VISER FREM UTEPLASSEN: Sjekk ut Mia Gundersens lekre Oslo- patio i denne saken.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
VISER FREM UTEPLASSEN: Sjekk ut Mia Gundersens lekre Oslo- patio i denne saken. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Kjendisenes Drømmehager

Se hagen til Mia Gundersen, Rikke Harsheim og Evy Kasseth Røsten

– Når jeg ser himmel og skyer, da lander jeg.

KKLIVING.NO:  - Det er så deilig å sitte her ute. Helt skjermet, men med åpen himmel over oss, og lukten av bålet, sier Mia Gundersen (53). 

Hun står i inngangspartiet til funkishuset som hun og familien har bodd i siden 2005. 

Huset fikk de bygget etter egen smak, og det var Mias idé å ha en patio med plass til en såkalt daybed i inngangspartiet.

Tre paller, noen gamle – men fortsatt fine – puter, et stort teppe fra Fretex – og en peis i kroken, det var strengt tatt det hun trengte for å få det så trivelig som hun ønsket. Også har det kommet til litt mer siden.

På PATIOEN: - Jeg pleier å si at du må ha beina godt plantet på jorda, men hodet i himmelen, sier Mia.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
På PATIOEN: - Jeg pleier å si at du må ha beina godt plantet på jorda, men hodet i himmelen, sier Mia. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Du trenger ikke mye plass for å lage en slik utekrok, men du får veldig mye igjen for det. Folk trives veldig i en sånn uformell setting der det bare er å slenge seg nedpå. Jeg pleier å si at du må ha beina godt plantet på jorda, men hodet i himmelen, sier Mia. 

I Sverige eier de 40 mål tomt, bak huset på Nordstrand ligger en hage som de ikke har plantet så mye i ennå, men denne kroken, den er i bruk nærmest daglig på sommeren. 

MED FRI TILGANG PÅ HIMMELEN: Uteluft iblandet bållukt, men skjermet fra innsyn – da er dagen på sitt beste for Mia Gundersen. (Kaftan/kjole fra TSH).  Foto: Yvonne Wilhelmsen
MED FRI TILGANG PÅ HIMMELEN: Uteluft iblandet bållukt, men skjermet fra innsyn – da er dagen på sitt beste for Mia Gundersen. (Kaftan/kjole fra TSH). Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Vi har sola på formiddagen, men utover ettermiddagen blir flisene så oppvarmet at det blir rent sydlandsk her. 

LES OGSÅ: 9 tips for en vakker hage

Og sydlandske må gjerne plantene være også. Fikentre for eksempel. Mia liker store, «jungelaktige» planter. 

– Store, grønne blader, strå, bregner. Jeg liker det litt tropisk og frodig, ikke for strikt. 

FRA SVIGERMOR: Karaffelen har hun fått av svigermor, bønnebordet også. Det store teppet er fra Fretex. Foto: Yvonne Wilhelmsen
FRA SVIGERMOR: Karaffelen har hun fått av svigermor, bønnebordet også. Det store teppet er fra Fretex. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Mia er hjemmekjær og elsker følelsen av å ha sin egen oase å trekke seg tilbake til. Her har yngstemann falt i søvn, mens Mia og Marcel har tent i peisen og sett sommerhimmelen skifte farge. 

– Når jeg ser himmel og skyer, da lander jeg. Det er vel livets reise å lande litt og bli mer interessert i det nære. Først de siste årene har jeg oppdaget hvor spennende det er med hage. At du kan gro frem hva du vil.

Hun har alltid sagt at hun ikke har grønne fingre, men nå har hun funnet ut at det faktisk er bare tull.

– Før hadde jeg panikk for å gjøre feil, og jeg har gjort mange tabber også. Men alle har grønne fingre om de vil, man må bare prøve seg frem. Jeg har hatt tomat- og chiliplanter i vinduskarmen det siste året, og gleden ved å se hva som kommer, er stor. 

Mia kunne godt tenke seg et liv på landet med høner og omplasserte hunder, men hun ender alltid opp med at nærheten til byen, og barnas skolemiljø, veier tyngre på vektskålen. 

– Men hvem vet hva som skjer i framtiden, sier Mia. 

Foreløpig er patioen en god erstatning.

LES OGSÅ: Finn ditt drømmekjøkken

I barndomshuset

FJORDUTSIKT: Ja, her vil vi være! Med himmelen over oss, sjøen under oss, magnoliatrær i blomstring og ikke minst – muligheten for en frisk dukkert når det røyner på i sola.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
FJORDUTSIKT: Ja, her vil vi være! Med himmelen over oss, sjøen under oss, magnoliatrær i blomstring og ikke minst – muligheten for en frisk dukkert når det røyner på i sola. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Når Rikke Harsheim tenker på hagen sin, så tenker hun først og fremst på lek. Alle de gode timene når hun og søsknene, og senere egne barn og barnebarn har lekt i den idylliske hagen med utsikt langt utover Oslofjorden. 

Da hun var barn, var hagen en naturtomt i en skråning. Hvitveis, lyng og bjørketrær – og masse frihet for et barn. Noen år etter at hun overtok barndomshjemmet, fikk hun hjelp av landskapsarkitekt Ingrid Heggelund til å ta tak i hagen. 

– Jeg har veldig mange trær, i ulike farger og som blomstrer på ulike tidspunkt. Det er viktig. Det er jo så trist hvis alt blomstrer fra seg i mai. Når magnoliatrærne kommer – POFF – så er de så vakre som bare de kan bli i ti dager.

 - Foto: Yvonne Wilhelmsen
- Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Magnoliatrær, japanske kirsebærtrær, syriner, men også bjørk og rogn i skjønn forening – det er klart det blir vakkert. 

– Jeg liker at det bugner. På alle veggene har jeg klatreplanter, som lupiner og wisteria, de siste bruker 17 år på å sette seg skikkelig, så det er viktig å huske at å bygge opp en vakker hage tar tid. 

I tillegg til trær er Rikke over gjennomsnittet glad i busker. Rododendron, brudespirea og rosebusker, som blomstrer senere på sommeren. Hun har alltid noe vakkert å se på når hun tar en pause fra gullsmedarbeidet i verkstedet i kjelleren.

 - Foto: Yvonne Wilhelmsen
- Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

I hagen står også fire skulpturer fra Frankrike, som Rikke maste seg til å få kjøpt av hageentusiast Ingvild Flesland. 

– De representerer fire årstider, og holder grøden fra hver sin årstid i armene sine. 

Rikke er ikke tvil om at hagen er viktig for hennes livskvalitet.

– Mange på min alder selger huset for å flytte inn i en leilighet, men det ville tatt livskraften fra meg. Jeg elsker å gå barføtt ut på gresset. Jeg tror at mennesker skal være i kontakt med naturen. Og jeg er alltid ute når det er fint vær. Da ligger jeg i hagen og leser bok.

– Hva kommer aldri inn i din hage?

– Alt vintergrønt, buskvekster som tujahekker og barlind. Jeg liker at det blir nakent på vinteren, jeg. 

LES OGSÅ: Catwalkmoten som spriter opp hjemme

- For mye av det gode er perfekt

Hos oss har barneproduksjon og hageplanting gått hånd i hånd, sier Evy Kasseth Røsten og ler.

– Jeg liker å tenke som om jeg innreder mange ulike rom når jeg skal «innrede» hagen, sier Evy. Foto: Yvonne Wilhelmsen
– Jeg liker å tenke som om jeg innreder mange ulike rom når jeg skal «innrede» hagen, sier Evy. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

I huset med store glassvegger ut mot den frodige hagen bor hun sammen med ektemann Paul-Ottar Haga, to barn på fire og fem år, samt to tenåringsgutter som begge hadde fra før (en hver). 

– Da vi bygget om huset for seks år siden, ble hagen byggeplass. Naboene må ha tenkt at jeg overhodet ikke brydde meg om hvordan det så ut rundt meg, for det så ikke ut. Likevel gikk jeg ut i hagen og tente lys hver kveld, som rekreasjon. Det var min måte å prøve å nyte det jeg faktisk kunne nyte, sier Evy.

På hustrige dager kan hun nyte hagen også innenfra godstolen, da stua er bygget med store glassflater, nettopp med tanke på å få hage og hus til å gå i ett. 

– Ellers bruker vi hagen hele året. Hagesesongen kan vare helt ut i november for meg.

Ti år, det er tiden Evy mener det tar å lage en drømmehage. Nå er hun fire-fem år på vei mot den viltvoksende hagen som hun ønsker seg. Heldigvis hadde hun noen vel etablerte epletrær å starte med.

– Å lage hage, er som å innrede inne. Først må du «glane». Jeg bruker mye tid bare på å gå rundt og se og planlegge. Så lager du små rom til ulikt bruk. Årets prosjekt er grillplassen. 

 - Foto: Yvonne Wilhelmsen
- Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Andre såkalte rom i hagen er lekehuset i treet (som mannen har bygget), den perfekte skyggen under epletreet, sittegruppen i formiddagssola med stubbe til bord (gratis, hentet etter trefelling i nabolaget) og selvsagt kjærlighetsstien med hvitveis. 

FRISKER OPP: Tomat- og paprikaplantene står der og frister rett utenfor stuedøra, klar til å bli salatmat. Foto: Yvonne Wilhelmsen
FRISKER OPP: Tomat- og paprikaplantene står der og frister rett utenfor stuedøra, klar til å bli salatmat. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Hagen og huset er felles prosjekt for Paul-Ottar og meg. Vi passer på å ha fester her, blant annet samler vi naboene til høsttakkefest hvert år, sier Evy.

Sommerfester blir det også tid og rom for. Og for et par som har tradisjon for å gifte seg med hverandre hvert femte år, er det ikke noe som heter less is more.

– For mye av det gode er perfekt. Slik skal hagen være. Den skal være bohemsk og viltvoksende. 

– Men hva kommer aldri inn i din hage? 

– Tujahekk og hagegnomer. Og jeg vil heller ikke ha linjalrette bed. Det skal være litt vilt.

Fordelen med en viltvoksende hage, har Evy funnet ut, er at mye gjør seg selv.

Hva betyr hagen for deg?

image: Se hagen til Mia Gundersen, Rikke Harsheim og Evy Kasseth Røsten

– Har du hage, så er du lykkelig. Å se ting gro er rekreasjon. På våren blir jeg helt euforisk av å se på alt som vokser. Hagen er en så stor del av meg at jeg gjerne skulle hatt det som jobb!

Styling: Tone Kroken, sminke: Mari Haugersveen/ Mii cosmetics

LES OGSÅ: Sjekk hva IKEA gjør nå

Du kan lese hele denne saken i KK 25, som er i salg fra 19. juni!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: