EVYS HJEM: Når du er glad i å lage mat, blir det gjerne mye ting på kjøkkenet. — Jeg er veldig glad i trefjøler, de får stå framme. Alt annet er plassert i kurvene, i hjørneskapet og i et nytt karusellskap som er skjult under benken, sier Evy Kasseth Røsten. Skuespilleren bor i tomannsboligen på Tåsen i Oslo sammen med Paul-Ottar Haga (50), og fire barn på 15, 13, 5 og 4. Foto: Birgitte Hoff Lysholm
EVYS HJEM: Når du er glad i å lage mat, blir det gjerne mye ting på kjøkkenet. — Jeg er veldig glad i trefjøler, de får stå framme. Alt annet er plassert i kurvene, i hjørneskapet og i et nytt karusellskap som er skjult under benken, sier Evy Kasseth Røsten. Skuespilleren bor i tomannsboligen på Tåsen i Oslo sammen med Paul-Ottar Haga (50), og fire barn på 15, 13, 5 og 4. Foto: Birgitte Hoff Lysholm Vis mer

Hjemme Hos

Se Evy Kasseth Røstens råtøffe hjem!

«Død Snø»​-skuespillerinnen har gammel, fransk landsbystil - midt i Oslo!

Publisert

KKLIVING.NO: Paul-Ottar Haga bidro med rammen: Huset var allerede hans da Evy Kasseth Røsten kom inn i bildet. Siden tok de grep sammen for å gi plass til en stor familie. I tillegg til en sønn hver, kom nemlig en felles sønn og datter på rappen. 

En felles stil og glede over å være kreative sammen har kommet godt med, for dette har skjedd:

Eneboligen på Tåsen i Oslo er delt i to og seksjonert, andre etasje er solgt. Garasje og trappehus er revet, ny dobbelgarasje og trapp er satt opp, planløsningen i etasjene de valgte å beholde totalt snudd på hodet, og et påbygg er kommet til.

LES OGSÅ: Se hjemmet til KK Livings interiørstylist

Sofaen er ny, men barokkinspirert. Maleriet over sofaen er av Renata Wyss. — Det blir jeg aldri lei av, jeg kjøpte det for åtte-ni år siden og det er nytt for meg hver gang jeg ser på det. Det er noe av det som er så deilig med kunst.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
Sofaen er ny, men barokkinspirert. Maleriet over sofaen er av Renata Wyss. — Det blir jeg aldri lei av, jeg kjøpte det for åtte-ni år siden og det er nytt for meg hver gang jeg ser på det. Det er noe av det som er så deilig med kunst. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

For ikke å snakke om hagen; Evy har selv planlagt og plantet hver eneste staude, hun har laget små rom med utgangspunktet «hvor kan noen få lyst til å sette seg ned og bare nyte?» 

Ja, og nevnte vi at alt dette har skjedd mens to voksne og to ungdommer bodde der? Og at Evy har gått gravid store deler av tiden og hatt baby og småbarn resten av årene? 

– Jeg fødte i mars det ene året og i april det neste  året, forteller Evy.

LES OGSÅ: 9 kule ting du kan gjøre med planter

Vitrineskapet fant paret i Nittedal da de var på jakt etter kjøkkeninnredning. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Vitrineskapet fant paret i Nittedal da de var på jakt etter kjøkkeninnredning. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Mot slutten av renoveringen ble jeg utålmodig, jeg så bare alt som gjensto. Da sa en venn: «Men nå skal du kose deg med det som er ferdig! Kjøkkenet er blitt akkurat som du ønsket, resten kommer etter hvert.» Det er jo så sant, vi har så lett for å fokusere på alt som skal gjøres i stedet for å nyte det som er bra.

Men det er ikke bare lett å bevare sin indre Pollyanna og tenke positivt når du står der med en baby på armen og en i magen, og annethvert rom du går gjennom betegnes som «skitten sone».

Gulv ble revet opp, nye ble lagt, det var støv og skit over alt. Men det ble mer enn bra – til slutt. Så bra at de i dag, fem år etter, kan le av det enorme prosjektet de tok på seg og bare nyte resultatet.

Det gamle bordet blir spesielt vakkert mot det glassaktige, moderne tapetet fra franske Élitis. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Det gamle bordet blir spesielt vakkert mot det glassaktige, moderne tapetet fra franske Élitis. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Hjemmet vårt er en utrolig viktig del av meg, jeg har så stort behov for et kreativt utløp. Noen har en tanke om at interiør er overflatisk, og at du er en perfeksjonistisk interiørberte om du har de interessene jeg har.

- For meg er det mer enn det; når jeg føler meg kreativ, setter opp tablåer eller baker en kake, da blir jeg faktisk lykkelig. Det handler ikke om et ønske om å være perfekt, men om å skape noe.

Og hvilket skaperverk det er blitt! Ta kjøkkenet – som forståelig nok er familiens favorittrom: Da planløsningen likevel skulle snus på hodet, flyttet de kjøkkenet inn i stua. Der var det plass nok, og de startet på scratch.

Da fikk Evy ideen om å droppe tradisjonell kjøkkeninnredning, og heller dra på skattejakt etter gamle klenodier. 

Søket startet som de ofte gjør: På Google. 

– Søker du etter vintagemøbler, kommer det opp mye rart, og noe fint, konstaterer Evy. 

Kjøkkenbordet har tidligere stått på en norsk gård, og har spor etter hvilende føtter. Evy elsker planter og passer på å hente årstidene inn i huset. Her har noen eføygreiner fått slå røtter i klare glassflasker.  Kjøkkenstolene var bryllupsgave fra parets forlovere. Taklampen av skjell har fulgt Evy i åtte år.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
Kjøkkenbordet har tidligere stått på en norsk gård, og har spor etter hvilende føtter. Evy elsker planter og passer på å hente årstidene inn i huset. Her har noen eføygreiner fått slå røtter i klare glassflasker. Kjøkkenstolene var bryllupsgave fra parets forlovere. Taklampen av skjell har fulgt Evy i åtte år. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

LES OGSÅ: Slik blir gamle kasser perfekte for oppbevaring

– Jeg ville ikke ha nye møbler som er laget for å se gamle ut, møbler er som mennesker synes jeg: De blir ordentlig interessante først når de er gamle. Jeg liker å lage meg historier om menneskene som har hatt møblene før oss.

- Jeg har alltid tenkt at jeg er en gammel sjel født i feil århundre. Mellommenneskelige historier av levd liv var hele grunnen til at jeg ble skuespiller. Jeg vil ikke fortelle noe nytt, jeg vil fortelle de historiene som nesten er glemt.

Nettsøket førte dem først til butikken Linneas Hage i Nittedal, som lokket med en gammel fransk kjøpmannsdisk med 28 skuffer. Evy var solgt idet hun så den. 

Paul-Ottar måtte tromme litt på den og konstatere at den var SVÆR! Men han kunne jo heller ikke motstå den. – Den disken rommer alt, vi har til og med en egen bursdagsskuff. Jeg er opptatt av å ha system på tingene, så lenge alt har et hjem blir det ikke rotete. 

De gamle dørene er kjøpt i blomsterbutikken på Damplassen i Ullevål Hageby. — Et helt hvitt rom blir ganske kjedelig, men jeg hadde ikke lyst til å male hele soverommet. Så fant jeg disse dørene. Tilfeldighetene fungerer best hos meg, det midlertidige blir ofte værende.  På veggen henger brudekjolen i stedet for å gjemmes bort i et skap.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
De gamle dørene er kjøpt i blomsterbutikken på Damplassen i Ullevål Hageby. — Et helt hvitt rom blir ganske kjedelig, men jeg hadde ikke lyst til å male hele soverommet. Så fant jeg disse dørene. Tilfeldighetene fungerer best hos meg, det midlertidige blir ofte værende. På veggen henger brudekjolen i stedet for å gjemmes bort i et skap. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

I Nittedal fant de også det grønne vitrineskapet i stua, og et skap som har funnet veien til badet. Nå hadde de en del, men ikke nok. Den lange benken som de har nedfelt komfyrtoppen i fant de hos Zanz på Lillestrøm. 

– Det ble ikke billig å bygge kjøkken på denne måten, men strengt tatt ble det ikke noe dyrere enn å kjøpe nytt heller. Et gjennomsnittlig kvalitetskjøkken hadde blitt dyrere. Hvis ikke det hadde vært for den peisen. Hun ler. Gravide Evy visste nemlig veldig godt hvor peisen skulle stå, og hun var hjemme dag etter dag for å overvåke mureren. 

I ettertid måtte de innse at denne  typen peisbygging nok ikke var hans sterkeste side, for det tok tid – og det ble dyrt. Men kjøkkenpeis skulle hun ha. Det, og vednisje!

– Jeg har en forkjærlighet for vedstabler, jeg synes det er så vakkert! Min far var skogsarbeider, jeg får skylde på det, ler hun.

– Jeg krevde at vi skulle ha en nisje til ved og en gammel ovn som jeg har ambisjoner om å bake brød i etter hvert. Bakerovnen og vednisjen ble utgangspunkt for resten av kjøkkenet.

— Vi delte et rom i to så guttene fikk hvert sitt. Nå har minstemor tatt over. På den ene siden har hun køyeseng, på andre, lekerom. Dukkehuset er fra Sprell. Bildet av far og datter var en del av kulissene i Lillyhammer, der Paul-Ottar spilte en uforglemmelig rolle som jordfar. Foto: Yvonne Wilhelmsen
— Vi delte et rom i to så guttene fikk hvert sitt. Nå har minstemor tatt over. På den ene siden har hun køyeseng, på andre, lekerom. Dukkehuset er fra Sprell. Bildet av far og datter var en del av kulissene i Lillyhammer, der Paul-Ottar spilte en uforglemmelig rolle som jordfar. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

LES OGSÅ: Slik maler du veggene i kalkfarger

Det har vært noen lykkelige tilfeldigheter, men stort sett vet Evy hvordan hun vil ha det - og Paul-Ottar vet å være enig. Det skal være gammelt og merket av levd liv, eller helt moderne. Kontraster forsterker hverandre, er et av Evys mantra. Et annet mantra høster ofte latter, men hun er helt seriøs: 

– Jeg er opptatt av at alt i interiøret skal ha en venn.

- For meg er det logisk: Hvis noe blir ensomt, henger ikke helheten sammen. Hver ting må ha en venn med samme patina, overflate eller farge. Tapetet med ansikter i stua er både en moderne kontrast til de gamle møblene, samtidig som det er svart og dermed har en venn i kjøleskapet på kjøkkenet.

- Du kan si at harmonier skaper hverandre, men jeg liker å kalle det å ha en venn. Vi trenger alle en venn.

Når veggen blir strippet ned til betongen, og dørene blir byttet ut med antikke funn, er det ikke mye som minner  om en klassisk , norsk tomannsbolig! Foto: Yvonne Wilhelmsen
Når veggen blir strippet ned til betongen, og dørene blir byttet ut med antikke funn, er det ikke mye som minner om en klassisk , norsk tomannsbolig! Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

To intense år tok oppussingen. Nå har støvet lagt seg, og Evy klarer ikke se for seg at hun noen sinne vil klare å forlate huset i Oslo. Spørsmålet kommer stadig, de er to trøndere i hovedstaden – lengter de ikke hjem? Joda – og nei.

- Jeg elsker kjøkkenet, og en hage tar mange år å bygge opp. Du river opp noe i deg sjøl ved å dra fra noe sånt. Akkurat nå er det helt utenkelig å skulle forlate dette. Du skaper et hjem, men hjem skaper også folk. Jeg er ofte borte lenge av gangen på jobb, og hver gang jeg kommer tilbake til kjøkkenet mitt, får jeg sjelero. 

Det er fem-seks år siden tomannsboligen på Tåsen sto ferdig i sin nygamle prakt. Siden har det kommet til flere skatter hvert år, men stort sett har de bare nytt det de har fått til. Å få lov til å bygge et hjem fra scratch i rammen av et gammelt hus, er noe mange drømmer om. Men fortsatt gjenstår ett rom: 

– Jeg har fortsatt drømmebadet i hodet mitt, røper Evy. 

– Badet var nemlig ganske nyoppusset da vi startet renoveringen, og selv om det ikke var min stil synes jeg det blir feil å gå løs på noe som akkurat er pusset opp. 

Deler av huset bærer også preg av det – at de syntes det var for nytt til å rives.

– I stedet har jeg lagt sjelen min i de delene av huset som vi faktisk har gjort noe med. Og underveis har jeg husket rådet fra vennen min om å nyte det du har gjort, i stedet for å irritere deg over det som gjenstår, sier Evy.

LES OGSÅ: Tid for å kose seg inne

Det nye badet i kjelleren var tidligere bod. — Det var hvitt og kjedelig, jeg ville rocke det litt opp.  Det ble svart med vindu i gull — vinduet er vennmed gullrammen til speilet. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Det nye badet i kjelleren var tidligere bod. — Det var hvitt og kjedelig, jeg ville rocke det litt opp. Det ble svart med vindu i gull — vinduet er vennmed gullrammen til speilet. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Mitt beste interiørkupp: Kjøpmannsdisken på kjøkkenet. Den kostet 19 000, og er verd hver krone.

Jeg falt for: Mannen. Paul-Ottar bodde her fra før, så jeg giftet meg til dette huset. 

Det første jeg redder ut: I tillegg til barna hadde jeg prøvd å redde noen album. Skulle gjerne ha fått med meg noen møbler også, men det blir vel for mye. 

Jeg er mest fornøyd med: Kjøkkenet og hagen. Hagen er bare fem år gammel, men nå begynner den å bli bra. Gi den fem år til, så er den super. Jeg er også veldig fornøyd med hvordan jeg fornyet det gamle badet med små grep.

Vi drømmer om: Et torp i Sverige. Og om at jeg kan utvide hobbyen min litt, jeg har en drøm om å lage en kafé der jeg baker kaker og opplyser om god vegetarmat, og importerer gamle møbler fra Frankrike, Sverige og Italia. Der skal alt av kaféinteriør og kopper være til salgs. Kanskje jeg starter i det små med kafé i hagen neste sommer? Eller kanskje ikke — alt trenger ikke bli virkelighet, noen drømmer må man jo ha.

Luksus for oss: At alle har fri samtidig og kan gjøre noe sammen; sitte i hagen, bake, lage god mat eller spille brettspill. Hver helg starter med fredagskos; da skåler vi for helgen i fine glass og fyller skåler med snacks. Så tar vi en runde der alle i familien forteller om det verste og beste i uken som har vært. En fin måte å snakke sammen, og å glede oss over fridagene som kommer.

Jeg har dilla på: Speil, gamle dører og møbler med patina.

Med fire barn inn og ut, er steinflisene et praktisk valg i gangen. En stabel med gamle kasser fungerer som skohylle. TIPS: Polert stein, røft treverk og matte vegger. Ulike teksturer framhever det vakre i hverandre!  Foto: Yvonne Wilhelmsen
Med fire barn inn og ut, er steinflisene et praktisk valg i gangen. En stabel med gamle kasser fungerer som skohylle. TIPS: Polert stein, røft treverk og matte vegger. Ulike teksturer framhever det vakre i hverandre! Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Evys beste interiørtips: 

 

Styling: Tone Kroken

LES OGSÅ: Bygget låve inn i huset

Denne saken er også publisert i KK Living 07.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer