Interiørtrender

- Minimalismen er på vei ut

Og hvitmalte vegger er på vei ut, ifølge trendforsker.

TRENDFORSKER: Trendanalytiker Lisbeth Larsen fargesjef hos Jotun. Foto: Per Ervland
TRENDFORSKER: Trendanalytiker Lisbeth Larsen fargesjef hos Jotun. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Lenge har det gått i hvitt og svart. Blankt stål og rene glassflater. Men nå er det på tide å male over de hvite veggene og ta fram furumøblene igjen.- Den kjølige minimalismen er over, sier trendforsker og fargesjef hos Jotun, Lisbeth Larsen, til KK.no. MER INTERIØR: Blått er vårens trendfarge

Naturen inn i hjemmet

- Ting skal ikke lenger bare se bra ut. Det skal også være komfortabelt, forklarer Larsen. - Det er kanskje en av grunnene til at minimalismen er på vei ut. En stol skal ikke bare være kul, den skal også være god å sitte i. Det naturlige skal skinne gjennom, ifølge trendforskeren. - Det er det opprinnelige, det håndlagede, det nakne og det ærlige som gjelder. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fornuftig trend

Og det skal ikke bare være komfortabelt, men holdbart også. - Det er en svært fornuftig trend. Vi kjøper ikke lenger ting som kun varer én sesong. Nå går vi heller for produkter som kan gå i arv. - Vi ønsker også at det vi kjøper gjerne skal ha en historie bak, og vi går like gjerne på loppemarked som i butikken. Og tingene i hjemmet skal kunne brukes, understreker Larsen. - Sølvbestikket tar vi like gjerne fram til hverdags som til fest. Det du har, det skal du bruke. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ut med hvitmalte vegger

Og sammen med fruktkurvene i stål og de svarte stolene med høye, vinkelrette rygger forsvinner også de hvitmalte veggene.- Perioden da alle skulle ha hvite vegger er over. Treverket skal gjerne synes, og vi beiser mer, sier Larsen. Det er nok ikke uten grunn at hvite vegger har vært så populært – det åpner jo opp rommet og får det til å se større ut. Men det finnes andre alternativer, påpeker Jotun-fargesjefen.- Hos oss ser vi at det er nøytrale, rene naturfarger som selger mest. Kalkgrå er en spesielt het farge for tiden. Men det blir også mer mørkere gråtoner og brunnyanser. - Og malingen skal være matt. Den glansede malingen er helt ut. Matte malinger ser både mykere og varmere ut, forklarer Larsen. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Grønne planter og nedtonet industri

- Vi ser dessuten mye grønntoner, og botaniske elementer denne våren, legger Larsen til. - Rommene skal gjerne fylles med grønne planter. Og da snakker vi ikke om buketter, men potteplanter. Det er veldig friskt og fint, og skaper også en egen varme i rommet. - Hva med den industrielle trenden vi har sett mye av de siste sesongene? Er den også på vei ut?- Nei, men nå skal den tones litt ned. Ofte er det kontrastene som gjør et rom spennende. For eksempel kan du beholde den grove mursteinveggen, men kombiner med en myk sofa. Det rå og det myke passer fint sammen. Selv om den kjølige minimalismen er erklært død, betyr det ikke at det er fritt fram for krimskrams.- Nei, vi skal fortsatt ha det minimalistisk i den forstand at hjemmet ikke skal være overlesset. Vi ønsker å ha det ryddig og rolig rundt oss.- Rot blir vi jo stresset av. Det er en grunn til at søvnforskere har funnet ut at det perfekte grunnlaget for en god natts søvn er et ryddig soverom, ler hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer