KJØKKENET: Retningen på lyset er alfa og omega! Ikke lys opp gulvet, men flaten du skal jobbe på. Foto: All Over Press
KJØKKENET: Retningen på lyset er alfa og omega! Ikke lys opp gulvet, men flaten du skal jobbe på. Foto: All Over Press
Riktig Belysning

Så mye har valg av lys å si

Kan gjøre stuen større, soverommet lunere og kjøkkenet mer effektivt.

KKLIVING.NO: Belysningen i et rom er viktig for langt mer enn bare for å lyse opp. Riktig lys kan gi varme til et rom, gi illusjonen av at det ser større ut, og bringe frem riktig farge i interiøret. 

På badet trenger du dessuten et lys som gjengir et naturlig bilde av hud, hår, klær og farger, og du trenger spesielt godt lys over en arbeidsbenk. På soverommet gjelder det motsatte, spesielt om du har vanskelig for å sove. 

Her får du lysdesigner Arve Olsen, som driver Light Bureaus Skandinavia-kontor og representerer profesjonsforeningen Norske Lysdesignere, guide til hvordan du får den perfekte belysningen i hvert rom:

LES OGSÅ: Nå er det tid for å kose seg inne

Gangen

Dempet lys i gangen gir deg en hyggeligere hjemkomst! 

Det betyr ikke nødvendigvis at lyset behøver å være på mens du er ute. Det finnes masse lysstyrings-applikasjoner for smarttelefoner som styrer lyset basert på din posisjon. Lyset slås automatisk av når du går ut og på når du kommer hjem. Smart, ikke sant? 

Gangen brukes også ofte for å ta en siste kikk i speilet før man går ut, og belysningen ved speilet bør være diffus. Det gir et mykt lys i ansiktet uten store kontraster og skarpe skygger. 

GANGEN: Snilt (og nok) lys ved speilet, og lyset på når du kommer hjem. Da får du maks ut av gangen! Foto: All Over Press
GANGEN: Snilt (og nok) lys ved speilet, og lyset på når du kommer hjem. Da får du maks ut av gangen! Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Hun har et av Norges mest kjente Instagram-hjem

Soverommet

Har du muligheten til å dempe lyset på soverommet? Det er smart, for da unngår du å vekkes av skarpt lys like før du skal legge deg, noe som gjør overgangen til søvn lettere.

Leselys på hver side av sengen bør kunne styres uavhengig av hverandre, og ha en kontrollert lysdistribusjon så man kan lese uten å forstyrre hverandre. 

På besøg: Et missionshus i Ängelholm er blevet forvandlet til en livsstilsbutik med tilhørende showroom. Indehaver Pia Björkenfeldt. mai bolig april Mai Foto: All Over Press
På besøg: Et missionshus i Ängelholm er blevet forvandlet til en livsstilsbutik med tilhørende showroom. Indehaver Pia Björkenfeldt. mai bolig april Mai Foto: All Over Press Vis mer

Dempet lys nær soveromsdøra gjør det enklere å orientere seg i rommet hvis man legger seg på ulike tidspunkt eller må opp i løpet av natten. 

LES OGSÅ: Drømmer du om nytt soverom

Stuen

Stuen er husets samlingspunkt. Rommet brukes til morgenkaffe, familiemiddager, tumleplass for barna, lesing i favorittstolen og til lørdagskos.

I et rom med så variert bruk bør lyset være tilsvarende fleksibelt. 

Bruk ulike typer armaturer – gulvlamper, vegglamper, bordlamper, pendler og armaturer i taket slik at lyset i rommet kan varieres etter de ulike situasjonene. Det er verdt å investere i utstyr for lysstyring, da kan scenarier programmeres i forhold til hvilke områder av stua du ønsker fokus på, eller hvilken lysmengde som passer best til bruken. 

På besøg: Et missionshus i Ängelholm er blevet forvandlet til en livsstilsbutik med tilhørende showroom. Indehaver Pia Björkenfeldt. Lys stue med træbord med hjul. mai bolig april Mai Foto: All Over Press
På besøg: Et missionshus i Ängelholm er blevet forvandlet til en livsstilsbutik med tilhørende showroom. Indehaver Pia Björkenfeldt. Lys stue med træbord med hjul. mai bolig april Mai Foto: All Over Press Vis mer


Trappen 

Har du mulighet til å påvirke trappens utforming, kan du integrere lys i trappen eller i veggen langs trappen. Det trenger ikke å være dyrt, og du unngår at downlights eller spoter i taket blender eller at lampetter kommer i veien når dere bærer ting opp og ned i trappen. 

Trapper brukes ofte til alle døgnets tider. Hvis den brukes om natten vil det være behagelig med et dempet lys og armaturer som ikke blender – blending oppstår når man får direkte innsyn på lyskilden. Bruk armaturer som er godt avskjermet, eller bygg lyskilden inn i arkitekturen.

The Vanderbilt Studio Foto: All Over Press
The Vanderbilt Studio Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Korktrenden er tilbake

Badet 

Bruk armaturer som gir et mykt lys til ansiktet og unngå store kontraster og lange skygger. Armaturer med store, lysende flater gir et mykere lys enn små, rettede lyskilder. 

Lysets fargegjengivelse er viktig og man ønsker at hud og klær ser så naturlig ut som mulig. 

Halogenpærer i kombinasjon med dagslys gir spesielt god fargegjengivelse. Dersom du bruker lysrør eller LED-lyskilder på badet, se etter lyskilder med en fargegjengivelse (RA) over 90.

BADET: Mørke farger på badet gir en behagelig, lun start og avslutning på dagen! Velg mykt lys med dimmer for naturlig gjengivelse i speilet. Foto: All Over Press
BADET: Mørke farger på badet gir en behagelig, lun start og avslutning på dagen! Velg mykt lys med dimmer for naturlig gjengivelse i speilet. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Få luksusbad til ditt budsjett

Kjøkkenet 

Et av de viktige arbeidsrommene i huset! 

Tidligere ble det ofte brukt én lyskilde sentrert i rommet, men dette gir hverken et spesielt godt lys på kjøkkenbenken eller inn i skapene. Bruk flere lyskilder og skjul dem i og under overskapene, hvis du har det. 

Gjør kjøkkenet til en del av stuen med vegglamper og pendler. Velg dem basert på hvilken funksjon du ønsker at de skal ha. Med andre ord, i hvilken retning ønsker du at armaturene skal sende lyset?

På besøg: Et missionshus i Ängelholm er blevet forvandlet til en livsstilsbutik med tilhørende showroom. Indehaver Pia Björkenfeldt. Hvidt køkken med sorte stole. mai bolig april Mai Foto: All Over Press
På besøg: Et missionshus i Ängelholm er blevet forvandlet til en livsstilsbutik med tilhørende showroom. Indehaver Pia Björkenfeldt. Hvidt køkken med sorte stole. mai bolig april Mai Foto: All Over Press Vis mer

Hyller og dekor 

Lys kan integreres i skap og hyller slik at innholdet i hyllene får fullt fokus uten at synlige lyskilder tar oppmerksomhet. 

På besøg: Et missionshus i Ängelholm er blevet forvandlet til en livsstilsbutik med tilhørende showroom. Indehaver Pia Björkenfeldt. Vitrineskab i sort. mai bolig april Mai Foto: All Over Press
På besøg: Et missionshus i Ängelholm er blevet forvandlet til en livsstilsbutik med tilhørende showroom. Indehaver Pia Björkenfeldt. Vitrineskab i sort. mai bolig april Mai Foto: All Over Press Vis mer

For å gi variasjon til hyllene kan du også plassere små lysende objekter i dem. Vær nøye på at kabler skjules, ellers tar disse fort oppmerksomheten vekk fra objektene i hyllen. 

Hvis du ønsker å belyse vegghengte bilder, velg en armatur som gir en lysdistribusjon tilpasset størrelsen på bildet, eventuelt lyssett veggen som helhet.

Hvis du lyssetter tredimensjonale skulpturer, kan du vurdere om du ønsker å bruke én eller flere lyskilder per objekt. Dersom du bruker én lyskilde, vil du få et dramatisk uttrykk med stor kontrast mellom lys og skygge, ved bruk av flere lyskilder utjevner disse hverandres skygger og gir et roligere uttrykk.

KK LIVING NUMMER 7: I salg nå.
KK LIVING NUMMER 7: I salg nå. Vis mer

Arves 5 kjappe lystips: 

  • Velg lyskilder med god lyskvalitet.
  • Vurder lysstyring for å gjøre lyssettingen i huset mer tilpasset ditt bruk.
  • Lyssett veggflater istedenfor gulvflater, for å skape større romfølelse.
  • Lyssett flater helhetlig, for å gi et ryddig inntrykk.
  • Bruk flere enn én type armaturer i et rom for å kunne variere lyssettingen.

LES OGSÅ: Lysholderne du lager selv

Denne saken er også publisert i Kk Living 07. 

Til forsiden