Vin

Så lenge holder vinen når den er åpnet

Eksperten forteller at det er stor forskjell på holdbarheten til billige og dyre viner.

VINENS HOLDBARHET: Når en vinflaske først er åpnet mister vinen mange aromaer på kort tid.  Foto: Shutterstock / jeka84
VINENS HOLDBARHET: Når en vinflaske først er åpnet mister vinen mange aromaer på kort tid. Foto: Shutterstock / jeka84 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å kose seg med et glass vin kan være hygge for mange, og det er ikke alltid det passer med mer enn ett glass. Så hvor lenge holder vinen egentlig når den først er åpnet?

- Skal man bare spare vinen en dag eller to, setter du på korken igjen og oppbevarer den i kjøleskapet. Dette gjelder både for rød- og hvitvin.

- Vi gjør dette for å hindre at det kommer oksygen i flasken som gjør at vinen oksiderer, sier Tom Tyrihjell, som er varefaglig leder på Vinmonopolet. 

Kun noen timer etter at flasken er åpnet vil aromaene i vinen endre seg. 

- Frukten i vinen vil etter hvert virke litt daffere. Allerede etter det første døgnet vil noen av de lette, fine aromaene av blomster og nyknuste bær forsvinne. Vinen vil ikke være like energisk og spenstig, og fruktighet vil få mer preg av rosin og sviske, forklarer han. 

DYRE VINER HAR LENGER HOLDBARHET: Eksperten forteller at vinens varighet ofte henger sammen med kvaliteten.  Foto: Shutterstock / Lysyi Sergii
DYRE VINER HAR LENGER HOLDBARHET: Eksperten forteller at vinens varighet ofte henger sammen med kvaliteten. Foto: Shutterstock / Lysyi Sergii Vis mer

LES OGSÅ: Dette bør du vite om rødvin

Kvalitetsvin varer flere uker

Svein Lindin, som er sommelier og vinskribent, forteller at vinens varighet ofte henger sammen med kvaliteten. 

- De fleste gode viner i prisklassen 150 kroner og oppover tåler godt tre til fire uker. Billigere viner er ikke skapt for det, og holder maks én til to uker. 

En åpnet flaske skal oppbevares med kork på et kjølig mørkt sted.

Når flasken først er åpnet går vinen gjennom en prosess der syrene og tanninstrukturen forandres, og står den lenge nok vil den til slutt bli til eddik. 

- Sammenlign det gjerne med et frisk rødt eple. Kutter man det i to blir det brunt og går sakte i oppløsning. Deretter skjer en nedbryting som til slutt omdanner vinen til eddik, forklarer Lindin. 

HOLDER LENGER: Boblene i champagne og musserende vin holder oksygenet på avstand og gjør at disse drikkene holder lenger enn vanlig vin.  Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia
HOLDER LENGER: Boblene i champagne og musserende vin holder oksygenet på avstand og gjør at disse drikkene holder lenger enn vanlig vin. Foto: Mara Zemgaliete - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så mye sukker er det i vinen

Bobler holder lenger

Champagne er for mange et naturlig valg under nyttårsfeiringen. Og sitter du igjen med litt til overs etter festen, kan det være greit å vite at champagnen kan være vel så god selv om boblene forsvinner. 

- Boblene inneholder karbondioksid som legger seg som et «lokk» over vinen etter at flasken er åpnet. Det hindrer delvis oksygenet å slippe til og vinen holder seg lenger. Etter noen dager er det ikke mye bobler igjen og da minner vinen mer om en hvitvin.

- Champagne og musserende viner som franske Crémant, holder på boblene lenger enn for eksempel en Prosecco som har større bobler og forsvinner raskere fra flasken, sier Tyrihjell. 

Har skaden skjedd og vinen er litt for gammel for å nytes fra et glass, blir den fort en deilig smakstilsetning i supper, sauser og gryteretter. 

- Kok ned til en tredjedel, avkjøl og frys ned i til isterning. Dette er en ypperlig smaksforsterker i mat, tipser Lindin. 

LES OGSÅ: 6 vanlige myter om vin

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer