Dopamin-dekor:

Nå skal du innrede etter hjertet

Denne interiørtrenden har tatt over feeden på instagram og pinterest.

DOPAMIN-DEKOR: Fargerike hjem er den nye minimalismen. Nå skal alle regler brytes, kun fantasien setter grenser. Foto: Kine Vinje
DOPAMIN-DEKOR: Fargerike hjem er den nye minimalismen. Nå skal alle regler brytes, kun fantasien setter grenser. Foto: Kine Vinje Vis mer
Publisert

Nå er det din lykkefølelse som spiller hovedrollen i hvordan hjemmet innredes. Dagens hotteste interiørtrend setter nemlig deg og dine favoritter i fokus.

Fargeglade rom i de rikeste fargepalletter, med energigivende, leken og feminin dekor i ellevill mønster- og materialmiks har tatt over sosiale medier det siste året. Maksimalistiske, kreative uttrykk fullspekket av nostalgi er «Dopamin-dekor» i et nøtteskall.

FARGERIKT: Da Kine først begynte å male var det, ifølge henne selv, mange som trodde hun var blitt klin sprø. Foto: Kine Vinje
FARGERIKT: Da Kine først begynte å male var det, ifølge henne selv, mange som trodde hun var blitt klin sprø. Foto: Kine Vinje Vis mer

- Noe med den fargerike stilen er jo at det handler om oss selv, forklarer interiørdesigner Kine Vinje.

Kine har ti års erfaring fra interiørbransjen, og var en av de første i Norge som startet med den fargerike, populære stilen. Hun er svært opptatt av å omgi seg med farger og interiør som gir energi.

SMAKFULLT: Gul er en farge som sies å være apetitt-fremkallende, her fra Kines kjøkken. Foto: Kine Vinje
SMAKFULLT: Gul er en farge som sies å være apetitt-fremkallende, her fra Kines kjøkken. Foto: Kine Vinje Vis mer

- Det handler om å gjøre din egen greie, være leken, ikke ta deg selv så høytidelig. Det er en blanding av nytt og gammelt, og rosa er en veldig fremtredende farge. Men det er jo ingen regler, man skal jo innrede etter hjertet, fortsetter hun.

Dopamin er navnet på hormonet i hjernen ansvarlig for lykke, konsentrasjon, motivasjon, nytelse og læring, for å nevne noe. Hvem vil vel ikke omgi seg med dopamin-produserende omgivelser?

«Alt» er lov

Dopamindekor er ikke så mye en trend som en måte å innrede på. Her er alle regler til for å brytes, så lenge det gir glede.

- Det startet litt som en motvekt til det minimalistiske man så over alt, det ble viktigere for folk å ha det mer hjemmekoselig. Man skal egentlig blåse litt i trender og gjøre det du selv liker, forteller Kine.

Her blandes ruter, bølger, blomster- og fruktmønstre, gammelt og nytt, eksklusivt og billig, antikk og moderne, lokalprodusert og selvlaget om hverandre. I en nærmest ubegrenset fargepallett har man frie tøyler til å innrede nøyaktig slik hjertet ønsker.

DETALJER: På frihånd har Kine selv malt soveromstaket. Får hun lyst til å male, gjør hun det bare. Foto: Kine Vinje
DETALJER: På frihånd har Kine selv malt soveromstaket. Får hun lyst til å male, gjør hun det bare. Foto: Kine Vinje Vis mer

Kun fantasien setter grenser når tak, vegger og vinduskarmer er malt i de rikeste fargepalletter. Tekstiler, materialer, former og figurer blandes med nærmest ubegrenset spillerom. Og veggene - de kan du gjøre hva du vil med.

- Menge tenker nok «hva om jeg skal selge» og velger den nedtonede beige fargen som nestemann vil like. Det er jo så feil, er jo du som skal bo der, sier hun og ler.

I ekte anti-jantelov-stil skal vi altså ikke lenger innrede med tanke på neste kjøper og naboen, men for egen lykkefølelse.

Løsrivelse

Tenk tilbake på den kreative, utforskende barndomsgleden i møte med fargestifter og det uendelige lerretet kalt mammas stuevegger - kunstverkene var trolig lite populære dengang, men gud, så gøy det var. Dopamindekor handler om å finne tilbake til den gleden.

- Det handler om å tørre å slå seg løs! Det er ikke noe krise å prøve seg frem litt, blir det feil så er det bare å male over, råder Kine.

GIR GLEDE: Til tross for å ha startet som en slags «anti-trend», har dopamindekor letablert seg med tydelig stilistisk preg. Foto: Kine Vinje
GIR GLEDE: Til tross for å ha startet som en slags «anti-trend», har dopamindekor letablert seg med tydelig stilistisk preg. Foto: Kine Vinje Vis mer

Dekor-stilen en løsrivelse fra det sterile, strenge og normative, i bytte mot kreativ utfoldelse, lek og ren skjær glede.

Nå er det fritt frem for favorittfarger og mønstre man kanskje ikke har turt å omgi seg med siden det rosa jenterommet ble malt en «mer voksen» farge i tenårene.

GODFØLELSEN: Jakten på et hjem som skaper lykke er sentralt ved dekor-trenden. Foto: Kine Vinje
GODFØLELSEN: Jakten på et hjem som skaper lykke er sentralt ved dekor-trenden. Foto: Kine Vinje Vis mer

Nostalgi står sentralt, ikke bare i de uendelige uttrykksmulighetene, men også i godfølelsen det skaper.

Tilfeldig, men ikke helt

Dopamin-dekorering er en måte å gi nytt liv til egne omgivelser på en måte som gir glede og overskudd. Idéen handler om å fremme kreativitet, gjenbruk og bærekraft, gir rom for affeksjonsverdi og skal kunne passe de fleste lommebøker.

- Det skal ikke nødvendigvis skal være så symmetrisk eller matche så alt for mye – tilfeldig, men ikke helt, forklarer interiørdesigneren.

Her kan man gå i kast med veggmalerier malt på frihånd, geometriske former og fasonger, blomstret, fargesprakende tapet, eller fylle vegger med kunst fra gulv til tak med en eklektisk gallerivegg (eller tre). Man skal følge egne preferanser og interesser, fremfor trender og kjøpspress. Men hvordan?

- Kanskje du har et bilde eller en pute du er glad i? Ta en titt – hvilke farger og mønstre er det? Hva gjør at du liker akkurat dette motivet? Det er ofte et godt utgangspunkt, råder Kine.

Selv har interiørdesigneren alltid vært opptatt av farger og hvilken energi de ulike fargene gir. Hun tipser videre om å velge to-tre farger man er glad i, og bygge ut fra det. Det viktigste er å tørre.

- Jeg har jo bommet flere ganger, det er ikke noe krise. Slå inn den spikeren, mal hvis du har lyst - man kan alltids male over, innrømmer interiørdesigneren.

Dopamindekor gir rom for en høyst personlig stil hvor gleden styrer og fantasien setter grenser. Hun tipser videre om å kombinere unike gjenbruksskatter med dekor i knallfarger. I tillegg kan gamle møbler fort oppgraderes med en puss og et spennende malingsstrøk.

- Det tar litt mer tid enn å male alt i én farge, men det er absolutt verdt det!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet