Antall Til Bords

Påskelam på beste vis

Hvitløk, rosmarin og steketermometer må til for en saftig og smakfull lammesteik.

Lite kan måle seg med en velduftende lammesteik i påskehelgen.
Lite kan måle seg med en velduftende lammesteik i påskehelgen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det ikke vanskelig å diske opp med lammelår. Her er oppskriften på en deilig smaksopplevelse alle kan klare å lage. Vel bekomme!

Ingredienser:
Lammelår, ca 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
4 stilker fersk rosmarin eller 1,5 ts tørket
3 båt hvitløk
1 stk løk i båter
3 stk gulrot
ca 1 l vann


Trinn 1: Gni steken inn med krydder og smør.



Slik gjør du:
1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.

2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca 1 liter vann.

3. Stek på 125° C i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 70° C er steiken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt.

4. La steiken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. I mellomtiden kan du lage saus av stekesjyen.

Sausen

Ingredienser:
ca 8 dl stekesjy
3 sjarlottløk
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann til jevning
1 ss rødvin
1 ts balsamico eddik
pepper
salt


Trinn 2: Legg grønnsaker og kjøtt i en langpanne og hell over væsken.



Slik gjør du:
1. Finhakk løken og stek den i litt olje.
2. Sil av stekesjyen og ha den i sammen med løken. Tillsett rødvin, balsamico eddik, salt og pepper og la alt koke til mengden er noe redusert.
3. Rør inn jevningen og la sausen småkoke til den har fått en litt tykkere konsistens.

Nydelig følge

Den svenske kokken Carl Butler har gitt oss oppskriften på denne fantastiske kålstuingen som passer perfekt til en saftig lammesteik.

Ingredienser:
1 lite kålhode
2 ss smør
3 ss hvetemel
½ l fløtemelk
salt
pepper
½ ts muskat
2-3 laubærblad
2 ts tørket timian


Trinn 3: Stikk inn termometeret uten å treffe beinet.



Slik gjør du:
1. Ta bort de ytterste bladene og skjær kålen i biter. Kok den myk i lettsaltet vann sammen med laubærbladene og timian.

2. Når kålen er ferdig kokt siler du av vannet og kjører kålen i en foodprocessor slik at den blir finsnittet, ikke grøtete.

3. Lag en tykk hvit saus og ha i resten av krydderet.

4. Hell sausen over kålen, ikke omvendt. Den ferdige stuingen bør ha litt konsistens, og ikke bli for suppete.

Lammestek på nett

Det finnes mange oppskrifter på lammesteik på nett. Her er noen av våre inspirasjonskilder.


Foto: Matprat.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer