Den gamle kannen med blomster fra hagen er kjøpt hos De Fire Årstider. Serviset med blomster fra Royal Copenhagen er ofte i bruk på bordet.
Frokostspiseplassen er innredet med benk og bord fra Hübsch. Den gamle kannen med blomster fra hagen er kjøpt hos De Fire Årstider. Serviset med blomster fra Royal Copenhagen er ofte i bruk på bordet. Vis mer

Mille er ekstra glad i den fluffy stolen som er polstret med lammeskinn, som i dag står på parets soverom, der den passer perfekt inn i de lyse omgivelsene. Stolen som ble designet av Philip Arctander i 1944, og som i dag produseres av Paustian, var en gave fra Patrick da hun hadde født parets tredje barn. Og den er dessuten et minne fra en på alle måter skjellsettende periode i deres liv.

– Den minner meg om en helt spesiell tid i livet, da vi kort tid i forveien hadde overtatt huset, som vi håper skal danne rammen for våre barns oppvekst, og som vi akkurat nå ser for oss at vi skal bli gamle i. Jeg har nettopp flyttet stolen fra stuen og opp på soverommet vårt i frykt for at sjokoladefingre eller et rødvinsglass på avveie skal ramme den. For selv om det er et hjem der barn skal få være barn, så må jeg nok innse at denne stolen betyr ekstra mye for meg, sier Mille.

Trepanelene på veggene går igjen i mange av husets rom.
Trepanelene på veggene går igjen i mange av husets rom. Vis mer
Mille har malt det gamle vitrineskapet i stuen i samme farge som veggene, slik at det glir naturlig inn i innredningen og man lettere legger merke til innholdet. Blant favorittene er tekannen fra Svenskt Tenn, banankoppen fra Yonobi og de enkle koppene og skålene fra Hjorts Keramikmuseum på Bornholm. Krukkene oppå skapet er funnet på en reise til Zürich.
Mille har malt det gamle vitrineskapet i stuen i samme farge som veggene, slik at det glir naturlig inn i innredningen og man lettere legger merke til innholdet. Blant favorittene er tekannen fra Svenskt Tenn, banankoppen fra Yonobi og de enkle koppene og skålene fra Hjorts Keramikmuseum på Bornholm. Krukkene oppå skapet er funnet på en reise til Zürich. Vis mer

Det rommet hun er aller mest glad i, er annekset, for det er en ­krysning mellom det nye og det gamle, og er dessuten det stedet som hun tilbringer mest tid i det daglige.

– Det er blitt mitt showroom og kontor, og derfra driver jeg min virksomhet sammen med min partner og svigerinne, Stephanie. Det er innredet feminint og koselig, men også svært praktisk, så vi har plass til stort sett alle våre varer på en ganske begrenset plass.

Sett i forhold til husets størrelse er kjøkkenet lite og kompakt. Mille har valgt å ha den samme rosafargen på både skapfrontene, benkeplaten og endeveggene på innredningen. Slik får gulvet i lavastein, som er lagt i fiskebeinsmønster, lov til å stjele oppmerksomheten. Kjøkkenelementene er fra Reform, mens gulvet er fra danske Madeamano.
Sett i forhold til husets størrelse er kjøkkenet lite og kompakt. Mille har valgt å ha den samme rosafargen på både skapfrontene, benkeplaten og endeveggene på innredningen. Slik får gulvet i lavastein, som er lagt i fiskebeinsmønster, lov til å stjele oppmerksomheten. Kjøkkenelementene er fra Reform, mens gulvet er fra danske Madeamano. Vis mer
Fra gangen ser mann inn til stuen, der Børge Mogensens kjente «The Spoke-Back Sofa» med polstring fra Kvadrat står som en åpen invitasjon til å slå seg ned. Sofabordet er fra Hugo Passos for Fredericia Furniture, og oppå det står en skål av kunstneren Sean Gerstley. Sofaen er fylt med puter fra Aiayu, som passer til lampen av Paavo Tynell for Gubi. Kurven med Milles strikketøy er fra danske Lillerød.
Fra gangen ser mann inn til stuen, der Børge Mogensens kjente «The Spoke-Back Sofa» med polstring fra Kvadrat står som en åpen invitasjon til å slå seg ned. Sofabordet er fra Hugo Passos for Fredericia Furniture, og oppå det står en skål av kunstneren Sean Gerstley. Sofaen er fylt med puter fra Aiayu, som passer til lampen av Paavo Tynell for Gubi. Kurven med Milles strikketøy er fra danske Lillerød. Vis mer

Annekset har utgang til hagen, slik at hun året igjennom kan følge værets skiftninger. Det er innredet med et klassisk skrivebord fra 1953, av den tyske funksjonalisten Egon Eiermann og med ny design i form av dansk-italienske GamFratesis «Beetle Chair» for Gubi. Og her inne er det den blide delen av fargeskalaen som dominerer.

– Det er arbeidsplassen min, og her kan jeg sitte dypt konsentrert og arbeide i rolige, pastellfargede omgivelser. På den annen side kan jeg også bli litt småirritert over at jeg ser ned hit fra kjøkkenet i helgene, når jeg prøver å koble av og ikke tenke jobb, sier hun.

Foran huset har Mille innredet en kosekrok med møbler som matcher husets klassiske stil.
Foran huset har Mille innredet en kosekrok med møbler som matcher husets klassiske stil. Vis mer
Det er ikke kun det som er innendørs Mille bryr seg om. Hun er også veldig glad i planter.
Det er ikke kun det som er innendørs Mille bryr seg om. Hun er også veldig glad i planter. Vis mer
I et hjørne av soverommet står denne stolen, som er en klassiker fra den danske arkitekten Philip Arctander fra 1944, i dag produsert av Paustian. Stolen har en spesiell betydning for Mille, fordi den var en barselgave fra hennes mann. Saueskinnspolstringen tilfører en naturlig mykhet til rommet, som understrekes av både gardiner og stråvesken fra Loewe.
I et hjørne av soverommet står denne stolen, som er en klassiker fra den danske arkitekten Philip Arctander fra 1944, i dag produsert av Paustian. Stolen har en spesiell betydning for Mille, fordi den var en barselgave fra hennes mann. Saueskinnspolstringen tilfører en naturlig mykhet til rommet, som understrekes av både gardiner og stråvesken fra Loewe. Vis mer
Innredningen på soverommet er lys og lett med sengetøy fra Aiayu, puter fra Ellis & Ivy og et beige sengeteppe fra Studio Feder. Gardinene fra danske &Drape har en kakinyanse som slipper litt av morgenlyset inn.
Innredningen på soverommet er lys og lett med sengetøy fra Aiayu, puter fra Ellis & Ivy og et beige sengeteppe fra Studio Feder. Gardinene fra danske &Drape har en kakinyanse som slipper litt av morgenlyset inn. Vis mer
Når du skal velge fliser til badet, er det en god idé å låne med en prøve hjem, slik at du kan se hvordan fargen tar seg ut i rommet på forskjellige tider av døgnet. De grønne flisene er fra Madeamano, og messingarmaturen er fra Toni.
Når du skal velge fliser til badet, er det en god idé å låne med en prøve hjem, slik at du kan se hvordan fargen tar seg ut i rommet på forskjellige tider av døgnet. De grønne flisene er fra Madeamano, og messingarmaturen er fra Toni. Vis mer
Sørg for å plassere skrivebordet ditt slik at du har godt med dagslys der. Skrivebordet på Milles kontor er designet av tyske Egon Eiermann og produsert av Please Wait to be Seated. På bordet står blant annet esker trukket med stoff og en vintage-lampe med skjerm fra Studio Belle-Soeur, sammen med et litografi av Erik Frandsen og en liten fransk krukke til skrivesaker som er funnet hos Fil De Fer. Stolen er Arne Jacobsens klassiske 7-er i kontorutgaven.
Sørg for å plassere skrivebordet ditt slik at du har godt med dagslys der. Skrivebordet på Milles kontor er designet av tyske Egon Eiermann og produsert av Please Wait to be Seated. På bordet står blant annet esker trukket med stoff og en vintage-lampe med skjerm fra Studio Belle-Soeur, sammen med et litografi av Erik Frandsen og en liten fransk krukke til skrivesaker som er funnet hos Fil De Fer. Stolen er Arne Jacobsens klassiske 7-er i kontorutgaven. Vis mer

Få stilen

Bland klassiske farger og naturlige materialer med arvegods og vintageskatter for en personlig stil.

Pendellampe i messing (kr 570, House Doctor).
Pendellampe i messing (kr 570, House Doctor). Vis mer
Huske i rotting (kr 5000, Kave Home).
Huske i rotting (kr 5000, Kave Home). Vis mer
Vase (kr 820, Hay).
Vase (kr 820, Hay). Vis mer
Plakat (kr 4000, Blomqvist).
Plakat (kr 4000, Blomqvist). Vis mer
Trestol (kr 2400, Ellos Home).
Trestol (kr 2400, Ellos Home). Vis mer
Pute (kr 50, Ikea).
Pute (kr 50, Ikea). Vis mer
Grått gulvteppe (kr 2100, Ellos Home).
Grått gulvteppe (kr 2100, Ellos Home). Vis mer
Sofa (kr 10 000, Sofacompany).
Sofa (kr 10 000, Sofacompany). Vis mer
Bord med marmorplate (kr 7500, Ferm Living).
Bord med marmorplate (kr 7500, Ferm Living). Vis mer
Keramikkfat (kr 900, Bloomingville).
Keramikkfat (kr 900, Bloomingville). Vis mer
Skap (kr 24 800, Ferm Living).
Skap (kr 24 800, Ferm Living). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer