Bolig & Interiør

Ren nytelse: Utendørs badstu

Det er ikke bare i Finland at folk liker å svette kollektivt, stuet sammen i et lite rom. Også i Norge er det mange som får et kick av kombinasjonen ekstrem varme etterfulgt av et avkjølende hopp i snøen eller sjøen.

Foto: Bojan Tezak/istockphoto.com
Foto: Bojan Tezak/istockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Trenger du en god unnskyldning for å kjøpe en utendørs badstu, kan du jo for eksempel skylde på hvor helsebringende det er. Mens du sitter der og slapper av, jobber nemlig kroppen din hardt med å kvitte seg med både toksiner og kalorier. Kroppen blir renset, du blir mer opplagt og får bedre blodsirkulasjon.

Historisk har badstuen hatt en viktig rolle i å forbedre folkehelsen. På 1920-tallet delte myndighetene ut midler til bygging av lokale badstuer i et forsøk på å innføre bedre hygienevaner. Så sent som på 1950-tallet var det enda så som så med renslighet her til lands. «Badesaken» var høyt prioritert, og det ble jobbet iherdig for å folk til å ta i bruk badstuer. Norsk Folkehjelp gikk ut med appeller som «La badstu bli det norske folks bad» og «Vil du bli sterk og sunn? Bruk badstubad hver uke».



Les mer på DinSide.no




Varmt skal det være


Vanlig temperatur i en badstu er omtrent 80 grader, og de færreste klarer å sitte noe særlig mer enn fem minutter av gangen. I serien «Harald gjør ting han ikke kan», deltok programleder Harald Rønneberg fra «Senkveld på TV2» i verdensmesterskap i badstusitting i Finland. Det arrangeres årlig badstu-VM i byen Heinola, og vinneren sitter i overkant av 13 minutter i 110 graders varme og 100 prosent fuktighet.

Selv om du ikke har ambisjoner om å trene deg opp til å delta i VM, kan du ha god nytte av en badstu hjemme eller på hytta.





Samlende fellesskap

Badstuen er et naturlig samlingspunkt. Finnene er ivrige badstusittere og har egne sauna-foreninger jorden rundt. Etter en lang skitur synes nok de fleste nordmenn at det også er godt å sitte i badstu. Bli ordentlig, skikkelig varm og svett..., for deretter å kaste deg ut i den iskalde snøen og gjenta prosessen om igjen og om igjen.

Badstuer kommer i forskjellige størrelser og varianter. Noen kan til og med brukes som ekstra gjesterom om du skulle ha bruk for det. Utendørs badstuer kan man få enten med strøm eller med vedfyrt ovn. Noen kan du sette opp selv, andre må monteres. I bildespesialen kan du se bilder av forskellige typer badstuer du kan ha ute. Hva med en badstu i sibirsk lerk, eller kanskje en tønnebadstu er noe for deg?

Dette må du tenke på når du skal velge badstu

  • Har du strøm tilgjengelig? Du kan velge enten elektrisk eller vedfyrt ovn.
  • Vil du ha en liten og enkel badstu, eller et lite hus med omkledningsrom og dusj?
  • Vil du montere badstuen selv, skal du kjøpe ferdigmontert eller må du ha en montør til å sette den opp?
  • Hvor mange vil du ha plass til og hvor stor skal badstuen din være?


Kilder: Aimport, Finland.com, Grunn og hagedesign, Sauna World Campionship, Scanpro, The finnish sauna society, Trekomponenter



(Artikkelen er levert av DinSide.no)

Foto: Aimport, Bojan Tezak/istockphoto.com, Image Source/AOP

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer