Blomster

Potte tett?

De aller fleste planter tar opp næring gjennom røttene. Rotmassen vil vokse i takt med planten og det er viktig å potte om planten slik at røttene får nok plass og ikke kveles.

Potte tett?
Publisert
Sist oppdatert
  • Det beste er å bruke plastpotter med hull i bunnen og en prydpotte i glasert leire med tilhørende skål. Sett aldri planten direkte ned i en tett prydpotte. Da vil det samle seg vann i bunnen, noe som kan føre til at planten dør.
  • Trekk planten forsiktig ut av den gamle potten. Pass på at røttene ikke skades, det vil påvirke plantens evne til å ta opp næringsstoffer og leve videre i sin nye potte.
Les også! Gode grønne råd Stueplantene punkt for punkt Sørg for god drenering.
  • Kna bort den gamle jorden fra rotklumpen. Da fjerner du samtidig giftstoffer som har samlet seg i den gamle jorden og som kan være skadelig for planten.
  • I bunnen på den nye potten legger du først et lag med småstein eller lecakuler, deretter et lag med filt eller tøy. Dette hindrer jorden fra å tette igjen mellom steinene.
  • Fyll på litt av jordblandingen. Ha riktig blanding til den aktuelle planten klar før du starter.
  • Sett planten ned i den nye potten og fyll på jord rundt og litt på toppen. Trykk alt godt sammen, vann forsiktig og plasser den lunt og skjermet for direkte sol. Da unngår du uttørking.
  • Den beste tiden å potte om er etter en hvileperiode, selv om det er fullt mulig å gjøre det når som helst på året. Den nye jorden inneholder mye næringsstoffer, så du slipper å gjødsle de første ukene, noe som kan være gunstig i begynnelsen av en vekstperiode.
  • Det er lurt å beskjære planten samtidig som du potter om. Det forminsker fordampning og øker sjansene for at planten overlever ompottingen uten problemer.
Kilde: Rob Herwig: «350 stueplanter» og op.noFoto: Achim Holzem/StockXchngIllustrasjon: Rikke Firing Christiansen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer