Interiør:

Osloleiligheten er helt ugjenkjennelig: - Den var kjedelig

Etter at det godt over gjennomsnittlig nevenyttige paret overtok den klassiske Frogner-leiligheten, har ikke en kvadratcentimeter fått stå urørt.

FOTO: Filippa Tredal
FOTO: Filippa Tredal Vis mer
Publisert

Rent bortsett fra beliggenheten, midt i sentrale og fasjonable ­Bygdøy allé, var det potensialet Lene og Robert falt for.

– Det var en fin leilighet med en dårlig planløsning, oppsummerer Robert.

Et slikt utgangspunkt er perfekt når man ikke er redd for å ta i et tak, og det er de driftige eierne definitivt ikke. Siden de overtok i 2016, har leiligheten gjennomgått en totalforandring. Spisestuen er blitt kjøkken, det gamle kjøkkenet er blitt hovedsoverom, og et stort bad måtte vike for å gi plass til et mindre bad, en liten gang og et barnerom. Det er også åpnet inn til hovedsoverommet, for å lage en privat sone i delen av leiligheten som vender mot bakgård. Et lite vaskerom er klemt inn bak garderobeskapet i gangen, og en balkong ut mot bakgården er kommet inn. De originale tregulvene er slipt ned og behandlet med hvitpigmentert voks. Bortsett fra bad, balkong, elektrisitet og vann har ­paret gjort alt selv.

– Vi ville bringe ting tilbake til original stand, forklarer Lene og Robert.

Lene og Robert har flyttet Kjøkkenet til det som tidligere var spisestue.
Lene og Robert har flyttet Kjøkkenet til det som tidligere var spisestue. Vis mer
Rundt spisebordet står gamle stoler, noen arvet etter Lenes farmor, og noen bruktkjøp. Lysekronen er fra Flos. Krukken er fra Ferm Living. Vegger og tak er malt i fargen «Setting Plaster» fra Farrow & Ball. Brystpanel, rosett, stukkatur og listverk er i fargen «London Stone», også den fra Farrow & Ball.
Rundt spisebordet står gamle stoler, noen arvet etter Lenes farmor, og noen bruktkjøp. Lysekronen er fra Flos. Krukken er fra Ferm Living. Vegger og tak er malt i fargen «Setting Plaster» fra Farrow & Ball. Brystpanel, rosett, stukkatur og listverk er i fargen «London Stone», også den fra Farrow & Ball. Vis mer
De originale stukkaturene og rosettene kommer virkelig til sin rett i farger, mener Lene og Robert. Kjøkkeninnredningen i modellen «Classic» i røkt eik er fra UnoForm. Armaturene er fra Vola.
De originale stukkaturene og rosettene kommer virkelig til sin rett i farger, mener Lene og Robert. Kjøkkeninnredningen i modellen «Classic» i røkt eik er fra UnoForm. Armaturene er fra Vola. Vis mer

- Det har vært et enormt løft for hjemmet vårt

Mange av de gamle detaljene var fjernet, og like viktig som å tilføre leiligheten noe nytt og moderne, ble det å ta noe av det gamle tilbake. De brukte derfor tid på å studere bilder av gamle Frogner-leiligheter. Gangen har fått en makeover med tro kopi av originalt brystpanel, som var revet, et skjult garderobeskap og renset original stukkatur. Også på kjøkkenet har paret oppført en kopi av originalt brystpanel, som de fikk tatt en kopi av hos en nabo. De ulike profilene til brystpanelene tegnet ­Robert i et 3D-program og fikk det produsert hos Stiltre i Kongsberg, mens de mer kompliserte ornamentene ble håndlaget hos en lokal tretilvirker i Oslo.

Det runde speilet over kjøkkenbenken er fra Broste Copenhagen
Det runde speilet over kjøkkenbenken er fra Broste Copenhagen Vis mer
Benkeplaten er i corian, et solid – og kostbart – materiale som tåler det meste.
Benkeplaten er i corian, et solid – og kostbart – materiale som tåler det meste. Vis mer
Maleriet i midtstuen, malt av Sigvald Simensen, er kjøpt via en samler som restaurerer gamle bilder og rammer. Vegghyllen er fra Montana.
Maleriet i midtstuen, malt av Sigvald Simensen, er kjøpt via en samler som restaurerer gamle bilder og rammer. Vegghyllen er fra Montana. Vis mer

De klassiske detaljene, takhøyden, utvalgte designmøbler og en sjarmerende og personlig miks av arvegods og vintagefunn til tross: Det er de sprelske fargene som først og fremst tar pusten fra deg. Opprinnelig ble leiligheten malt i grått og hvitt, ikke ulikt mange andre klassiske bygårdsleiligheter. Så kom Robert over en artikkel fra en leilighet rett over gaten, fargesatt av Dagny Thurmann-­Moe hos Koi Fargestudio. Det vekket lysten til å tilføre tilværelsen mer kulør.

– Vi ville rett og slett sette litt mer farge på livet, og gjerne tilpasse bruken i de ulike rommene, forteller de.

Fargeeksperten fikk frie hender.

– Vi bestemte oss for å satse på det første forslaget, forteller paret.

Det har de ikke angret på.

– Tvert imot! Det har vært et enormt løft for hjemmet vårt. Når vi ser på bildene av leiligheten som grå og hvit, synes vi at den så utrolig kjedelig ut. Vi titter også støtt og stadig på prospektet vi fikk i hendene på første visning. Den er helt ugjenkjennelig. Forvandlingen er total, men definitivt til det bedre, sier de.

I midtstuen er en gammel kommode, arvet etter Lenes farmor, blitt malt i samme farge som resten av rommet.
I midtstuen er en gammel kommode, arvet etter Lenes farmor, blitt malt i samme farge som resten av rommet. Vis mer
Stuebordet er laget av en marmorplate fra et arvet salongbord, plassert oppå kurven «Wire Basket» fra Ferm Living. Lenestolene er Andreas Engesviks «Bollo»-stoler fra Fogia. Gulvteppet er vintage. Sofaen er en designklassiker fra Finn Juhl, «46 Sofa», et second hand-funn fra Blomqvist. – At den havnet i hjemmet vårt, skyldes flaks og tilfeldigheter, og vi er veldig glad i den. Den er et smykke i rommet, og fargen er en veldig god match til veggene!
Stuebordet er laget av en marmorplate fra et arvet salongbord, plassert oppå kurven «Wire Basket» fra Ferm Living. Lenestolene er Andreas Engesviks «Bollo»-stoler fra Fogia. Gulvteppet er vintage. Sofaen er en designklassiker fra Finn Juhl, «46 Sofa», et second hand-funn fra Blomqvist. – At den havnet i hjemmet vårt, skyldes flaks og tilfeldigheter, og vi er veldig glad i den. Den er et smykke i rommet, og fargen er en veldig god match til veggene! Vis mer
Gangen er malt i fargen «Kenyan Copper» fra Pure&Original. «Radiohus»-lampene er fra Louis Poulsen.
Gangen er malt i fargen «Kenyan Copper» fra Pure&Original. «Radiohus»-lampene er fra Louis Poulsen. Vis mer

At en ærverdig bygårdsleilighet nødvendigvis må være blottet for farger, er det ingen grunn til, mener de:

– Faktisk hadde vi klart å overse detaljer som den ­gigantiske rosetten i taket i tv-stuen da vi var her på første visning, så den ble en positiv overraskelse da vi kom tilbake hit. I et helt ensfarget rom har elementene en tendens til å forsvinne. Framhevet med farger kommer de mye bedre til sin rett!

Også i den grønne tv-stuen henger en lysekrone fra Flos. Lene og Robert har tenkt på detaljene fra første stund, og sørget for å skjule ledninger. Tv-en fra Bang og Olufsen henger som et kunstverk på veggen. Sofaen «Man» er designet av Norway Says for LK Hjelle. Et hylleoppsett fra Muuto fungerer som stuebord. På veggen henger kunst av Niclas Gulbrandsen og Danny Larsen – samt av datteren Esther Andrea. Lenestolen er vintage, arvet etter Roberts tante, som kjøpte den hos Robert Tandberg på Skøyen i 1972. Gulvteppet «Heaven’s Gate» er designet av Marcel Wanders for Moooi. Vegger og tak er malt i fargen «Bancha» fra Farrow & Ball.
Også i den grønne tv-stuen henger en lysekrone fra Flos. Lene og Robert har tenkt på detaljene fra første stund, og sørget for å skjule ledninger. Tv-en fra Bang og Olufsen henger som et kunstverk på veggen. Sofaen «Man» er designet av Norway Says for LK Hjelle. Et hylleoppsett fra Muuto fungerer som stuebord. På veggen henger kunst av Niclas Gulbrandsen og Danny Larsen – samt av datteren Esther Andrea. Lenestolen er vintage, arvet etter Roberts tante, som kjøpte den hos Robert Tandberg på Skøyen i 1972. Gulvteppet «Heaven’s Gate» er designet av Marcel Wanders for Moooi. Vegger og tak er malt i fargen «Bancha» fra Farrow & Ball. Vis mer
Badet har diamantslipte veggfliser i marmor fra Östersjöstens. Gulvflisene «XXS Cerchio Olivia» er fra Etruria Design. Den rosa baderomsvasken er fra EXT Design. Takpendelen «mini Crescent» er fra Lee Broom.
Badet har diamantslipte veggfliser i marmor fra Östersjöstens. Gulvflisene «XXS Cerchio Olivia» er fra Etruria Design. Den rosa baderomsvasken er fra EXT Design. Takpendelen «mini Crescent» er fra Lee Broom. Vis mer
Lene og Robert er et nevenyttig team som selv har laget garderobeløsningene på soverommet, basert på Ikea-skap og listverk. Lene trakterer kappsagen med millimeterpresisjon, Robert snekrer, og de pusser og maler begge til slutt. Sengelampene er vintage Ikea. Fargen på vegg og skap er «Evening Green» fra Jotun.
Lene og Robert er et nevenyttig team som selv har laget garderobeløsningene på soverommet, basert på Ikea-skap og listverk. Lene trakterer kappsagen med millimeterpresisjon, Robert snekrer, og de pusser og maler begge til slutt. Sengelampene er vintage Ikea. Fargen på vegg og skap er «Evening Green» fra Jotun. Vis mer

Få stilen

Velg dype fargetoner som base på veggene, og velg møbler i nøytrale farger. Kombiner med naturlige materialer som tre og marmor for å løfte helhetsinntrykket.

Gardiner (kr 800, Ikea).
Gardiner (kr 800, Ikea). Vis mer
Yves Saint Laurent coffee table-bok (kr 600, H&M Home).
Yves Saint Laurent coffee table-bok (kr 600, H&M Home). Vis mer
Bordlampen «Liberty» (kr 1900, Hay).
Bordlampen «Liberty» (kr 1900, Hay). Vis mer
Speil (kr 900, Nordform).
Speil (kr 900, Nordform). Vis mer
«Sutoa»-hylle/-skuffer i tre (kr 65 000, Frama).
«Sutoa»-hylle/-skuffer i tre (kr 65 000, Frama). Vis mer
Bordsett i flere deler (kr 5200, Ferm Living)
Bordsett i flere deler (kr 5200, Ferm Living) Vis mer
Runde krakker (kr 5200, &Tradition).
Runde krakker (kr 5200, &Tradition). Vis mer
Bordlampe i messing (kr 1700, Co Bankeryd).
Bordlampe i messing (kr 1700, Co Bankeryd). Vis mer
Gulvteppe (kr 1100, KM Home).
Gulvteppe (kr 1100, KM Home). Vis mer
Klassisk «Mingle Vidar»-sofa (kr 57 500, Audo).
Klassisk «Mingle Vidar»-sofa (kr 57 500, Audo). Vis mer
«Bollo» spisestol i skinn (kr 18 900, Fogia).
«Bollo» spisestol i skinn (kr 18 900, Fogia). Vis mer
Hyllesett (kr 6000, Montana)
Hyllesett (kr 6000, Montana) Vis mer
Rundt bord i marmor (kr 21 000, New Works)
Rundt bord i marmor (kr 21 000, New Works) Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer