Oppvaskmaskin

Ni ting du ikke må vaske i oppvaskmaskin

Ups! Her har vi faktisk syndet mange ganger ...

OPPVASKMASKIN: Enkelte ting skal ikke vaskes i oppvaskmaskinen. FOTO: NTB
OPPVASKMASKIN: Enkelte ting skal ikke vaskes i oppvaskmaskinen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Oppvaskmaskin er en reddende engel, og lite slår vel følelsen av å ha stablet maskinen skikkelig god og full, vel vitende om at maskinen nå gjør jobben mens du selv kan gjøre noe helt annet. (Og siden kan du jo be noen andre om å tømme den, siden du faktisk har jobbet så hardt allerede).

Men det er faktisk ikke alt som skal vaskes i oppvaskmaskinen. Noen ganger må det en god gammeldags oppvaskkost til.

KK har tidligere skrevet om viktigheten av at oppvaskvannet ved håndvask må være skikkelig varmt. Om ikke gjør du faktisk vondt verre, og den lunkne vannet kan bli et bakteriebasseng. Faktisk bør oppvaskvannet være over 60 grader, og så varmt at du ikke greier å stikke hånda nedi uten oppvaskhansker.

Symbol

Under ulike gjenstander finner man ofte et symbol som viser om de tåler å vaskes i oppvaskmaskinen. Dette kan gjelde på alt fra leker til hageredskaper.

Men hvilke gjenstander er det så som ikke skal i oppvaskmaskinen? La oss ta en gjennomgang:

Hvitløkspresse og rivjern

Rivjern og hvitløkspresse har små hull som er nærmest umulige å få rene i oppvaskmaskinen. Hullene er ofte tettet igjen av det du har revet eller presset, noe som sjelden går bort i oppvaskmaskinen. Rester etter mat som er blitt vasket i oppvaskmaskinen og siden havner i maten når du river på nytt, er rett og slett ikke noe å trakte etter. Så ta frem oppvaskbørsten og vask for hånd.

Termokopper

Dersom det kommer fukt inn i det isolerende luftlaget mellom ut- og innsiden, vil termokoppen mistet sin evne til å isolere. Derfor, vil du at termokoppen skal holde kaffen din glovarm, bør du vaske den for hånd og ikke i oppvaskmaskin.

Kokkekniver

Visste du at kjøkkenknivene kan bli sløve av å vaskes i oppvaskmaskin? Dette er fordi oppvaskmiddelet etser på eggen. Kniver som ikke er rustfrie kan begynne å ruste når de utsettes for varme, vann og oppvaskmiddel.

Hva er egentlig de skitneste tingen i et hjem? Vis mer

Gjenstander av aluminium

Visper til kjøkkenmaskinen, kjøkkenredskaper og annet som er laget av aluminium skal ikke i oppvaskmaskin. Oppvaskmiddelet gjør at metallet oksidere og avgir svart eller grå farge som smitter av både på mat og på fingre. Er uhellet først ute og vispen har havnet i oppvasken ved en feil, rengjør den med matolje på kjøkkenpapir.

Syltetøyglass med etikett

Fjern alltid merkelapper, enten det er snakk om prislapper eller etiketter, før du setter noe i oppvaskmaskinen. Ellers risikerer du at lappene løsner og setter seg fast i pumpen eller tetter igjen vanntilførselen på spylearmene.

Skjærefjøl

En gylden regel er at tre ikke hører hjemme i oppvaskmaskinen. Kombinasjonen av vann og varme kan få treet til å sprekke. En ting er at sprukket tre mister sin form og at fargen blir matt, men samtidig kan det oppstå bakterievekst i sprekkene.

Tresleiver

Treredskaper skal alltid vaskes for hånd, av samme årsak som for trefjøler, se over.

Gammelt service

Håndmalt arvegodset og gamle servicer med gulldekor skal aldri i oppvaskmaskinen. Da risikerer du nemlig at koppene blekner og flasser. Dersom koppene tåler maskinvask, vil det stå trykket på undersiden.

Støpejern

Verken gryter eller stekepanner i støpejern skal i oppvaskmaskinen. Oppvaskmiddelet fjerner nemlig grytens fettlag, noe som kan føre til at maten brenner seg. Vask istedenfor med varmt vann, og gni med salt for å fjerne flekker, og sett deretter gryta inn med matolje.

Kilde: Allas.se

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer