Etter å ha lett lenge hadde Caroline og Anders Ryttersgaard endelig funnet sitt nye hus. Og de var på vei til å skrive under kontrakten da de plutselig fikk et tips om et hus fra 1923. Det kunne jo ikke skade å ta en kikk, tenkte de. Og da de trådte innenfor dørstokken i det nesten 100 år gamle huset, var den bare der: følelsen av å ha kommet hjem.
– Jeg tenkte umiddelbart: Her skal jeg bo! Det var hele stemningen i huset og den litt romantiske byggestilen med sprossevinduer, franske dører, tregulv og vinterstue. Det virket bare så tiltalende på meg, forteller Caroline Ryttersgaard.

Dermed skrev paret naturlig nok ikke under kontrakten for det andre huset, men valgte i stedet å kjøpe den romantiske drømmen. Og så gikk de i gang med å gi huset en tiltrengt oppussing. Her la de vekt på å bevare alle de originale detaljene, som dører, grep og stikkontakter, mens de gamle, sjarmerende tregulvene ble slipt ned og «shinet».
– Vi har gått langt for å bevare ånden i huset, og den romantiske stilen har gitt meg inspirasjon til hvordan jeg skulle innrede. Vi skylder huset å videreføre dets sjel, og huset ville for eksempel aldri godtatt et høyglanskjøkken og avtrekksvifte i stål, sier hun.

Line kjøpte en gammel butikk og gjorde det om til et hjem

Til å begynne med malte paret alle veggene hvite, men med ensfargede vegger, karmer og vinduer fløt alt litt i hverandre. Derfor begynte Caroline å leke seg med lyse farger og forskjellige tapeter. Det startet med en enkelt vegg, men underveis i prosessen opplevde hun hvordan de fargede og tapetserte veggene framhevet den stilen hun ønsket. Og etter det var hvite vegger en saga blott.
– Farger betyr mye for oss, men det er en jungel av nyanser, så vi valgte å ta ett rom om gangen, og derfra finne ut hvilken farge eller tapet det neste rommet skulle ha. Og hvis vi velger feil farge, kan vi alltids male eller tapetsere på nytt. Vi har for eksempel hatt en okerfarget entré, men det så veldig mystisk ut, så nå har veggene fått en stripet tapet i stedet. I tillegg har vi et blått kontor og et beige soverom, forteller Caroline.

De dekorerte veggene danner rammen rundt parets nøye utvalgte møbler, der favorittmaterialet er tre, og favorittdesigneren er Hans J. Wegner.
– Vi har en forkjærlighet for dansk design, fordi det er tidløst og funksjonelt. Jeg sitter utrolig godt i Wegner-stolen vår, og jeg kan bli helt fjern bare ved å betrakte foldene på Le Klint- lampen vår. Det er så god design. Men vi har også øyne for andre designere, for vi er glad i å blande – på samme måte som vi bruker ulike tresorter, som både eik, teak og furu. Det gir personlighet, sier hun.

Nye metallmøbler, slik som fargede hyller, bidrar til å gi den nostalgiske stilen en moderne «edge». Men alt her i huset er ikke design, for Caroline er også veldig glad i å innrede med gjenbruk og ting de har arvet.
– Jeg elsker å komme inn i et hjem der du kan merke hvem det er som bor der, og å gå på oppdagelsesferd blant tingene som står framme. Det er så mye morsommere å bo med ting som forteller en historie, mener hun.
– Når jeg ser meg rundt i hjemmet vårt i en stille stund, vil jeg være omgitt av ting som gjør meg glad. Det kan være de to lysestakene som mine foreldre fikk i bryllupsgave i 1971, og som nå bor hos oss, eller den lyseblå keramikkvasen jeg fant til 20 kroner i en bruktbutikk da jeg var student. Innredning forteller hvem vi er som familie, sier Caroline Ryttersgaard.

- Vi forelsket oss i det gamle funkishuset med de spreke fargene







Da Mette og Rasmus overtok leiligheten syntes de den var for moderne
Få stilen
En nedtonet fargepalett og naturlige materialer gir en tidløs og varig stil.













Utvalg: Jeanette Hoff