Interiørtrender

Nå skal stueveggen være matt

Glem den hvite, høyglansede malingen. 8 av 10 nordmenn vil heller ha matte vegger.

MATT OG FLOTT?: Åtte av ti nordmenn ønsker seg nå matt maling når de skal pusse opp hjemme. Hva liker du best? Foto: Jotun
MATT OG FLOTT?: Åtte av ti nordmenn ønsker seg nå matt maling når de skal pusse opp hjemme. Hva liker du best? Foto: Jotun Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Maling

Hva slags maling foretrekker du når du skal pusse opp?

Vi nordmenn er svært glade i hvitt.I en undersøkelse utført av Norstat på oppdrag fra Jotun svarer 75 prosent av de spurte at de foretrekker hvite eller helt lyse toner på veggene.Litt kjedelig, kan man kanskje mene. Men vi henger likevel med i svingene på de internasjonale interiørtrendene. LES OGSÅ: Disse vil inn på kjøkkenet dittAkkurat som på motefronten, hvor logo og bling-bling er ut, ser vi en mer stilltiende luksus på interiørfronten. Dette har gjort at åtte av ti nordmenn nå ønsker seg matt maling når de skal pusse opp hjemme, ifølge undersøkelsen.

Minsker gjenskinn og tåler en trøkk

Tidligere var matt maling kjennetegnet av dårlig kvalitet, fordi det var vanskelig å lage en overflate som både var slitesterk og matt. Denne koden mener Jotun nå at de har knekt, og de lanserer Lady Pure Color, som både skal være slitesterk og vaskbar og skal kunne brukes i alle rom.- Mange har kviet seg for å velge matt maling til vegg, fordi matte malinger tradisjonelt har hatt en veldig sart overflate, Den minste berøring har gitt riper og merker. Og dersom man har tørket lett over veggen med en klut, har resultatet vært oppglansing og skjolder, heter det på Jotuns nettsider.Den nye serien skal imidlertid tåle dagliglivet bedre. Og ikke nok med det. Den skal skjule ujevnheter i underlaget, minske gjenskinn fra lys og lamper når man tar bilder og hindrer det plastikkaktig utseendet som glanset maling gjerne gir. Man kan også bruke samme maling på vegger og i taket.Er dette noe for deg? Stem i boksen nede til høyre.

Kalkaktig følelse

Serien kommer i tre fargepaletter; Pure Nature, med hovedvekt på lyse, olivengrønne farger, Pure Harmony, med mettede gråtoner ispedd litt blått og Pure City, som henter sin inspirasjon fra 50- og 60-tallets vintagemøbler, kombinert med en mer moderne loungelook.LES OGSÅ: Slik får du Mad Men-stilen.- Malingen gir en nesten mineralsk og kalkaktig følelse. Fargene får en dybde man ellers ikke ville opplevd, sier Christine Nygaard-Andersen, produktsjef i Lady.

Dette bør du tenke på når du skal male:

Er det et lyst eller mørkt rom? Husk at lystilfanget påvirker hvordan en farge vil se ut, og at ekte og kunstig lys vil ha ulik innvirkning. Hvilken himmelretning rommet vender, har også noe å si. Kveldssolen gir et gyldent lys som kan få veggmalingen til å se annerledes ut enn om solen står rett på midt på dagen.Er det et lite eller et stort rom? Generelt kan vi si at lyse farger forstørrer, og mørke farger forminsker. Ønsker du en lun, intim følelse, kan du altå gjerne male et lite rom i en mørk farge, men ønsker du å få det til å få større ut, vil en lys fargetone være bedre.Hva slags vegger har du? Hvilken maling som passer, og hvordan du bør forberede veggen, avhenger av hvilke materiale du skal male på. Skal du male tapet eller strie, kan det for eksempel kreve mer forarbeid, enn om det er en gips/veggplate du skal male på.Vær tålmodig: Husk at jo nøyere du er med forarbeidet, dess finere vil resultatet bli. Har du panel, husk kvistlakk! Har du gipsplater, pass på å sparkle igjen hull og sår. Rengjør alltid veggen godt på forhånd, og være nøye med å fjerne eventuelle såperester. Fjern gammel, løs maling, og sparkle igjen ujevnheter. Du må ofte sparkle og pusse både to og tre ganger for at resultatet skal bli pent. Oppussing er tålmodighetsarbeid!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer