Hage

Nå er der på tide å gjøre klar verandaen, hagen og terrassen

Her er 17 geniale ideer til uteplassen.

GJØR KLAR UTELASSEN: Her får du 17 geniale ideer til uteplassen.  Foto: Produsenten
GJØR KLAR UTELASSEN: Her får du 17 geniale ideer til uteplassen. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. Duftende velkomst

Det er ikke bare vakkert å se på, det lukter fantastisk og er dessuten praktisk: Sett potter med krydderurter nær inngangspartiet. Du blir møtt av deilig duft hver gang du kommer hjem, dessuten er det lille ekstra til middagen eller brødskiva lett tilgjengelig hele sommeren.

LAVENDER: Sett gjerne lavendler med litt ulike fargenyanser i en gruppe. Bilde fra Mester Grønn.  Foto: Produsenten
LAVENDER: Sett gjerne lavendler med litt ulike fargenyanser i en gruppe. Bilde fra Mester Grønn. Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: Har du hage eller veranda? Da kommer du til å elske dette!

2. Beroligende lavendel

Det er mange grunner til å gi denne lilla skjønnheten en sentral plass i hagen eller på verandaen. Duften av lavendel virker beroligende og avslappende, og urten er kjent for en rekke helsegevinster, blant annet forbedret fordøyelse og smertelindring.

Flere lavendelsorter kan dessuten brukes i maten, så lenge de er usprøytet. Planten sies dessuten å holde mygg og andre uønskede insekter på avstand. En potte med lavendel er derfor super å ta med seg når du vil sitte i fred på uteplassen. Lavendel er en staude, så om du velger en variant tilpasset norsk klima, kommer den igjen i bedet år etter år. 

HJEMMELAGET URO: Lag en hjemmelaget uro av strandfunn som skjell eller biter med drivved knyttet sammen med grov hyssing. Se, så fint! Foto: Produsenten
HJEMMELAGET URO: Lag en hjemmelaget uro av strandfunn som skjell eller biter med drivved knyttet sammen med grov hyssing. Se, så fint! Foto: Produsenten Vis mer

3. Svevende pynt

Blomsteramplene er supertrendy nå, og kommer fra så å si alle interiørprodusentene. Nydelig pynt ved inngangspartiet, og helt uavhengig av antall kvadratmeter!

Hengende fuglebad (kr 220, Eldgarden).  Foto: Produsenten
Hengende fuglebad (kr 220, Eldgarden). Foto: Produsenten Vis mer

4. Fugle-spa

Småfuglene elsker å bade. Et fuglebad i hagen sikrer gratis underholdning. Plasser det så du kan se gjestene fra vinduet, de kommer neppe på besøk mens du luker. De er ikke så nøye på standarden, og du kan bruke et hvilket som helst trau eller fat som fuglebad, eller støpe ditt eget i betong. Legg et par steiner i vannet så fuglene har et sted å lande. Ekstra lekkert blir det om du kniper av noen blomsterknopper som får flyte i vannet. Skal du ha gjester, kan du pynte med flytelys i tillegg.

HJEMMELAGET HAGEBENK: Dette blir yndlingsuteplassen! Bilde fra Tine K Home. Foto: Produsenten
HJEMMELAGET HAGEBENK: Dette blir yndlingsuteplassen! Bilde fra Tine K Home. Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: 9 tips for en vakker hage

5. Hjemmelaget hagebenk

En hjemmelaget benk av naturmaterialer gjør at du slipper stoler som må flyttes rundt på og oppbevares inne om vinteren. Dessuten blir det plass til flere rundt bordet. Denne lekre benken er laget i forbindelse med muren bak. Er du ingen kløpper med sementblanderen, kan du enkelt lage en av europaller. Sy rause puter i grovt stoff, så sitter alle godt selv om underlaget er hardt. Skumgummi på mål får du kjøpt på blant annet skumplastsenteret sin nettside. 

BADEKAR I HAGEN: Badekar i sink, som på bildet, fås bl.a. hos landromantikk.no. Bildet er fra sommerkolleksjonen til Ikea.   Foto: Produsenten
BADEKAR I HAGEN: Badekar i sink, som på bildet, fås bl.a. hos landromantikk.no. Bildet er fra sommerkolleksjonen til Ikea. Foto: Produsenten Vis mer

6. Badekar i hagen

Et badekar i hagen er toppen av lykke! Ikke bare fordi du selvfølgelig kan bade i det. Vann virker beroligende på oss, og i tradisjonell zen-filosofi representerer det renselse og flyt. Fyll badekaret med isbiter når du har fest, så får du dessuten verdens kuleste champagnekjøler til drikkevarene. Hvorfor ikke tråle vårens loppemarkeder eller finn.no etter et brukt badekar? Det trenger absolutt ikke å være skinnende hvitt og nytt. Tvert imot, her er naturlig patina tingen! 

DRIVHUS: Her blir lukejobben minimal! Alt på bildet fra Plantasjen. Foto: Produsenten
DRIVHUS: Her blir lukejobben minimal! Alt på bildet fra Plantasjen. Foto: Produsenten Vis mer

7. Drivhuseffekten

Ja da, vi vet du drømmer om et stort og lekkert møblert drivhus der du kan stikke av fra hverdagen og hente dine egne gresskar og agurker. Men vi vet også at det koster, og kanskje er du egentlig ikke gartner, når du tenker etter? Et minidrivhus har du derimot sannsynligvis både plass og råd til. Funksjonen blir den samme: Solvarmen konsentreres inne i huset og luftfuktigheten økes, og dyrkningssesongen forlenges. Plantene beskyttes dessuten mot skadedyr.

«Sambito» hengehøye (kr 1450, Skagerak). Foto: Produsenten
«Sambito» hengehøye (kr 1450, Skagerak). Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: Firkantet plen ble deilig oase med lune kroker, frodige lekesteder og et helt fantastisk drivhus

8. Kosekroken

Enhver uteplass trenger sin egen kosekrok! Har du glemt hvor deilig det er å ligge i en ordentlig hengekøye? Det ultimate sted for formiddags-luren, lesestunden eller en natt under åpen himmel, for den saks skyld. Vi vet du fortjener det! 

HAGEFEST: Denne festen kommer ingen til å glemme ... Bilde fra House Doctor. Foto: Produsenten
HAGEFEST: Denne festen kommer ingen til å glemme ... Bilde fra House Doctor. Foto: Produsenten Vis mer

9. Kveldsstemning

Lykter, lanterner og lyslenker gir hagen din stemningsfullt lys til både hverdag og fest. En solcelledrevet lyslenke og lykter i et tre gjør masse ut av seg uten at det koster deg store anstrengelser, sola gjør mesteparten av jobben for deg. En rimelig og effektfull investering – og et must på sommerfesten!

GARDIN: Til et litt hemmelig møte ... Bilde fra Lene Bjerre. Foto: Produsenten
GARDIN: Til et litt hemmelig møte ... Bilde fra Lene Bjerre. Foto: Produsenten Vis mer

10. Gardintrikset

Med en gardin skaper du soner i uterommet og privatliv der det trengs, også ute, så lenge du har feste til opphenget. Ekstra lekkert blir det med en naken grein som gardinstang. Perfekt foran kosekroken eller utesengen, eller for å lage intim stemning ved middagsbordet. Fest klyper med lodd, slike som er beregnet på duker, nederst på gardinen for å holde det på plass i vinden.

STEMORSBLOMST: Naturens vakreste påfunn. Bilde fra Mester Grønn. Foto: Produsenten
STEMORSBLOMST: Naturens vakreste påfunn. Bilde fra Mester Grønn. Foto: Produsenten Vis mer

11. Den snille stemoren

Ja, den tåler litt frost og er gjerne den første blomsten vi planter i kassene om våren. Men det er flere grunner til å holde seg med en skikkelig stemor! Den er nemlig spiselig, og får maten din til å se både lekker og fancy ut. Nydelig i salaten eller som kakepynt! Den kan også kandiseres, om du vil flotte deg litt ekstra. PS! Unngå den gule varianten, som kan gi mageknip.

LEKETELT: Til familiens indianere! Bilde fra Granit.  Foto: Produsenten
LEKETELT: Til familiens indianere! Bilde fra Granit. Foto: Produsenten Vis mer

12. Leketeltet

Gjør det morsommere for barna å leke ute! Gi dem en kosekrok der de kan trekke seg tilbake med puter, blader og små hemmeligheter.

BÅLPANNE: Bålet jager bort myggen også! Bilde fra Ib Laursen.    Foto: Produsenten
BÅLPANNE: Bålet jager bort myggen også! Bilde fra Ib Laursen. Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: Så fint du kan få det i hagen!

13. Bålpannen

En bålpanne forlenger utesesongen i begge ender. Hvor hyggelig er det ikke å sitte ute sammen rundt bålet, kanskje grille pølser eller marshmallows på spyd? Et leirbål i egen hage! Dessuten er den perfekte velkomst for frosne gjester vinterstid. Kommer fra flere
leverandører og i alle prisklasser. 

TRILLEBORD: More is more! Kan aldri bli for mye planter. Bilde fra Ib Laursen. Spe på med en vannbeholder med kran ved trillebordet og en oppvaskbalje, så har du «vask» også, uten at tusenlappene flyr! Foto: Produsenten
TRILLEBORD: More is more! Kan aldri bli for mye planter. Bilde fra Ib Laursen. Spe på med en vannbeholder med kran ved trillebordet og en oppvaskbalje, så har du «vask» også, uten at tusenlappene flyr! Foto: Produsenten Vis mer

14. Det geniale trillebordet

Et trillebord med hyller er genialt for uteplassen. Det fungerer som utekjøkken ved siden av grillen, som avlastningsbord ved matbordet og som oppholdssted for spirende vårprosjekter. Flere ved siden av hverandre = lengre kjøkkenbenk. Fås i alle prisklasser. 

OPPLYST HAGE: Superfint med flyttbare solcellelamper i hagen.    Foto: Produsenten
OPPLYST HAGE: Superfint med flyttbare solcellelamper i hagen. Foto: Produsenten Vis mer

15. Opplyste bed

Solcelledrevne lamper gjør at du kan nyte synet av blomstene dine også når solen har gått ned, og gjør det enkelt å finne fram i mørket. 

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

16. Bygg en pergola!

En pergola sørger for verdifull skygge på ekstra varme dager, og virker lunende på kveldstid. Det er ganske enkelt å bygge selv. Planter du klatreplanter under veggen, får pergolaen etter hvert et grønt og vakkert tak. Du kan også kle den med tak av plast eller glass, eller bambusmatter, som her.

TREHYTTE: Vi blir som barn igjen! Bilde fra House Doctor. Foto: Produsenten
TREHYTTE: Vi blir som barn igjen! Bilde fra House Doctor. Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: Vårstemning med grønne spirer

17. Hytta i treet

Husker du hvor morsomt det var å snekre hytte? Hjelper du barna litt, blir det et varig kose- og lekested der de kanskje til og med kan invitere venner på spennende overnatting. I grunnen ønsker vi oss det selv også. Tenk å ha sin egen furtebu i treet!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer