Interiør:

Rose-tabben mange gjør

Hvis rosene ikke lever særlig lenge, kan det hende du har gjort denne feilen.

FRISKE BLOMSTER: Snittblomster er ferskvare og har ikke den lengste levetiden. Det er likevel ting man kan gjøre for å få dem til å holde lenger. Foto: NTB.
FRISKE BLOMSTER: Snittblomster er ferskvare og har ikke den lengste levetiden. Det er likevel ting man kan gjøre for å få dem til å holde lenger. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Det er stas å ha friske blomster i hus og flere forhandlere har garantier for snittblomster, slik at om det det er noe i veien med det man har kjøpt, kan man få nye eller pengene tilbake.

Men det er ikke sikkert det er blomstene i seg selv det er noe i veien med når de henger med hode på andre dagen.

Hvor man kjøper de

Det er flere ting man kan «gjøre feil» med rosene, eller buketten man tar med seg hjem. Og her er noen av dem:

Om man ikke kjøper snittblomster hos en faghandler, altså en god gammeldags blomsterbutikk, får sjelden gode råd om hvordan behandle dem. Derfor:

Kjøper man roser på en matbutikk, bør man passe på at de ikke har stått ved siden av frukten. Noen fruktsorter avgir nemlig etylengass, et aldringshormon, som fremskynder forråtnelsesprosessen hos rosene.

Og er det minusgrader ute, så pakk blomstene inn i avispapir eller annet før du tar dem med ut.

Hvis det er inntil fire timer før de kommer i vann hjemme, trenger du ikke legge vått rundt stilkene. Men skal du gå hele dagen med dem, må de få fuktig papir surret rundt stilkene nederst.

Legg tilbake saksen

Vel hjemme kommer det absolutt viktigste tipset. Og her er det mange som synder. Noe som ikke er så rart, det er ikke gitt at man vet hvorfor dette har noe å si.

Før rosene havner i sin respektive og rene vase, bør torner og blader som vil havne i vannet fjernes. Det er lurt å gjøre fordi torner og blader vil forurense vannet og korte ned levetiden.

Det siste man gjør er å skjære enden av stilkene på skrå. Så legg den saksen ned i skuffen igjen og finn en skarp kniv uten tagger- gjerne en tapetkniv.

LES OGSÅ: Derfor bør du investere i grønne planter til hjemmet

Snittet bør være en-to centimeter langt. Dette gjør man for at porene i stilken skal åpne seg og trekke vann helt opp i toppen av rosen.

Bruker man saks, «knuser» man stilken og tetter porene, og rosene får ikke nok vann.

Kjølig er bra

Og temperaturen på vannet? Kaldt. Det vil bremse utviklingen av bakterier i vannet.

Har man ork til det, kan man også sette rosene i kjøleskapstemperatur om natten, blomster er ferskvare og et slikt grep gjør som regel at man har dem fine lenger.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer