TA MED MATEN UT: Nå som sommeren er her er det god grunn til å ta med matlagingen ut, og med noen få produkter og varer kommer du langt. Foto: Produsentene/Collage: Tone Ruud Engen
TA MED MATEN UT: Nå som sommeren er her er det god grunn til å ta med matlagingen ut, og med noen få produkter og varer kommer du langt. Foto: Produsentene/Collage: Tone Ruud Engen Vis mer

Matlaging

Nå bør du flytte kjøkkenet ut

Det er ingen grunn til å spare på matgleden i sommermånedene.

Publisert
Det pleier ofte å bli mye god mat i vintermånedene.

Det er imidlertid ingen grunn til å spare på matgleden og kokkeleringen selv om det er sommer - bare ta det med ut.

For matlaging i friluft trenger på ingen måte innebære lunken hvitvin, svett spekeskinke eller den klassiske engangsgrillen.

Med en ordentlig og fungerende kjølebag, noen smakfulle oljer og litt annet utstyr er det raskt duket for et riktig så bra gourmet-måltid.

LES OGSÅ: Pynt opp stuen med naturen

Ta med matlaginen ut

Sommeren er tiden for å lage mat ute! Hva er vel ikke bedre enn å nyte et godt måltid i godt lag ute i hagen eller i parken mens solen er på vei ned?

Men riktig utstyr hjelper alltid. Selv om du som regel er sikret når vinen holdes kjølig og maten smaker godt, er det også noen andre ting som kan være litt praktisk på svale sommerkvelder.

Prøv for eksempel en deilig trøffel balsamico til salaten, ta med deg nykvernet kaffe eller lag en deilig saus av marinerte sitroner.

– Nesten all mat kan lages ute, og det er ikke så mye som skal til! Det går selvfølgelig an å skaffe seg luksuriøse utekjøkken med alle fasiliteter, men også en enkel bordgrill kan trylle fram det utroligste. Med et gassbluss i tillegg har du egentlig alt, forteller Mai Eckhoff Morseth, redaktør i KK Living.

– Andre tips for utendørs matglede er en fin kjølebag, pappvin, kjøleelementer, tette oppbevaringsbokser, og tallerkener og glass som tåler en støyt, forteller Eckhoff Morseth, og legger til:

– All mat smaker best ute!

HER ER DET DU TRENGER TIL SOMMERKVELDEN:


LES OGSÅ: Lakken som redder hagemøblene

Pass på hygienen i solsteken

Når du skal spise ut bør du imidlertid passe litt ekstra på hygienen.

I solskinnet og sommervarmen er det gode tilstander for bakterier. Og ingen vil vel at sommerlunsjen skal ende med at alle løper frenetisk rundt etter nærmeste toalett?

Det er ikke noe hokus pokus med matlaging i sommervarmen - det er de samme hygienereglene som gjelder da som resten av året.

Men det er fort gjort å glemme at grillkjøttet har blitt stående i sola i over en time før middagen kom i gang, eller at majonesen til rekefesten ikke bør settes ut på terrassebordet før gjestene har satt seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Det kan derfor være lurt å notere seg følgende:

De gylne matlagingsreglene:

 • Hold rått og stekt kjøtt langt unna hverandre. Ikke legg den grillede biffen tilbake på fjøla som ble brukt til det rå kjøttet.
 • Rått kjøtt bør også holdes langt unna grønnsaker og andre matvarer.
 • Husk å vaske hendene etter at du har tatt på rått kjøtt eller rå fisk.
 • Kylling og svinekjøtt skal være gjennomstekt. Lam og storfekjøtt kan være rosa inni ved servering, men da må overflaten være skikkelig stekt.
 • Ikke sett marinaden ute i sola før rett før den skal brukes. Ha den i kjøleskapet inntil da.
 • Marinade som er brukt på rått kjøtt skal ikke brukes på stekt kjøtt etterpå.
 • Svidd grillmat er ikke bra å spise.
 • Varme retter bør varmes opp til 70-80 grader, og holde en temperatur på minst 60 grader hvis den skal stå litt før den spises.
 • Ikke sett ut maten før det er klart til å si «værsågod». Det gjelder spesielt melkeprodukter som rømme, tzaziki eller dipper, og eggeprodukter som majones og aioli.

 • Få flere tips til blant annet hva du kan legge på grillen, i tillegg til en masse gode interiørtips i det nyeste KK Living, som er i salg nå.

  LES OGSÅ: Slik innreder du hjemme med gull

  IKKE GLEM GOD HYGIENE: I solsteiken kan det raskt utvikle seg mer bakterier enn det vil gjøre på kjøkkenet ditt ellers. Foto: Thinkstock.com
  IKKE GLEM GOD HYGIENE: I solsteiken kan det raskt utvikle seg mer bakterier enn det vil gjøre på kjøkkenet ditt ellers. Foto: Thinkstock.com Vis mer
   Foto: KK Living
  Foto: KK Living Vis mer

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer