Fulgte drømmen:

Så etter noe «smått» -endte med hyttepalass på Sicilia

-Vi tok den praten om «hvorfor vente til vi blir pensjonister?» og alt det der. Så var eventyret i gang.

FULGTE DRØMMEN: Marianne og mannen tok den praten om at vi lever bare en gang osv - og klinket til. Nå er de stolte eiere av sitt eget "lille" palass på Sicilia. Foto: Privat
FULGTE DRØMMEN: Marianne og mannen tok den praten om at vi lever bare en gang osv - og klinket til. Nå er de stolte eiere av sitt eget "lille" palass på Sicilia. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det er offisielt - vi har blitt gale! annonserte Marianne Pfeffer Gjengedal (42) på sin instagramkonto @Sweet.N.Pfeffer i desember i fjor.

Hun og mannen hadde akkurat kjøpt et 600 kvadratmeter stort palass på Sicilia - eller en bygård rettere sagt, selv om Marianne litt fleipete kaller det et hyttepalass.

- Det italienske ordet Palazzo tilsvarer ikke det norske og engelske ordet palass. I Italia kalles store bolighus også palazzo, så huset vårt tilsvarer kanskje mer en flott bygård, oppklarer hun, som akkurat nå er på plass i palasset for å gjennomføre enda et par hundre små prosjekter mens hun er der.

Hun og ektemannen var egentlig på utkikk etter noe smått på 50-60 kvadratmeter på den pittoreske øya - det var bare det at italienerne bygde så stort i fordums glansdager ...

En liten grønn prikk

Egentlig hadde paret planlagt å ta med seg de to sønnene til Nicaragua i noen måneder, da pandemien satte alt på vent.

Som frilansere var de begge vant med hjemmekontor og merket ikke den store forskjellen.

Marianne er kunstner, kokebokforfatter og tidligere matstylist - nå jobber hun først og fremst som innholdsprodusent for kunder i matbransjen. Mannen er rapper i Gatas parlament.

Etterhvert som de så at guttene (10 og 15 den gangen) trivdes godt med hjemmeskole, kom reiseplanene tilbake.

«Dette kan vi gjøre hvor som helst» tenkte Marianne det andre året inn i pandemien.

Sov ikke bort sumarnatta

En sommernatt i 2021, da reiserestriksjonene begynte å bli lempet på i enkelte land, lå hun søvnløs i familiens gamle bobil og kikket på mobilen for å se hvor det var mulig å dra. Og der, som en liten grønn prikk på kartet, blinket Sicilia imot henne.

Marianne var ikke den som sov bort sumarnatta. Da dagen grydde, hadde hun funnet en leilighet på Airbnb på Sicilia, sjekket alle gjeldende pandemirestriksjoner i området, fikset forsikringer og lest seg opp på hjemmeskole.

- Vi måtte forte oss å bestille mens det fortsatt var grønt. Innen mannen min stod opp, var alt klart, ler hun.

Han var heller ikke vond å be. To dager senere var både leilighet og flybilletter bestilt.

Fikk et langt blikk fra mannen

Fra november 2021 bodde de fire måneder i Catania, og hadde det helt supert, forteller Marianne.

Livet ble roligere der nede.

Marianne, som ikke hadde planer om å dra i gang enda et nytt prosjekt, gjorde nettopp det, etter å ha sett alle de gode råvarene og kaketradisjonene de har på øya.

Da hun kom hjem igjen, ga hun ut «Brava – Kaker, kjeks, desserter og drinker inspirert av Sicilia».

Og mannen, som heller ikke hadde tenkt å lage nytt album, gjorde nettopp det.

Mens de var på øya, la de merke til de mange plakatene med ordet VENDE som hang oppslått på de gamle store palassene. Hva betyr det? spurte de hverandre, og oversatte til norsk på mobilen, og det var slik det begynte å småputre i gryta, for vende betyr til salgs på italiensk - kanskje de skulle gå og se?

Da Marianne en dag så på mannen og spurte om de ikke skulle sjekke med banken for å høre hva de kunne få i lån, var det på sett og vis allerede avgjort.

Marianne ler.

- Da fikk jeg et langt blikk fra mannen min, som skjønte hvor det bar. Vi tok den praten om «hvorfor vente til vi blir pensjonister?» og alt det der. Så var eventyret i gang.

Måtte ha hjelp

Egentlig var planen å finne «noe smått» som Marianne beskriver det, på 60-70 kvadratmeter. Det er bare det at italienerne bygde så stort i fordums glansdager.

En gang var landet blant de rikeste i Europa. De siste tiårene derimot, har økonomien vært preget av stagnasjon og gjeldskrise, og gjort at mange hus har blitt stående tomme og forfalle.

Sicilianerne har også lyst til å bo i mindre og mer moderne leiligheter eller hus. De fleste synes de store husene er upraktiske. Det var derfor det gikk som det gikk da Marianne begynte å lete etter noe smått.

- Da vi endelig fant noe, var det 600 kvadratmeter. Så vi gikk fra å tenke til at vi ikke skulle kjøpe, til at vi skulle kjøpe noe smått, og fra at vi skulle kjøpe lite til stort. Oppsann, oppsummerer Marianne lattermildt.

Det var imidlertid ikke lett å skulle kjøpe hus uten å kjenne verken markedet eller språket.

- Det er ofte en tidkrevende prosess å kjøpe et hus i Italia. Husene har gjerne vært i en familie i generasjoner, og selgerne bruker tid på å finne alle papirene. Da kan det plutselig dukke opp en rettstvist fra 1700-tallet som må løses først, forklarer Marianne.

Mange av husene de så på, fantes ikke på internett, og var dermed vanskelig å finne informasjon om. Først etter å ha kommet i kontakt med den svenske megleren Emilie Olsson (@emelieinsicily), lyktes de. Hun har en forkjærlighet for de mange gamle byggene på Sicilia, og har hjulpet flere skandinaviske par med å oppfylle husdrømmen på Sicilia.

- Hun var helt avgjørende, forteller Marianne.

Midt mellom to katedraler

Den første kaffen inne i hyttepalasset, eller Palazzolo Acreide som det heter, glemmer Marianne aldri. De hadde kjøpt med seg en kaffe hver. Nå satt hun og mannen på verandaen i solveggen, hørte fuglene som kvitret og byens lyder.

Så klang det malmfullt fra klokkene i de to katedralene rett ved siden av.

- Vi ligger midt mellom to katedraler som snakker med hverandre. Det var veldig fint. Vi snakket ikke om all oppussingen som ventet, men om fremtiden vår, og om hvem vi vil dele huset med.

Hun stopper litt opp før hun forklarer videre om hvordan de to ser på alt arbeidet som venter.

- Vi gleder oss til å pusse opp, og ta en kaffe i pausen. Vi nyter det allerede. Det er ikke sånn at vi bare gleder oss til å bli ferdige.

- Hva tenker du om den store arbeidsmengden som venter?

- Jeg kan lage fint innhold mens jeg jobber. Vi har ikke dårlig tid. Vi kan gi huset tid til å fortelle oss hvordan det skal være her, sier Marianne.

Hun elsker å gå rundt i palasset, pirke på den avskallede malingen, og finne ut av hva slags farger som skjuler seg under.

- Jeg fant ut at taket har vært blått en gang. Du må nesten bruke kikkert for å se det, ler hun og slår det bare fast først som sist:

- Det er et eventyr så det ljomer.

Har ikke oppussingsbudsjett

Planen er å lage fire leiligheter i palasset, som de kan leie ut, men uten å gjøre endringer på den gamle planløsningen.

Den første av dem setter de i stand nå, mens de selv bor i en leid leilighet litt lenger nede i gata.

Det er den gamle garasjen de først gjøv løs på, den som ikke ligner på en garasje i det hele tatt, men består av tre rom på til sammen 55 kvadratmeter under vakkert hvelvet steintak.

I løpet av det siste året har de nå byttet garasjeporten med en glassvegg, og fått på plass et kjøkken og bad. Gulvflisene fra 1938, fant Marianne i en nabolandsby.

- Vi leter etter antikke byggevarer og prøver å gjøre det så originalt som mulig, forteller hun.

«Hvilket budsjett har dere» har flere spurt.

«Vi har ikke noe budsjett» svarer Marianne som sant er da. De har heller ikke satt en tidsfrist for når alt skal stå ferdig.

- Vi kjøper en livsstil, men et livsprosjekt. Vi investerer i huset når vi har mulighet.

Vil redde huset

På instagram, der hun har følgere fra hele verden - en av dem sier hun lever for postene Marianne legger ut fra palasset på Sicilia, har det også vært noen negative tilbakemeldinger.

At de nå bidrar til at stedet oversvømmes av utlendinger som kjøper opp alle husene. Slik blir det ikke mener, Marianne.

- Husene har stått tomme i mange år, ettersom de færreste her har økonomi til å kjøpe dem og pusse opp. I landsbyen er det flere som har takket meg for at vi tar vare på huset. Det er slik jeg ser det også, at vi bidrar til å sette dem i stand, slik at italienerne selv kan kjøpe dem tilbake når økonomien blir en annen. Kan vi redde ett hus, er det verdt alt sammen.

En annen rytme

Det er mye som er annerledes med et hus på Sicilia enn i Norge. De fleste er av mur, ikke tre, som her hjemme. Det er også en helt annen risiko for vulkanutbrudd og jordskjelv. Ikke minst er prisen en annen.

- Hva koster et palass nå om dagen? Om det går an å spørre om det?

- Det koster mindre enn en ettroms i Oslo, fastslår Marianne, som før de kjøpte palasset kikket etter nettopp en ettroms de kunne investere i til sønnene etterhvert som de skal ut av redet - bare for å oppdage at det altså er rimeligere med et palass på Sicilia.

Livet har også en annen rytme på Sicilia. På de mange kaffestedene, stopper mange opp for å ta seg tid til en prat og en kopp kaffe sammen. Selve naturen er langsommere, det er som om den tutler og går den også, og smitter over på de som bor der, beskriver Marianne.

- Ikke som her hjemme, der det plutselig er sommer og vi må skynde oss med å nyte den. Hele vinteren her er som en norsk september med mellom 10 og 15 grader.

Overraskende rolig

«Hvor bør vi dra?» spør folk henne. «Bare sett deg i bilen og begynn å kjør» har hun svart.

- Det er så pittoreskt her og så fint overalt. Det er som i et maleri. Tomatene er helt knallrøde. Og det kan dukke opp både geiter og esler.

Hun stopper litt opp før hun fortsetter.

- Alle lurer på om jeg er nervøs over kjøpet, men jeg er overraskende rolig. Vi har gode kontakter, og har fått bekreftet fra både arkitekter og ingeniører at vi har gjort et veldig godt kjøp.

- Er det noe du vil si til de som leser dette og som kjenner at det begynner å putre litt i topplokket?

Svaret kommer raskt.

- Ikke vent! Jeg møtte et par på flyplassen som sa de hadde vært og kikket på hus, til de skulle pensjonere seg om seks år.

- Jeg sa kjør på! Begynn å nyt det nå! Ikke vent til ungene har flyttet ut eller hva det nå enn er. Det er alltid noe som ikke passer - men da renner livet avgårde.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet