Interiørrådet

Når hjemmet er nytt: - Det er særlig en ting du ikke skal vente med

I et nybbygg er alt flunkende nytt og lekkert, men kanskje litt sterilt og upersonlig? Interiørekspert Tone Kroken har rådene for hvordan få til følelsen av et bebodd og koselig hjem - raskt og rimelig.

NÅR ALT ER FLUNKENDE NYTT: - Det kan kalles et luksusproblem med rette, men det er jo viktig å få følelsen av et lunt hjem så fort som mulig når man flytter inn, mener Tone Kroken. Da er det særlig en ting du ikke skal vente med, ifølge eksperten. Foto: Yvonne Wilhelmsen
NÅR ALT ER FLUNKENDE NYTT: - Det kan kalles et luksusproblem med rette, men det er jo viktig å få følelsen av et lunt hjem så fort som mulig når man flytter inn, mener Tone Kroken. Da er det særlig en ting du ikke skal vente med, ifølge eksperten. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert

- Et nybygg eller totaloppusset hjem er selvsagt luksus, men mange kan kjenne på at det er litt vanskelig å få til et personlig hjem når man skal innrede helt fra «scratch», sier interiørekspert Tone Kroken til KK.

IKKs nye podcast Interiørrådet , får vi hver uke servert tips, triks og råd fra interiørekspert Tone Kroken og KK-journalist Benedicte Wessel-Holst. Enten du vil pimpe opp kjøkkenet på budsjett, få til drømmesoverommet eller lære å dekorere som en proff, for å nevne noen av temaene som tas opp.

Denne uka diskuterer de hvordan man får et nybygg eller en totalrenovert bolig til å føles som et hjem.

- Man er faktisk nødt til å bo seg inn litt, men det er likevel ting man kan gjøre for å få den hjemmekoselige følelsen litt kjapt, mener Kroken.

Så det finnes en slags «fast track» til et personlig hjem?

- Jada, det gjør det, beroliger Kroken. Hun påpeker at et nytt hjem selvsagt ikke fordrer bare nye møbler, men at mange tenker de skal selge unna mye av det de har hatt, for å starte litt på nytt.

- Jeg kunne ønske folk beholdt mer av det de har. Både for miljøet, men også for hjemmets personlighet. Det blir et mer sammensatt og spennende uttrykk av det, sier Kroken.

- Også tror jeg veldig på dette med å være tro mot det man liker. Da funker det også i nye settinger, råder Kroken.

Hun påpeker også at arvegods ofte kommer til sin rett i nybygg.

- Det kan bli en superkul kontrast med et gammelt maleri med stor gullramme i en stram leilighet for eksempel, tipser hun.

- Hva med akustikken, Tone? Selve lyden av tom og ny kåk kan være veldig enerverende, sier Wessel-Holst.

- Ofte er det litt ekko i hjemmet fordi det er så lite møblert, det er viktig å få inn nok tekstiler. Ikke vent alt for lenge med tepper og gardiner, det gjør veldig mye med romfølelsen. Jeg er opptatt av at man skal jobbe i lag på lag når man innreder, og tekstiler er en veldig viktig del av dette, forklarer Kroken engasjert og legger til:

- Mange nybygg har store vinduer som blir til svarte, store firkanter når mørketiden kommer. Jeg anbefaler tynne lette gardiner som fungerer som en lyskasse i rommet i stedet, og skaper en lunhet og demper akustikk i rommet. Og de bør henges så høyt som mulig, og helt ned i gulvet.

- Og dere: ikke ha ærefrykt for å henge opp noe på veggen!

Kroken mener altfor mange venter i evigheter med å henge opp bilder, i frykt for ødelegge de nymalte, perfekte veggene,

- Det er bare tull. Skal man skape følelsen av et bebodd hjem, må man i gang med å henge opp bilder, sier hun nesten strengt og slenger på et ekstra tips:

- Et skikkelig godt tips om budsjettet er brukt opp og du trenger både lys og litt stofflighet inn i boligen, er å kjøpe flere rislamper i ulike størrelser å henge over spisebordet for eksempel. De er veldig rimelige, men klassiske og skaper et lunt, deilig og ikke minst moderne uttrykk, tipser Kroken.

LAG PÅ LAG: - Tenk at du skal innrede i flere lag, forklarer Kroken. Hun sikter til puter, gardiner og tepper, i tillegg til bilder på veggene, lys i kriker og kroker og stæsj på bord og i hyller. Foto: Lasse Engeland
LAG PÅ LAG: - Tenk at du skal innrede i flere lag, forklarer Kroken. Hun sikter til puter, gardiner og tepper, i tillegg til bilder på veggene, lys i kriker og kroker og stæsj på bord og i hyller. Foto: Lasse Engeland Vis mer

Hun anbefaler treverk i detaljer på møbler, framfor stål for å mye opp. Og på badet? En stor rimelige benkeplate fra vegg til vegg i tre er et supertips dersom du ikke har fått inn møblement allerede, med en gardin under som skjuler skittentøyskurv og annet rask.

- Jeg har jo et baderomsmøbel som ikke er et baderomsmøbel - og hvordan man kan gå fram for å få til sånt, det skal vi snakke om mer i en senere episode, sier Kroken og humrer.

Hør hele episoden og alle tipsene om å innrede fra scratch her:

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer