Sengelaken

Re opp med fuktig laken

Laken-trikset er rimelig smart! Bare pass på én ting før du prøver det.

Publisert

Sengelaken blir ofte krøllete etter runden i tørketrommelen, men de færreste av oss har verken tid eller ork til å stryke laken i hverdagen. Å henge opp laken til tørk på tørkestativet, vil ikke gjøre lakenet fullt så krøllete, men til gjengjeld tar det opp en del plass på stativet.

Derimot finnes det en annen, fiffig løsning når du ønsker å kle sengen med et plettfritt og glatt laken!

Fuktig laken

Trikset er det tips-siden Tiphero som presenterer. Det går helt enkelt ut på å re sengen med lakenet mens det fremdeles er litt fuktig etter vask.

Det er dog viktig at lakenet ikke er vått når du legger det på sengen:

  • Etter at du har vasket lakenet i vaskemaskinen, lar du det få seg noen minutter i tørketrommelen. Bruk et semi-tørkeprogram slik at ikke all fuktighet trekkes ut av tekstilet.
  • Når du kjenner at lakenet er nesten tørt men fremdeles litt fuktig, skal du re sengen med det.
  • Lakenet vil da se glatt, pent og rukkefritt ut på sengen. Dessuten vil det føles mykere å ligge på.
  • Bare husk å ikke bre over dyne og puter rett etter at du har lagt lakenet på, det er viktig at lakenet får lufte seg og bli helt tørt først.

- Skru ned sentrifugeringen

Malin Skaar, leder Orkla forbrukerservice og ekspert på Plusstid.no, er ikke kjent med dette trikset, men understreker at dersom man vil teste det ut, er det altså svært viktig at lakenet ikke er vått når du legger det på sengen. Dette vil kunne skape fukt og muggsopp i madrassen.

Skaar har samtidig et annet, lignende tips som hun mener fungerer godt for å glatte ut sengelaken:

- Jeg anbefaler å skru ned på sentrifugeringen når man vasker lakenet i vaskemaskinen, slik at det er litt våtere etter vask. Deretter henger du det opp til tørk. Da vil lakenet bli mindre krøllete, sier Skaar.

Hun legger til:

- Om du tørker lakenet i trommel fremfor å henge det opp, er det viktig ikke å ha altfor mye tekstiler i tørketrommelen samtidig. Er trommelen stappfull, vil lakenet bli mer krøllete.

Tørk utendørs

Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert og forsker ved SIFO, forteller at laken og sengetøy generelt vil bli mye mykere dersom man tørker det i tørketrommel fremfor å la det tørke hengende.

- Tørketrommelen er derimot en utrolig bråkete og energikrevende løsning for å tørke sengetøyet, skriver Grimstad Klepp i boken sin «Lettstelt».

Sånn sett er det bedre å henge lakenet opp til tørk, men velger du å gjøre det, er det best å la det tørke utendørs i vind når været er bra.

- Da lukter lakenet friskt og godt. Når helt våte klær tørker innendørs, kan det gjøre at tørkeprossessen går veldig langsomt. Da vil det utvikles vond lukt på grunn av mikroorganismer. Litt på samme måte som dersom tekstiler ligger lenge fuktig i skittentøyet, da kan det utvikles jordslag. Dette vises som svarte eller brune skjolder og er vanskelig å fjerne, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer