Mange på tråden
I fjor ringte mange hundre nordmenn til nødtelefonen, som vil være åpen fra 9 til 17 lille julaften og julaften.
- Noen ringer i forkant – før ribba settes i ovnen – og noen ringer når uhellet er ute og lurer på hvordan de skal redde restene, sier informasjonsleder Thomas Tangen i Opplysningskontoret for kjøtt.
Ribbetelefonen
Telefon: 820 30 200
Åpent: 09.00 - 17.00 lille julaften og julaften
Åpent: 09.00 - 17.00 lille julaften og julaften
LES OGSÅ! Vin til julemat
De fem mest stilte spørsmålene
Spørsmål 1: Jeg har fått ansvar for ribbemiddagen for første gang og har prestasjonsangst. Hjelp!
Svar: Følg oppskriften. Ikke kjøp for mager ribbe, det er lettere å få sprø svor med litt fetere ribbe. Damp gjerne litt lenger. Ikke glem å bruke tallerken under ribba når den står i ovnen.
Spørsmål 2: Kan jeg steke ribba på forhånd? Hva med svoren da? Hvordan varmer jeg opp ferdigstekt ribbe?
Svar: Det går fint å steke ribba på forhånd. Stek den ferdig, og sørg for at svoren blir sprø. La ribba avkjøles på benken, ikke dekk til før den er avkjølt. Skjæres opp kald i serveringsklare stykker og varmes opp sammen med medisterkaker og pølser i ovnen på 200 grader i cirka 30 minutter.
Spørsmål 3: Hvor mye ribbe trenger jeg per person?
Svar: Beregn cirka 500 gram per person, da er det nok til julefrokosten også.
LES OGSÅ!
Spørsmål 4: Hvis jeg dobler oppskriften, dobles steketiden?
Svar: Nei. Samme steketid. Det er tykkelsen og ikke antall kilo som bestemmer steketiden.
Spørsmål 5: Ribba er så å si ferdig, men jeg har bare fått sprø svor på den ene siden, er redd for å ødelegge den hvis jeg steker den lenger.
Svar: Legg folie over den allerede sprø svoren og stek til resten også er sprø, men vær oppmerksom på at det kan gå fort.
LES OGSÅ!
Slik fyrer du smart
Julens beste drikke
Skål for julen
Kos deg gløgg i hjel
Kilde: Matprat.no
Foto: Matprat.no, Image Source/AOP