Vaskemaskin

Så ofte bør du rense vaskemaskinen

Klesvasken blir ikke ordentlig ren hvis ikke du gjør dette.

KOKSVASK EN GANG I MÅNEDEN: Kjør maskinen på 90 eller 95 grader uten klær.  Foto: Thinkstock
KOKSVASK EN GANG I MÅNEDEN: Kjør maskinen på 90 eller 95 grader uten klær. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vasking av vaskemaskinen er noe de aller fleste glemmer. Man tar for gitt at det er rent der, og tror det holder å vaske utvendig og rundt omkring døråpning med såpe og vann.

Men visste du at vaskemaskinen din faktisk bør renses én gang i måneden?

En 60 graders vask er varmt nok til å gi rent tøy, samt å drepe både midd og bakterier, men likevel har maskinen din godt av å ha en kokvask innimellom. Med «kokvask» menes en vask på 85 grader eller mer.

LES OGSÅ: Lar du klærne ligge i vaskemaskinen?
 

Hvordan oppstår dritten?

Siden det er vanlig å vaske klærne på mellom 30 og 40 grader, bygger det seg fort opp møkk i vaskemaskinen din. Denne temperaturen stortrives bakterier i, siden de aldri blir utsatt for temperaturer som tar livet av dem.

BARE REN PÅ UTSIDEN? Det er ikke bare klærne dine som må vaskes. Vaskemaskinen din er intet unntak. Foto: Getty Images/iStockphoto
BARE REN PÅ UTSIDEN? Det er ikke bare klærne dine som må vaskes. Vaskemaskinen din er intet unntak. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Den skjulte dritten legger seg typisk langs gummibelgen i døren og kan fort gi deg en ubehagelig aha-opplevelse. I tillegg kan den føre til at klesvasken din faktisk er skitten - selv etter vask.

Plusstid.no, Lilleborgs kundeprogram, har følgende rengjøringstips:

Slik vasker du vaskemaskinen

  • Rengjør filteret. Filteret, som fanger opp lo og fremmedelementer, er gjerne plassert på utsiden av maskinen bak et lokk. En god huskeregel er å rense den en gang i måneden.
  • Rengjør doseringskamrene. Her bygger det seg opp vaske- og skyllerester som bør renses ut med jevne mellomrom. Spesielt heverten/slangen i skyllemiddelkammeret.
  • Tørk gummibelgen i døren. Slik unngår du at fukt og smuss tærer på belgen over tid.
  • Bruk maskinrens. En gang i måneden kan du rense og motvirke vond lukt i maskinen ved hjelp av en maskinrens som fylles i hoveddoseringskammeret, før du kjører maskinen på 90 eller 95 grader (uten klær).

  •  

 

Aldri
 
 
385 (56%)
Sjelden
 
 
186 (27%)
Fire ganger i året
 
 
69 (10%)
En gang i måneden
 
 
43 (6%)


LES OGSÅ: Bakterier kan overleve i øko-vask

 

 

 

Kjerringråd: Rens med eddik

Husk at jo oftere du vasker vaskemaskinen din, jo mindre møkk er det i den og desto lettere blir rengjøringsjobben.

Du trenger heller ikke å investere i maskinrens for å få vaskemaskinen ren. Et velkjent kjerringråd er å bruke 1-2 dl hvit mateddik i den tomme vaskemaskinen, og kjøre et 90-graders vaskeprogram.

Et annet tips er å alltid tømme gummibelgen etter hver vask og tørke av den med håndduk, da det hindrer bakterievekst.

Artikkelen fortsetter under bildet


VASK DOSERINGSKAMRENE:  Du bør regelmessig ta ut beholderen for vaskemidler. Spyl så av såperrester med varmt vann og tørk tørt.  Foto: Per Ervland
VASK DOSERINGSKAMRENE: Du bør regelmessig ta ut beholderen for vaskemidler. Spyl så av såperrester med varmt vann og tørk tørt. Foto: Per Ervland Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du rene klær

 

 

 

 

Flere tips til renere vaskemaskin

Ifølge boken «Rent - så enkelt» av rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, bør du regelmessig ta ut beholderen for vaskemidler. Spyl av såperester med varmt vann og tørk tørt. Fjern også sand og lo fra beholderen under avløpet regelmessig.

Ellers er det lurt å tømme alle lommer før vask. Slik unngår du at små, spisse gjenstander kommer inn i trommelen, hvor de kan ruste og gi flekker over tid.

Det er også lurt å spandere en kokvask på maskinen din de gangene du har vasket mørke, nye klær. Dette er for å unngå at det skal farge av på neste klesvask.

Flere nyttige vasketips fra KK.no:

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer