interiør:

- Mine besteforeldre endret ikke noe i løpet av alle årene de hadde huset

Til tross for utallige liter maling har Cecilie klart å bevare minnene som hennes besteforeldres gamle sommerhus bærer på.

Den brente oransjefargen er sammen med kremhvit noen av de fargene som sniker seg inn flere steder i sommerhuset. Lampen er fra Gubi, bordet fra Mater, lysestaken fra &Tradition og putetrekkene fra H&M Home. FOTO: Nellie Møberg
Den brente oransjefargen er sammen med kremhvit noen av de fargene som sniker seg inn flere steder i sommerhuset. Lampen er fra Gubi, bordet fra Mater, lysestaken fra &Tradition og putetrekkene fra H&M Home. FOTO: Nellie Møberg Vis mer
Publisert

Da Cecilie Møller Rasmussens besteforeldre var i 40-årene, kjøpte de en tomt i Høve i det nordvestlige Sjælland. Hit pleide de å sykle om sommeren og krabbet opp på den store sandbanken, som den gang var ubeplantet, for å nyte utsikten over Sejerbukten. Først noen år senere bygde de den lille sigarboksen av et sommerhus, som siden har skapt rammene rundt noen av Cecilies barndomsminner.

– Mormoren min satt alltid og røykte og vippet i gyngestolen når hun ikke gikk rundt i hagen og ordnet i busker og bed. Allerede da jeg var 15 år, lovte jeg henne at jeg ville overta huset når de en gang ble for gamle til selv å ta vare på det.

- Mine besteforeldre endret ikke noe i løpet av alle årene de hadde huset
Vitrineskapet som står ved spisebordet, er blitt modernisert med nye håndtak i messing, og det er blitt malt innvendig. Lampen er fra &Tradition, Wegner-stolene er arvet og lysestaken er fra Menu. Bord og skap er kjøpt brukt.
Vitrineskapet som står ved spisebordet, er blitt modernisert med nye håndtak i messing, og det er blitt malt innvendig. Lampen er fra &Tradition, Wegner-stolene er arvet og lysestaken er fra Menu. Bord og skap er kjøpt brukt. Vis mer

Og det ble mormoren for noen år siden. Og da Cecilie og hennes mann, Kasper, fikk nøklene til huset i hånden, var gleden blandet med en viss porsjon ærefrykt. For hvordan skulle de sette sitt personlige og moderne preg på det lille huset fra 1970-tallet uten å renovere og fjerne alle minnene?

– Vi rev ned flere vegger og brukte sinnssykt mange liter hvit maling og nikotingrunner. Vi var veldig i tvil om hvor mange av de gamle detaljene vi skulle bevare, men som min mormor sa: Utsikten er jo den samme, uansett.

Wegner-gyngestolen har Cecilie arvet fra mormoren sin. Den har stått i sommerhuset så lenge hun kan huske og var mormorens faste plass i stuen. Nå er den flyttet ut i tilbygget til stuen, som ble bygget for noen år siden.
Wegner-gyngestolen har Cecilie arvet fra mormoren sin. Den har stått i sommerhuset så lenge hun kan huske og var mormorens faste plass i stuen. Nå er den flyttet ut i tilbygget til stuen, som ble bygget for noen år siden. Vis mer
Hvis uteplassen er trang, kan du utnytte de få kvadratmeterne med et rundt bord. Her kan du lett hente fram flere stoler når det skal være mange til bords. Bambusbordet og -stolene er fra Tine K. Home. Putene er fra Juna, vannkanne fra Zara Home, kopper fra Skagerak og vase fra FDB. Tallerkenene er arvet.
Hvis uteplassen er trang, kan du utnytte de få kvadratmeterne med et rundt bord. Her kan du lett hente fram flere stoler når det skal være mange til bords. Bambusbordet og -stolene er fra Tine K. Home. Putene er fra Juna, vannkanne fra Zara Home, kopper fra Skagerak og vase fra FDB. Tallerkenene er arvet. Vis mer

Likevel var Cecilie ordentlig nervøs da mormoren for første gang skulle se huset etter at de hadde pusset opp.

– Heldigvis likte hun det. Og vi har funnet ut at dette er et sted hvor vi kan leve videre på vår måte i mange år, med respekt for de minnene jeg har herfra, forteller Cecilie.

- Mine besteforeldre endret ikke noe i løpet av alle årene de hadde huset
Praktisk og estetisk må nødvendigvis ikke være motsetninger. I stuen har Cecilie utnyttet en del av veggen til å henge opp dekorative knagger fra Trævarefabrikernes Udsalg, slik at jakker og andre småting har en plass. Knaggene matcher krakken hun har arvet etter sin morfar. Skapet er kjøpt brukt.
Praktisk og estetisk må nødvendigvis ikke være motsetninger. I stuen har Cecilie utnyttet en del av veggen til å henge opp dekorative knagger fra Trævarefabrikernes Udsalg, slik at jakker og andre småting har en plass. Knaggene matcher krakken hun har arvet etter sin morfar. Skapet er kjøpt brukt. Vis mer

Paret arvet flere danske møbelklassikere da de overtok huset, og har innredet med tanke på hvilken designtradisjon som var dominerende på den tiden da besteforeldrene bygde huset.Og mens behovet for å viske tavlen ren med hvite vegger var stort akkurat da de hadde overtatt stedet, er avdempede farger nå mer og mer velkomne i det lille huset.

– Innredningsmessig står jeg ikke stille sålenge om gangen, og jeg elsker hvordan en klatt maling eller en ny plakat kan puste liv i stuen. Sånn sett er jeg også ganske så forskjellig fra mine besteforeldre, som nesten ikke endret noe i løpet av alle årene de hadde huset.

Fra uteplassen er det utsikt mot skogen og sjøen. Linduk på bordet, keramikk og metallstoler fra Hay i ulike farger skaper en avslappet stemning.
Fra uteplassen er det utsikt mot skogen og sjøen. Linduk på bordet, keramikk og metallstoler fra Hay i ulike farger skaper en avslappet stemning. Vis mer
I stuen har Cecilie valgt å holde seg til naturfargene grå, beige, hvit og kremhvit, som passer både om sommeren og om vinteren. Gulvteppet fra Ikea markerer rommet i rommet. Sofaen er fra Erik Jørgensen, lampen fra Bloomingville og stolen fra Gubi. Bordet er kjøpt brukt.
I stuen har Cecilie valgt å holde seg til naturfargene grå, beige, hvit og kremhvit, som passer både om sommeren og om vinteren. Gulvteppet fra Ikea markerer rommet i rommet. Sofaen er fra Erik Jørgensen, lampen fra Bloomingville og stolen fra Gubi. Bordet er kjøpt brukt. Vis mer

Møblene og interiøret som Cecilie og Kasper har valgt, gjør huset anvendelig i januar så vel som i juli. Og det er helt bevisst, for familien tilbringer nemlig de fleste av helgene sine her hele året rundt.

– Det må være lett å bevege seg mellom stuen og uterommet, men på den andre siden skal det også være et sted som innbyr til innendørs kos. Derfor fyller sofaer, store gulvtepper og mange lys og lamper stuen og det nye tilbygget.

Bland arvede krukker med loppefunn, ny keramikk og moderne lysestaker hvis du ønsker å lage et stilleben som både peker fram og tilbake i tid. Lysestaken er fra Applicata, den lille skålen fra MoMA i New York, og resten er arvet.
Bland arvede krukker med loppefunn, ny keramikk og moderne lysestaker hvis du ønsker å lage et stilleben som både peker fram og tilbake i tid. Lysestaken er fra Applicata, den lille skålen fra MoMA i New York, og resten er arvet. Vis mer
Husets originale vinduer med innvendige skodder er bevart, slik at husets originale stil fortsatt trer tydelig fram på tross av den gjennomgripende oppussingen paret har gjort. Sengetøyet er fra Juna, mens lampen er fra Menu.
Husets originale vinduer med innvendige skodder er bevart, slik at husets originale stil fortsatt trer tydelig fram på tross av den gjennomgripende oppussingen paret har gjort. Sengetøyet er fra Juna, mens lampen er fra Menu. Vis mer

Få stilen

Klassiske farger og pyntegjenstander i naturlige materialer skaper en lun og avslappet stil.

Krukker (kr 500-1000, & Tradition).
Krukker (kr 500-1000, & Tradition). Vis mer
Vegglampe (kr 1625, Globen Lighting).
Vegglampe (kr 1625, Globen Lighting). Vis mer
Plakat med ramme (kr 1900, Ellos Home).
Plakat med ramme (kr 1900, Ellos Home). Vis mer
Flettet lykt (kr 200, H&M).
Flettet lykt (kr 200, H&M). Vis mer
Vitrineskap (kr 6300, Ellos Home).
Vitrineskap (kr 6300, Ellos Home). Vis mer
Eviggrønn monstera (kr 350, Kremmerhuset).
Eviggrønn monstera (kr 350, Kremmerhuset). Vis mer
Stripete pc-mappe (kr 400, House Doctor).
Stripete pc-mappe (kr 400, House Doctor). Vis mer
Gulvlampe (kr 3400, Bloomingville).
Gulvlampe (kr 3400, Bloomingville). Vis mer
Salongbord (kr 2400, Sofacompany).
Salongbord (kr 2400, Sofacompany). Vis mer
Sofa med sjeselong (kr 10 000, Sofacompany).
Sofa med sjeselong (kr 10 000, Sofacompany). Vis mer
Gulvteppe (kr 6400, AM.PM).
Gulvteppe (kr 6400, AM.PM). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer