Rydderevolusjonen:

Rotetabben alle gjør

Du kjenner deg garantert igjen.

RYDDEREVOLUSJONEN: Vi har snakket med Caroline Leithe, ryddeekspert for Rydderevolusjonen på TV2, om hennes beste tips for å holde hjemmet ryddig og organisert. FOTO: NTB
RYDDEREVOLUSJONEN: Vi har snakket med Caroline Leithe, ryddeekspert for Rydderevolusjonen på TV2, om hennes beste tips for å holde hjemmet ryddig og organisert. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å opprettholde et ryddig hjem i en hektisk hverdag er ikke alltid like enkelt. Man har dårlig tid, graver seg gjennom klesskapet for å finne et antrekk og vips, så er nesten ikke gulvet synlig lengre. Dessuten kan det være vanskelig å finne motivasjonen til å rydde når man aller helst vil sette seg foran TV-en. Høres det kjent ut?

Heldigvis finnes det noen gode råd for å unngå at det hoper seg opp igjen på kjøkkenbenken, eller på den kjente «klesstolen». Vi har snakket med Caroline Leithe, ryddeekspert for Rydderevolusjonen på TV2, om hennes beste tips for å holde hjemmet ryddig og organisert.

Ikke utsett det

Caroline Leithe står bak Instagramkontoen @ordenogsystem, hvor hun daglig deler enkle tips om rydding og organisering. I tillegg er hun gründer av organiseringsbutikken boxo.no.

- Hva er den verste formen for rot?

- Hauger med ting. Når vi putter masse forskjellige ting sammen, gjerne fordi man har dårlig tid. Jeg er veldig opptatt av å dele opp skuffer og skap. For eksempel hvis man lar truser og sokker flyte i samme skuff, så havner det fort en strømpebukse der. Hvis ting ikke er organisert, så er det lett å falle for fristelsen å bare kaste ting sammen.

- Og den berømte «klesstolen» som mange har på soverommet sitt. Mange bruker den som et slags mellomstasjon fordi man skal bruke plagget igjen, men så ender den bare med å hope seg opp med mange forskjellige plagg, og til slutt har du mistet helt oversikt over hva som ligger der, legger hun til.

ROT: Den verste formen for rot ifølge Caroline Leithe, som er ryddeekspert i den nyeste sesongen av Rydderevolusjonen, er hauger med ulike ting. FOTO: Ekaterina Timofeeva
ROT: Den verste formen for rot ifølge Caroline Leithe, som er ryddeekspert i den nyeste sesongen av Rydderevolusjonen, er hauger med ulike ting. FOTO: Ekaterina Timofeeva Vis mer

Det viktigste grepet man gjør i en hektisk hverdag, er å unngå at det hoper seg opp, ifølge Leithe.

- Et overordnet tips er å ikke utsette ting som tar kort tid, ting som tar mindre enn fem minutter burde du ikke utsette, for da hoper det seg opp. For eksempel det å rydde av matbordet, ikke utsett det, for det må jo gjøres på et eller annet tidspunkt.

Leithe forklarer at rydding er litt som å trene. Starter man med det verste først, er det lett å miste motivasjonen.

- De som mangler motivasjon, må starte i det små. Start med en skuff. Det blir litt som å starte med trening. Starter man på den verste timen, mister man helt motivasjon.

- Så start med en enkel skuff, for eksempel roteskuffen, så kan man heller bevege seg til de større tingene etter hvert som man har fått litt øvelse.

Men hvordan rydder man egentlig en roteskuff? Leithe understreker igjen verdien av å dele opp skuffer.

-Roteskuffen er gjerne plassen for de tingene som ikke egentlig har «et sted å bo». Som for eksempel mynter, kvitteringer og kulepenner. Men istedenfor å bare slenge de løst oppi skuffen, del den opp, og legg like ting sammen etter kategori.

ROTESKUFF: Roteskuffen er plassen for de tingene som ikke egentlig har «et sted å bo». FOTO: Amanda Nabben
ROTESKUFF: Roteskuffen er plassen for de tingene som ikke egentlig har «et sted å bo». FOTO: Amanda Nabben Vis mer

Den største feilen

- Den største feilen jeg ser hos mange er at de går for hardt ut når de skal begynne å organisere. Ofte så starter de på de verste problemområdene i hjemmet, som garderoben, kjøkken eller garasjen/boden. Dette er de mest tidskrevende områdene å organisere, og de mister fort motivasjonen fordi prosjektet blir for stort. Det er derfor jeg alltid sier at det er viktig å starte i det små.

- Og en feil mange gjør når de kommer ordentlig i gang med ryddingen er at de nesten organiserer for mye. Over-organiserer rett og slett. Istedenfor for å ha en boks til generelle hårprodukter, så lager man en spesifikk boks til tørrsjampo. Denne boksen blir da helt låst, og når de da leter etter plass til en hårkur så finner de ikke det, og ender da opp med å legge hårkuren i den dedikerte boksen det står «tørrsjampo» på, og da har allerede systemet begynt å sprekke.

Så ikke vær for spesifikk, for systemene må kunne leve litt som vi gjør, legger hun til.

«Instagram-hjem»

- Er det alltid ryddig hjemme hos deg?

- Ja, men også nei for jeg har jo to barn som leker og roter. Men jeg kaller ikke det rot på samme måte. For det er jo rot som kommer av leking. Så lenge man rydder etter man har lekt seg ferdig, så er det greit. Hjemme hos oss så får man ikke gå til en ny aktivitet før den forrige er ryddet opp.

At det blir rotete, er så og si uunngåelig. Når man står på kjøkkenet og lager mat, vil det oppstå rot. Nøkkelen er å skape et system som fungerer i hjemmet.

-Det viktigste er ikke å prøve å ha et «Instagram-hjem», men å skape et hjem som er enklere å leve i. Med en gang du har et system i hjemmet, hvor du vet hvor du finner ting, så blir det så mye enklere å leve.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer