interiør:

Pastellstemninger

Veggene hjemme hos smykkedesigner Shiri Rosenzweig er gule, rosa og grønne, og på dem henger fargestrålende kunstverk.

FOTO: Peter Kragballe
FOTO: Peter Kragballe Vis mer
Publisert

Shiri Rosenzweig har en helt spesiell sans og interesse for farger, former og gamle formgivningsteknikker. Det førte til at hun startet smykkefirmaet Carré for 28 år siden. Men det preger også hennes hjem, en gammel villa på 185 kvadratmeter i Gentofte, der hun har bodd i snart 16 år. Her er det høyt under ­taket, og lyset flommer inn i de pastellfargede rommene.

– Jeg vil gjerne skape lys og ro og understreke stemninger med farger. Spisestuen min er sitrongul og inviterer solen inn – selv på de mørkeste vinterdagene. Selv om jeg har mange farger på veggene, forblir resultatet rolig, fordi fargene er melkeaktige, forteller Shiri.

Det er som å åpne et smykkeskrin når du går inn i smykkedesigner Shiri Rosenzweigs hus.
Det er som å åpne et smykkeskrin når du går inn i smykkedesigner Shiri Rosenzweigs hus. Vis mer

Rommene er innredet med kunst, kunsthåndverk og samlinger av gamle ting med etnisk eller historisk bakgrunn, blant annet keramiske tallerkener og krukker med lokk fra Asia. Mange av tallerkenene henger nesten litt tilfeldig rundt en døråpning i spisestuen, der moderne kunst på veggene og skandinaviske møbelklassikere supplerer den gamle stilen. Og rundt omkring i huset står små grupper av eldre keramikk av Bjørn Wiinblad sammen med kinesiske funn.

– Wiinblads ting er estetisk i slekt med asiatisk keramikk med sine farger og den litt naivistiske, dekorative tilnærmingen, sier Shiri.

Den ene stuen er malt i en helt sart lysegrønn farge. Her står en uhøytidelig blanding av brukte møbler i ulike stilarter, blant annet en gammel gul banansofa. Det gamle speilet fra Belgia er kjøpt på auksjon. Tips! En lysegrønn nyanse på veggene gir vårstemning året rundt.
Den ene stuen er malt i en helt sart lysegrønn farge. Her står en uhøytidelig blanding av brukte møbler i ulike stilarter, blant annet en gammel gul banansofa. Det gamle speilet fra Belgia er kjøpt på auksjon. Tips! En lysegrønn nyanse på veggene gir vårstemning året rundt. Vis mer

Hun finner mange av sine spennende ting på auksjoner.

– Når jeg ser noe spennende, kjenner jeg straks om det griper meg eller ikke. Jeg faller sjelden for noe som er nyprodusert, for det kommer jo alltid nye ting. Men når jeg ser ting som er brukt, er det følelsen de gir meg der og da, som blir avgjørende for om jeg kjøper det eller ikke, sier Shiri.

Pastellfargene i spisestuen og på kjøkkenet gir en stilig kontrast til de svarte 7-stolene fra Fritz Hansen og et par kunstverk i svarte rammer. De søte krystallskålene er gamle funn. Tips! Å male frontene på et gammelt kjøkken er en enkel og rimelig måte å fornye på.
Pastellfargene i spisestuen og på kjøkkenet gir en stilig kontrast til de svarte 7-stolene fra Fritz Hansen og et par kunstverk i svarte rammer. De søte krystallskålene er gamle funn. Tips! Å male frontene på et gammelt kjøkken er en enkel og rimelig måte å fornye på. Vis mer

Og det er disse følelsene hun vil at kundene som kjøper smykkene hennes, skal få. At de skal føle at ­dette er smykker de bare må ha.

– Drømmen min er å lage små, hyppige kolleksjoner. Delikate og fine kolleksjoner med ting som ikke mange andre har, og som understreker ens personlighet og smak. Jeg vil gjerne at folk skal føle seg litt heldige over å ha fått tak i de øreringene, forklarer kvinnen, som selv 28 år etter at hun startet sitt smykkeeventyr, brenner for de gamle teknikkene og edelsteinenes sammensetninger av farger, former, teksturer og slipinger.

Tallerkenene rundt døråpningen er en blanding av kinesisk og japansk porselen kjøpt på auksjon. Alvar Aalto-spisebordet består av flere deler som plasseres forskjellig, alt etter antallet gjester. Lysekronen er fra Wiingaard Boheme Interieur.
Tallerkenene rundt døråpningen er en blanding av kinesisk og japansk porselen kjøpt på auksjon. Alvar Aalto-spisebordet består av flere deler som plasseres forskjellig, alt etter antallet gjester. Lysekronen er fra Wiingaard Boheme Interieur. Vis mer

– Interessen er naturligvis blitt raffinert over mange år, og det er blitt en inngrodd del av mitt arbeid å få edelsteinene til å arbeide sammen på vakreste vis. Hver gang overrasker det meg hvor mange nye måter det finnes å kombinere edelsteiner på. Akkurat nå er jeg veldig opptatt av håndverk fra Usbekistan. Den fargesansen du finner der, er kulturelt uovertruffen. Og den er fortsatt beslektet med min interesse for asiatisk kunsthåndverk, forteller smykkedesigneren.

Shiri har selv blandet den lyserøde nyansen og malt kjøkkenet fra Ikea med den. Fargen gir en rolig, varm og flott atmosfære, synes hun.
Shiri har selv blandet den lyserøde nyansen og malt kjøkkenet fra Ikea med den. Fargen gir en rolig, varm og flott atmosfære, synes hun. Vis mer
La en farge fra et rom gå igjen i det neste, som her hvor sidebordet er malt lyserødt akkurat som kjøkkenfrontene. Det får en fargerik innredning til å virke rolig.
La en farge fra et rom gå igjen i det neste, som her hvor sidebordet er malt lyserødt akkurat som kjøkkenfrontene. Det får en fargerik innredning til å virke rolig. Vis mer
Sofamodulene i stuen er i forskjellige dempede grågrønne nyanser, og sofabordet av glass er et perfekt sted å stille ut alle Shiris minste funn. Maleriet er av John Kørner. Tips! Sart ferskenfargede vegger som disse gir lys og varme til et rom.
Sofamodulene i stuen er i forskjellige dempede grågrønne nyanser, og sofabordet av glass er et perfekt sted å stille ut alle Shiris minste funn. Maleriet er av John Kørner. Tips! Sart ferskenfargede vegger som disse gir lys og varme til et rom. Vis mer
Soverommet er malt sart rosa, og sammen med det broderte vintage-sengeteppet, gulvteppet fra Usbekistan og putene fra Marimekko blir det en vakker feminin stil. Sengen er fra Auping.
Soverommet er malt sart rosa, og sammen med det broderte vintage-sengeteppet, gulvteppet fra Usbekistan og putene fra Marimekko blir det en vakker feminin stil. Sengen er fra Auping. Vis mer
På sjalusiskapet på veggen står små kinesiske trær med blomster av jade. Kollasjen er av Evren Tekinoktay, og bildet er laget av Tal R, som er Shiris bror.
På sjalusiskapet på veggen står små kinesiske trær med blomster av jade. Kollasjen er av Evren Tekinoktay, og bildet er laget av Tal R, som er Shiris bror. Vis mer
I hjørnet av den grønne stuen har Shirin plassert en gammel stol og et gammelt sidebord under et maleriet som er malt av Martin Frankel.
I hjørnet av den grønne stuen har Shirin plassert en gammel stol og et gammelt sidebord under et maleriet som er malt av Martin Frankel. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer