Dagny Thurmann-moe

Riktig farge tenner lysten

Humør, konsentrasjon og kreativitet påvirkes av fargene vi har rundt oss. Så hva med aktiviteten på soverommet? Kanskje er malerkosten det leketøyet som må frem!

FARGE PÅ SOVEROMMET: Fargeambassadør Dagny Thurmann-Moe er ikke i tvil om vi lar oss påvirke av fargene vi har rundt oss. Og har tips for soverommet også. Foto: Anja Ka /Cappelen Damm
FARGE PÅ SOVEROMMET: Fargeambassadør Dagny Thurmann-Moe er ikke i tvil om vi lar oss påvirke av fargene vi har rundt oss. Og har tips for soverommet også. Foto: Anja Ka /Cappelen Damm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Farger er mer en pynt. Farger er kommunikasjon, men også blodig alvor, et spørsmål om liv og død faktisk, i hvert fall hvis vi spør ekte «fargefolk» om saken. 

- Grunnen til at hjernen vår gjør det mulig å oppfatte farger, er fordi det har vært avgjørende for å overleve, sier Kine Angelo, universitetslektor ved NTNU, interiørarkitekt og en av Norges fremste eksperter på fargebruk i arkitektur til kk.no.

LES OGSÅ: Disse fargene bør du ha på deg! 

Røde lepper og sebrastriper

Bare tenk på røde bær gjemt under grønt bladverk. Her har det helt klart vært et fortrinn å kunne få øye på godsakene. En veps er ikke gul og svart for moro skyld. Sebraen er ikke stripete for å gjemme seg vekk (antakelig er det for å holde unna blodsugende insekter, men det er strengt tatt en HELT annen artikkel).

Røde lepper er et tegn på erotisk opphisselse. Så, ja! Vi mennesker reagerer instinktivt når vi ser visse fargekombinasjoner. Og før vi kommer til soverommet, må vi holde oss i naturen en liten stund til:

- Når vi snakker om hvordan farger påvirker oss, handler det mye om hvilke farger vi møter i naturen. Blått er en farge vi forbinder med himmel, hav, en blånende horisont. Det er forbundet med ro, men også en distanse. Grønt, er skog, sletter og gress. Også en beroligende farge, men nærmere oss. De varme fargene fra solen, gult, oransje og rødt aktiviserer oss, forklarer Angelo.

KINE ANGELO: Er universitetslektor ved NTNU og interiørakitekt, og en av Norges fremste eksperter på farge.
KINE ANGELO: Er universitetslektor ved NTNU og interiørakitekt, og en av Norges fremste eksperter på farge. Vis mer

- Men påvirker farger oss like sterkt innendørs?

- Det er selvsagt forskjeller på natur og kultur, for vi mennesker har jo utviklet smak og preferanser. Jeg opplever for eksempel at studenter jeg møter fra varme land, foretrekker kjølige toner innendørs, mens vi nordmenn vil inn for å varme oss og søker en lunere palett. Vi lar oss påvirke av farger. Og det forskes også på hva fravær av farger gjør med oss mennesker, og mye tyder på at det ikke er gunstig for oss, sier Angelo som jobber med en fargeveileder for Trondheim, som skal lanseres i løpet av året.

50 shades of trist

- Grått og trist heter det. Kan vi gå så langt som å si at vi blir deppa av for lite farger?

- Ja, det stemmer. Og skal vi tro forskningen, blir vi ikke bare deppa, vi blir dummere, sier Dagny Thurmann-Moe, fargekonsulent, foredragsholder og forfatter av boka «Farger til folket».

FARGER PÅVIRKER: Dagny Thurmann-Moe mener vi ikke har gått av for mye hvitt og grått. Foto: Foto: NTB Scanpix
FARGER PÅVIRKER: Dagny Thurmann-Moe mener vi ikke har gått av for mye hvitt og grått. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

- En studie gjort av Donald Hebb i 1962 viste at rotter som levde i maksimalistiske og stimulerende rom var intellektuelt overlegne ebb de rottene som levde i minimalistiske og fargeløse rom, sier Thurmann-Moe, vel vitende om at svært mange nordmenn frivillig har det både fargeløst og minimalistisk på privaten, og at mange av oss har brukt MYE tid på å finne den riktige nyansen av det absolutt fargeløse. 

Kine Angelo mener at fravær av farge på nybygg og fasader har blitt en norm, og snakker om en «forgråning» av Norge. Overraskende nok mener hun at for mye hvitt og grått er slitsomt og litt stressende for oss. 

- Øyet leter etter noe å hvile seg på. Den gode variasjonen skaper harmoni, sier hun.

- Mørke nyanser av rødt er perfekt for å piffe opp soverommet 

I Danmark driver selskapet Chromaviso med spesialtilpasset lys for helsevesenet. På kundelisten står blant annet Nordlandssykehuset i Bodø, som har fått installert operasjonsalslys med ulike soner. Selskapet jobber også med farget lys. 

- Vi jobber hovedsakelig med farget lys til bruk i psykiatrien, pleie- og intensivavdelinger. Her bruker vi farget lys for å berolige og skape trygghet, sier Ane Søbye Eskildsen fra Chromaviso til KK.no. 

Rosa ammelys rapporteres å være populært blant nybakte mødre på fødeavdelinger hvor dette er installert. Et beroligende grønt, likeså. Thurmann-Moe har selv vært med på å fargesette et undersøkelsesrom for barn på Ullevål sykehus, for å skape en trygg atmosfære. Hovedfargene fra naturen, blått, grønt og brunt er noe vi ifølge fargeeksperten responderer best på - men like viktig er nyanserikdom og ulike materialer.

- For å forenkle, kan vi si at vi mennesker blomstrer i omgivelser som ligner naturen, med naturlige materialer som tre, planter og upolert stein, mens vi blir ukomfortable og stressede i miljøer uten farger og med materialer som betong, glass og stål, sier hun.

- Så til slutt: Hvis vi tar denne fargepåvirkningen på alvor. Er det mulig å fargesette et soverom til å både stimulere til søvn OG erotisk utfoldelse?

- Ja, selvfølgelig! Tenk boudoir-stilen. Dype plommetoner eller mørke nyanser av rødt er perfekte for å piffe opp soverommet, og undersøkelser har også vist at det blir mer «aktivitet» blant par som har disse fargene på rommet. Ettersom fargene er relativt mørk og dype, vil de heller ikke virke forstyrrende på søvnen. De fargene det blir minst moro i sengehalmen av, er grått og hvitt, sier Thurmann-Moe.

LES OGSÅ: Disse fargene bør du droppe på jobbintervjuet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer