Bolig & Interiør

PH-lampen

Poul Henningsen påbegynte arbeidet med PH-lampen allerede i 1924. Den ultimate versjonen, PH 5, kom i 1958. I dag er lampen kronjuvelen i sortimentet til produsenten Louis Poulsen.

Foto: louispoulsen.dk
Foto: louispoulsen.dk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arkitekttegnet lampe


Poul Henningsen (1894-1967) var arkitekt. Han begynte med å tegne hus på 1920-tallet. Da han skulle velge lamper til husene han tegnet, syntes han at datidens lamper ikke var bra nok, så i stedet begynte han å tegne sine egne lamper. Henningsens lamper vakte oppsikt da de kom, og han er fremdeles kjent for sitt banebrytende lampedesign.

Henningsen ønsket å gjøre hjemmet, og de som bor der, vakrere. Lampene han tegnet skulle derfor etterligne den varme gløden fra oljelampene han vokste opp med.

Avansert design


I 1924 begynte Henningsen å jobbe med PH-lampen sammen med produsenten Louis Poulsen, og i 1925 vant den første PH-lampen gullmedaljen på Exposition Internationale des Arts Décoratifs & Industriels Modernes i Paris. PH-lampen var den første i en serie lamper som Henningsen videreutviklet under sin lange karrierere. Lampene har fått navn som PH2/1, PH3/2, PH 4/3, og så videre.

PH 5 fra 1958 er en av de mest kjente, og regnes blant klassikerne. Den finnes i de fleste offentlige bygninger i Danmark - og i ikke så rent få private hjem.

Henningsen baserte designet av PH-lampen på en vitenskapelig analyse av hvordan en lampeskjerm fungerer. Målet var å lage en lampe som ga fra seg lys uten å blende.

PH-lampen er derfor laget på en slik måte at lyspæren ikke synes. Dessuten sendes lyset ut nedover på en måte som gjør at hver lysstråle ikke reflekteres mer enn én gang.


Kilde: Denmark 50, Louis Poulsen, Scandinavian Design

(Artikkelen er levert av DinSide.no)

Foto: Louis Poulsen/ louispoulsen.dk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer