Interiør:

Nostalgisk & moderne

I det nesten 100 år gamle huset er den gamle stilen ført videre i en kombinasjon med moderne elementer.

FOTO: Mia Mortensen
FOTO: Mia Mortensen Vis mer
Publisert

Etter å ha lett lenge hadde Caroline og Anders Ryttersgaard endelig funnet sitt nye hus. Og de var på vei til å skrive under kontrakten da de plutselig fikk et tips om et hus fra 1923. Det kunne jo ikke skade å ta en kikk, tenkte de. Og da de trådte innenfor dørstokken i det nesten 100 år gamle huset, var den bare der: følelsen av å ha kommet hjem.

– Jeg tenkte umiddelbart: Her skal jeg bo! Det var hele stemningen i huset og den litt romantiske byggestilen med sprossevinduer, franske dører, tregulv og vinterstue. Det virket bare så tiltalende på meg, forteller Caroline Ryttersgaard.

Den første gangen Caroline Ryttersgaard gikk innenfor døren i det gamle huset, fikk hun følelsen av å ha kommet hjem.
Den første gangen Caroline Ryttersgaard gikk innenfor døren i det gamle huset, fikk hun følelsen av å ha kommet hjem. Vis mer

Dermed skrev paret naturlig nok ikke under kontrakten for det andre huset, men valgte i stedet å kjøpe den romantiske drømmen. Og så gikk de i gang med å gi huset en tiltrengt oppussing. Her la de vekt på å bevare alle de originale detaljene, som dører, grep og stikkontakter, mens de gamle, sjarmerende tregulvene ble slipt ned og «shinet».

– Vi har gått langt for å bevare ånden i huset, og den romantiske stilen har gitt meg inspirasjon til hvordan jeg skulle innrede. Vi skylder huset å videreføre dets sjel, og huset ville for eksempel aldri godtatt et høyglanskjøkken og avtrekksvifte i stål, sier hun.

Gjør et rom varmt i uttrykket ved å male i rosa nyanser og innrede med møbler av tre. Spisebordet er fra Carl Hansen & Søn, og stolene er fra Fredericia Furniture. Lampen er fra Le Klint. Hyllene er fra Trævarefabrikernes Udsalg. Den lyserøde lampen er funnet brukt, glassvasen er fra Kodanska, og Matisse-plakaten er fra Stilleben.
Gjør et rom varmt i uttrykket ved å male i rosa nyanser og innrede med møbler av tre. Spisebordet er fra Carl Hansen & Søn, og stolene er fra Fredericia Furniture. Lampen er fra Le Klint. Hyllene er fra Trævarefabrikernes Udsalg. Den lyserøde lampen er funnet brukt, glassvasen er fra Kodanska, og Matisse-plakaten er fra Stilleben. Vis mer

Til å begynne med malte paret alle veggene hvite, men med ensfargede vegger, karmer og vinduer fløt alt litt i hverandre. Derfor begynte Caroline å leke seg med lyse farger og forskjellige tapeter. Det startet med en enkelt vegg, men underveis i prosessen opplevde hun hvordan de fargede og tapetserte veggene framhevet den stilen hun ønsket. Og etter det var hvite vegger en saga blott.

– Farger betyr mye for oss, men det er en jungel av nyanser, så vi valgte å ta ett rom om gangen, og derfra finne ut hvilken farge eller tapet det neste rommet skulle ha. Og hvis vi velger feil farge, kan vi alltids male eller tapetsere på nytt. Vi har for eksempel hatt en okerfarget entré, men det så veldig mystisk ut, så nå har veggene fått en stripet tapet i stedet. I tillegg har vi et blått kontor og et beige soverom, forteller Caroline.

Nostalgisk & moderne

De dekorerte veggene danner rammen rundt parets nøye utvalgte møbler, der favorittmaterialet er tre, og favorittdesigneren er Hans J. Wegner.

– Vi har en forkjærlighet for dansk design, fordi det er tidløst og funksjonelt. Jeg sitter utrolig godt i Wegner-stolen vår, og jeg kan bli helt fjern bare ved å betrakte foldene på Le Klint- lampen vår. Det er så god design. Men vi har også øyne for andre designere, for vi er glad i å blande – på samme måte som vi bruker ulike tresorter, som både eik, teak og furu. Det gir personlighet, sier hun.

Kollasjen over kontorplassen består av kunstplakater, verk fra gallerier og et bilde av huset som fulgte med da paret overtok det. Veggen er malt i fargen «Hav» fra Dyrup. Skrivebordet er satt sammen av en bordplate fra Trævarefabrikernes Udsalg og bordbukker fra Hay. Lampen er funnet på loppemarked.
Kollasjen over kontorplassen består av kunstplakater, verk fra gallerier og et bilde av huset som fulgte med da paret overtok det. Veggen er malt i fargen «Hav» fra Dyrup. Skrivebordet er satt sammen av en bordplate fra Trævarefabrikernes Udsalg og bordbukker fra Hay. Lampen er funnet på loppemarked. Vis mer

Nye metallmøbler, slik som fargede hyller, bidrar til å gi den nostalgiske stilen en moderne «edge». Men alt her i huset er ikke design, for Caroline er også veldig glad i å innrede med gjenbruk og ting de har arvet.

– Jeg elsker å komme inn i et hjem der du kan merke hvem det er som bor der, og å gå på oppdagelsesferd blant tingene som står framme. Det er så mye morsommere å bo med ting som forteller en historie, mener hun.

– Når jeg ser meg rundt i hjemmet vårt i en stille stund, vil jeg være omgitt av ting som gjør meg glad. Det kan være de to lysestakene som mine foreldre fikk i bryllupsgave i 1971, og som nå bor hos oss, eller den lyseblå keramikkvasen jeg fant til 20 kroner i en bruktbutikk da jeg var student. Innredning forteller hvem vi er som familie, sier Caroline Ryttersgaard.

Nostalgisk & moderne
Kjøkkenet i røkt eik gir kontrast til husets gamle detaljer i både stil og farge.
Kjøkkenet i røkt eik gir kontrast til husets gamle detaljer i både stil og farge. Vis mer
Da Caroline Ryttersgaard så dette kjøkkenet fra Reform første gang, var hun solgt. Og hun valgte det til sitt nye hjem, selv om hun på det tidspunktet ikke visste hvor familien skulle bo. Gulvteppet er fra Ikea og kunsttrykket fra Galerie Maeght.
Da Caroline Ryttersgaard så dette kjøkkenet fra Reform første gang, var hun solgt. Og hun valgte det til sitt nye hjem, selv om hun på det tidspunktet ikke visste hvor familien skulle bo. Gulvteppet er fra Ikea og kunsttrykket fra Galerie Maeght. Vis mer
Stolen som står ved døren på soverommet, er fra Frederica Furniture.
Stolen som står ved døren på soverommet, er fra Frederica Furniture. Vis mer
Gi badet personlighet med et eldre møbel, som her, hvor et treskap fra et loppemarked er blitt forsynt med en ny bordplate av corian og en armatur fra Vola. Det runde speilet fra Frama bryter rommets firkantede former.
Gi badet personlighet med et eldre møbel, som her, hvor et treskap fra et loppemarked er blitt forsynt med en ny bordplate av corian og en armatur fra Vola. Det runde speilet fra Frama bryter rommets firkantede former. Vis mer
Vegglampene over sengen er fra Ikea og sengesettet fra Ellos.
Vegglampene over sengen er fra Ikea og sengesettet fra Ellos. Vis mer

Få stilen

En nedtonet fargepalett og naturlige materialer gir en tidløs og varig stil.

Bordlampe (kr 1700, Hay)
Bordlampe (kr 1700, Hay) Vis mer
Lenestol i skinn og tre (kr 35 350, Menu)
Lenestol i skinn og tre (kr 35 350, Menu) Vis mer
Stripete pute (kr 100, H&M Home).
Stripete pute (kr 100, H&M Home). Vis mer
Nostalgisk & moderne
Hvit modulhylle (kr 1200, Ikea).
Hvit modulhylle (kr 1200, Ikea). Vis mer
Poster (kr 250, Ellos Home).
Poster (kr 250, Ellos Home). Vis mer
Spisestuestol (kr 3095, Menu).
Spisestuestol (kr 3095, Menu). Vis mer
Sofa (kr 13 000, Sofacompany).
Sofa (kr 13 000, Sofacompany). Vis mer
Industriell lampe (kr 1050, Markslöyd).
Industriell lampe (kr 1050, Markslöyd). Vis mer
Sidebord (kr 1400, Sofacompany).
Sidebord (kr 1400, Sofacompany). Vis mer
Skrivebord (kr 6900, Hay).
Skrivebord (kr 6900, Hay). Vis mer
Pute (kr 650, Muuto).
Pute (kr 650, Muuto). Vis mer
Teppe (kr 1800, Ellos Home).
Teppe (kr 1800, Ellos Home). Vis mer

Utvalg: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer