Grønn Oase

Morten og Michala bor på et råkult fabrikkloftet midt i København

Stilen deres er enkel og rå, men med morsomme, små detaljer og ikke minst en masse grønt overalt – også på veggene.

FRESH STUE: Bordet er fra HAY, og de oransje stolene er fra Gubi. Kjøkkenet er Poggenpohl, sprøytelakkert i SeidenGrau. En hel plantevegg med hyller i flere lag, der du kan sette hvite potter med grønne planter – så fresht! Foto: Gyrithe Lemche
FRESH STUE: Bordet er fra HAY, og de oransje stolene er fra Gubi. Kjøkkenet er Poggenpohl, sprøytelakkert i SeidenGrau. En hel plantevegg med hyller i flere lag, der du kan sette hvite potter med grønne planter – så fresht! Foto: Gyrithe Lemche Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en New York-inspirert loftsleilighet på 150 m2 i den gamle blyantfabrikken på Islands Brygge i København bor Morten (35) og Michala (32), Carla og Frederikke (3,5). Paret er gründere av Greenify.dk.

– Vi har alltid mye grønt i form av planter og blomster, samt møbler av tre, som vi synes gir et mer organisk uttrykk og passer godt sammen med det mer rå og enkle. Det er viktig at det er en koselig og varm stemning her, forklarer Michala. 

Familien Kjær-Holm bor i den gamle blyantfabrikken på Islands Brygge, som i mange år forsynte danske skole­elever med de klassiske Viking-blyantene. I dag er fabrikken nedlagt, og eiendommen er gjort om til leiligheter, som fremdeles har det rå, industrielle uttrykket med stor takhøyde og de klassiske store, sorte jernvinduene. 

– Vi har bodd på Sturlasgade i fire år, og vi flyttet hit da vi ventet tvillinger. Vi falt pladask for eiendommens rå og New York-aktige uttrykk, forteller Michala, som også har innredet boligen med møbler som passer til det store, åpne rommet med store jernvinduer. 

Stilen er enkel og rå, men med morsomme, små detaljer og ikke minst en masse grønt overalt – også på veggene.

– Vi elsker forandring, begge to, og vi elsker å bli inspirert og flytte rundt på møblene. Vi gjør det faktisk etter hvilken sesong vi er inne i – om sommeren vil vi gjerne ha plass og luft, og om vinteren innreder vi flere små kosekroker, forteller Michala. 

PERFEKT STED: Michala og Morten syntes det gamle fabrikklokalet var et perfekt sted for den minimalistiske drømmeleiligheten. Foto: Gyrithe Lemche
PERFEKT STED: Michala og Morten syntes det gamle fabrikklokalet var et perfekt sted for den minimalistiske drømmeleiligheten. Foto: Gyrithe Lemche Vis mer

– Vi er så glad i å bo her, og vi er blitt veldig gode venner med naboene våre. Jeg tror bygningen tiltrekker seg kreative gründertyper – kanskje det er derfor vi har så mye til felles. Vi bruker hverandre på kryss og tvers og sparrer med hverandre om ideer og konsepter – det er en fantastisk gave, forteller Michala, som har startet firmaet Greenify sammen med mannen Morten. LES OGSÅ: Interiør-inspirasjon: Industriell luksus

De følger supertrenden som skyter opp på toppen av storbytak over hele verden. «Urban gardening» eller «urban farming» kan man se i storbyer som London, Hong Kong, New Delhi og New York. Brooklyn grange farm dyrker økologiske grønnsaker på toppen av New Yorks tak. Sommeren 2015 åpnet den danske eller københavnske versjonen av takfarmfenomenet midt på Østerbro i København, nettopp inspirert av New York-modellen. Her er 600 m2 og 90 tonn jord omdannet til økobruk, eller Østergro, som er navnet på prosjektet. 

Morten og Michaela hadde nettopp disse prosjektene i tankene da de utviklet et nytt konsept til glede for alle oss som drømmer om minioaser midt i storbyen, men ikke helt har oversikt over alt man trenger for å få det til. Ideen til Greenify oppsto da paret begynte å diskutere hvorvidt de skulle flytte ut av byen med tvillingjentene sine. De kom frem til at de var altfor glad i byen, og at de i stedet ville skape en egen liten oase med blomsterpotter og altankasser i byen, som ungene i stedet kunne være en del av. 

– Vi ville skape noe som gjorde at også alle vi som bor i byen, kunne få lov til å kjenne på hagestemningen og skape egne små, grønne oaser, forteller Michala. Hun elsker friske blomster, grønne planter og krydderurter, men får ikke alltid tatt seg selv i nakken og lært seg hvordan hun faktisk skal gå frem for å dyrke dem selv. 

– Og så vet vi jo alle hvordan det er å kjøpe en ny basilikum til førti kroner hver fjerde dag gjennom hele sommeren, fordi den visner så fort i vinduskarmen, smiler hun.

Sammen med de andre naboene bytter de på å ha fellesmåltider i leilighetene hver mandag. 

– Vår store favoritt i leiligheten akkurat nå er planteveggen. Det grønne er jo veldig viktig i livet vårt nå. Vi synes det gir en veldig god kontrast til det enkle og rå uttrykket til bygningen. 

Familien har nemlig laget en hel vegg i området over kjøkkenet, der planter er plantet oppå hverandre, nesten som en skyskraper, i et spesielt plantemodulsystem, slik at det fyller det meste av den allerede ganske så høye veggen. Effekten er rett og slett fantastisk og tilfører noe helt nytt til både kjøkkenet og stuen, som er ett og samme rom. 

– Vi synes det er viktig at man tør å være personlig i innredningen, slik at man merker hvem som bor i nettopp dette hjemmet. Man skal ikke være redd for å flytte rundt på ting og gjøre endringer. Det er veldig forfriskende å oppleve hvordan rom og møbler kan endre seg bare ved at man setter dem sammen på en ny måte, forklarer Michala, som elsker kombinasjonen av et tidløst design og det enkle uttrykket blandet med noen litt mer «morsomme og annerledes» ting. 

– Jeg er veldig glad i det som er tidløst og enkelt i uttrykket og samtidig av god kvalitet. Noe man kan ha i mange år uten at man blir lei av det. Og så kan man jo style med forskjellig tilbehør som kan endre uttrykket alt etter hvor man er i livet, og hva man føler for, sier Michala, som sammen med Morten drømmer om å åpne opp leiligheten enda mer, slik at hele stuen og kjøkkenet smelter sammen med soverommet, kanskje bare atskilt av tunge gardiner – akkurat som i et ekte New York-studio.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer