Tone Kroken

Se hjemmet til KK Livings interiørstylist!

Tone Kroken reiser Norge rundt på besøk til landets mest inspirerende hjem. Nå åpner hun døra i Oslo-leiligheten.

Spisebordet er langt og smalt og rommer mange uten å ta mye plass (cirka kr 4000, forhandlere gjennom Lagentur.no). Skinnstolene er fra Milla, de andre er fra Ikea. Tone arvet dem av venner som skulle bytte dem ut, og sydde nytt trekk til dem. Lykten på bordet fra Bolina, sofabordet i  metall fra Milla, det hvite fra Ladyburk. Sofaen er arvet av en venn. 
 Foto: Yvonne Wilhelmsen
Spisebordet er langt og smalt og rommer mange uten å ta mye plass (cirka kr 4000, forhandlere gjennom Lagentur.no). Skinnstolene er fra Milla, de andre er fra Ikea. Tone arvet dem av venner som skulle bytte dem ut, og sydde nytt trekk til dem. Lykten på bordet fra Bolina, sofabordet i metall fra Milla, det hvite fra Ladyburk. Sofaen er arvet av en venn. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KKLIVING.NO: Da Tone Kroken og mannen Henrik ble separert, bestemte de seg for at barna skulle slippe å bo i koffert.

I stedet er det de voksne som flytter mellom huset på bilfrie Brønnøya i Asker og leiligheten i Gamlebyen i Oslo, ikke annenhver uke – det kunne ha stresset enhver, men hver sjette uke.

– Emma går på skole i byen, og vi ville at hun skulle ha roen ved å bo ett sted. Bonusen er at vi får oppleve kombinasjonen av byliv og øyliv, og jeg oppdaget fort at jeg elsker det, sier Tone oppglødd.

– Jeg elsker gjenbruk, sier interiørstylist Tone Kroken. I leiligheten på 46 kvadratmeter har hun skapt familiens hjem nr to.
 Foto: Yvonne Wilhelmsen
– Jeg elsker gjenbruk, sier interiørstylist Tone Kroken. I leiligheten på 46 kvadratmeter har hun skapt familiens hjem nr to. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

For så lenge hun har tingene sine rundt seg, er hun hjemme – om det er her eller der.

ELSKER FINE TING: – Jeg må omgi meg med interiørdetaljer, duftlys og parfymer. Fine ting og rare ting, ting jeg er glad i. Og det er ganske mye, sier Tone.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
ELSKER FINE TING: – Jeg må omgi meg med interiørdetaljer, duftlys og parfymer. Fine ting og rare ting, ting jeg er glad i. Og det er ganske mye, sier Tone. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Henrik sitt flyttelass består av to plastposer med personlige eiendeler. Jeg må ha hjelp av traktor for å få alt med meg, ler Tone.

– Jeg må omgi meg med interiørdetaljer, duftlys og parfymer. Fine ting og rare ting, ting jeg er glad i. Og det er ganske mye.

Sommeren var rett rundt hjørnet, og boligmarkedet i ferd med å ta ferie. Tone hadde vært i budrunde etter budrunde og mistet alle leilighetene hun ville ha. Så dukket den opp; 46 kvadratmeters gufs fra åttitallet. Tone kjøpte den usett.

– Utenfor gården var det nydelig: Fra vinduene kan vi se et vakkert, gammelt kirkespir og nye Barcode i Bjørvika. Inne så det ut som et rent helvete, det så jeg jo på bildene i annonsen, husker Tone.

Men når du jobber, lever og ånder for interiør, vet du at alt kan fikses – det er bare utsikten du er prisgitt. Likevel innrømmer hun at hun var spent da hun gikk inn i leiligheten for første gang og visste at her skulle hun bo – uansett hvordan det så ut.

LES OGSÅ: Plakatene som fresher opp veggen

Kattemaleriet var en konfirmasjonsgave fra Gøril Fuhr til Tones datter Emma. Den marokkanske puffen er fra Ladyburk, og den gamle stolen fra Anouska. Bordet mellom vinduene er kjøpt brukt på Franskbazar, det samme er fotoet ved siden av.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
Kattemaleriet var en konfirmasjonsgave fra Gøril Fuhr til Tones datter Emma. Den marokkanske puffen er fra Ladyburk, og den gamle stolen fra Anouska. Bordet mellom vinduene er kjøpt brukt på Franskbazar, det samme er fotoet ved siden av. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Det er jo et eventyr å kjøpe leilighet usett. Men jeg måtte ha den, jeg hadde ikke tid til å vente til over sommerferien.

Så Tone flyttet inn, til et kjøkken med skap malt i lyserosa, mint og gult. Flyttelasset besto av det aller nødvendigste: En madrass. Et maleri av venninnen Gøril Fuhr. Og et par plakater.

Den vakre, gamle sengegavlen er fra MO Inredning. Linsengetøyet er fra Eske, lampen og stolen fra Fransk bazar og stubben fra Anouska. – Sengegavlen og stubben passer jo egentlig ikke sammen, men nettopp derfor  synes jeg det fungerer så godt, sier Tone. 
 Foto: Yvonne Wilhelmsen
Den vakre, gamle sengegavlen er fra MO Inredning. Linsengetøyet er fra Eske, lampen og stolen fra Fransk bazar og stubben fra Anouska. – Sengegavlen og stubben passer jo egentlig ikke sammen, men nettopp derfor synes jeg det fungerer så godt, sier Tone. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– De første ukene bodde jeg helt uten møbler, med bare en madrass på gulvet og et nydelig maleri på veggen, mens håndverkerne jobbet rundt meg.

- Det gikk helt fint, jeg visste jo at det ville bli bra. Og kunsten gjorde det til mitt hjem, den betyr så mye for meg.

LES OGSÅ: Drømmer du om nytt soverom?  

Gamle detaljer i messing gir herlig kontrast i moderne rom.
 Foto: Yvonne Wilhelmsen
Gamle detaljer i messing gir herlig kontrast i moderne rom. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

For Tone var det ikke bare et slit å bo midt i oppussingen, det ga henne nemlig også en følelse av kontroll.

For de var ikke nødvendigvis enige om alt, hun og håndverkerne.

Hvem flytter rør for å plassere vasken rett foran vinduet på badet, for eksempel? Og insisterer deretter på å henge et antikt speil midt foran vinduet?

I et hjørne av soverommet har Tone fått plass til en liten arbeidskrok. Det gamle bordet sto igjen på et loppemarked, ingen andre ville ha det. Trekrakken er fra Anouska, tøyposen under bordet er fra HM Home og rommer tykke gensere og skjerf. Krukkene i vinduet får du hos Mitt hjem.     Foto: Yvonne Wilhelmsen
I et hjørne av soverommet har Tone fått plass til en liten arbeidskrok. Det gamle bordet sto igjen på et loppemarked, ingen andre ville ha det. Trekrakken er fra Anouska, tøyposen under bordet er fra HM Home og rommer tykke gensere og skjerf. Krukkene i vinduet får du hos Mitt hjem. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Marmorflisene og dusjbatteriet i messing er fra Flisekompaniet.
 Foto: Yvonne Wilhelmsen
Marmorflisene og dusjbatteriet i messing er fra Flisekompaniet. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– De syntes jo det var veldig rart, håndverkerne ville aldri ha funnet på å plassere vasken der og frarådet meg det veldig, husker Tone.

– Men jeg så det for meg som et bilde: Når døren til badet står åpent, ville jeg se rett på den fine vasken og speilet, og ut gjennom vinduet med den fine utsikten. Jeg innreder ofte i bilder, utgangspunktet er ikke alltid praktisk. Men alt kan ikke bare være praktisk, man må tenke estetikk også!

Tone Kroken er en stor tilhenger av å stole på seg selv og ikke ta imot alle velmente råd. Og da badet var ferdig, var selv de motvillige håndverkerne fornøyd med plasseringen av vasken – ja de var faktisk innmari stolt over å ha laget det badet. Og Tone elsker å stå og pusse tennene mens hun ser ut av vinduet.

Mye bedre enn å stirre inn i en flislagt vegg. Nå har Tone Kroken all mulig grunn til å stå på sitt når det kommer til interiør.

Har du så mye som åpnet et norsk interiørblad de siste årene, er sjansen stor for at du kjenner navnet hennes. Mellom Tones hender skjer det interiørmagi, og sammen med interiørfotograf Yvonne Wilhelmsen reiser hun land og strand rundt for å forevige noen av Norges mest inspirerende hjem. Stilen hennes er gjenkjennelig; overdådig uten å bli prangende, kontrastfylt uten å bli tilfeldig. 

Når Tone setter sammen elementer som i utgangspunktet ikke passer sammen, så gjør de det likevel. Hun har sansen, og egentlig bare det.

Servantbatteriet i messing, Tapwell fra Flisekompaniet, tilfører badet en dash glamour. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Servantbatteriet i messing, Tapwell fra Flisekompaniet, tilfører badet en dash glamour. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

LES OGSÅ: Høstens 10 hotteste interiørtrender

For noen formell utdanning innen interiør har hun ikke. Hun er BI-utdannet og jobbet som produktsjef da en eiendomsmegler sa at hun heller burde satse på bolig. Hun hadde akkurat solgt huset sitt og fått mye høyere pris enn naboen, det var jo så fint hjemme hos henne.

– To uker etter hadde jeg sagt opp. Det var jo galskap, men siden har jeg levd av interiør, forteller hun. 

LES OGSÅ: Hun har et av Norges mest kjente Instagram-hjem

Badet i marmor og messing er fra Flisekompaniet, og ser mye dyrere ut enn det var. Vasken fra Anouska står foran vinduet, utradisjonelt, men fint. Speilet i vinduet har fulgt Tone i mange år.
 Foto: Yvonne Wilhelmsen
Badet i marmor og messing er fra Flisekompaniet, og ser mye dyrere ut enn det var. Vasken fra Anouska står foran vinduet, utradisjonelt, men fint. Speilet i vinduet har fulgt Tone i mange år. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Det beviser bare det jeg alltid har ment: Hvis man virkelig vil noe, får man det til.

Som å dele to hus med eksmannen sin, for eksempel. Det er like utradisjonelt som damen selv, men funker som bare det. Tone mener flere burde våge mer hjemme.

Spisebordet er langt og smalt og rommer mange uten å ta mye plass (cirka kr 4000, forhandlere gjennom Lagentur.no). Skinnstolene er fra Milla, de andre er fra Ikea. Tone arvet dem av venner som skulle bytte dem ut, og sydde nytt trekk til dem. Lykten på bordet fra Bolina, sofabordet i  metall fra Milla, det hvite fra Ladyburk. Sofaen er arvet av en venn. 
 Foto: Yvonne Wilhelmsen
Spisebordet er langt og smalt og rommer mange uten å ta mye plass (cirka kr 4000, forhandlere gjennom Lagentur.no). Skinnstolene er fra Milla, de andre er fra Ikea. Tone arvet dem av venner som skulle bytte dem ut, og sydde nytt trekk til dem. Lykten på bordet fra Bolina, sofabordet i metall fra Milla, det hvite fra Ladyburk. Sofaen er arvet av en venn. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Folk er så ordentlige! sukker hun.

– De skal gjøre ting så riktig, og så blir det så kjedelig. Ting som ikke hører sammen kan utfylle hverandre så fint. Vi må ikke være så flinke hele tiden.

LES OGSÅ: Bruk betong i hjemmet

På kjøkkenbenken står bestikk i krukker – kjøkkenet har nemlig
ingen skuffer – urter i en teboks og små kinesiske skulpturer
kjøpt på marked i Beijing. – Jeg er utrolig glad i de kinesiske
damene mine, jeg bruker dem som borddekorasjon, sier Tone.
 Foto: Yvonne Wilhelmsen
På kjøkkenbenken står bestikk i krukker – kjøkkenet har nemlig ingen skuffer – urter i en teboks og små kinesiske skulpturer kjøpt på marked i Beijing. – Jeg er utrolig glad i de kinesiske damene mine, jeg bruker dem som borddekorasjon, sier Tone. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

- Møblene i denne leiligheten er ganske tilfeldig sammensatt av ting jeg hadde fra før men aldri har hatt plass til, stoler jeg har arvet for mange år siden og en sofa jeg fikk av en venninne som var lei av å vaske trekket hver gang kattene tisset i den.

- Møbler trenger ikke være dyre eller flotte, jeg elsker gjenbruk.

Og selv for en interiørelsker som ikke går av veien for å pakke med seg både duftlys og skulpturer på reise, er det en ting som teller mer enn noe annet:

Kjøkkenet er kompakt, men virker større enn det er. Tone synes metallvifter er så kjedelige, så hun fikk kasset inn kjøkkenviften med gipsplater. Skinnhåndtakene på skapdørene er fra BonDep.no. – Skinn er så levende, det blir bare tøffere.
 Foto: Yvonne Wilhelmsen
Kjøkkenet er kompakt, men virker større enn det er. Tone synes metallvifter er så kjedelige, så hun fikk kasset inn kjøkkenviften med gipsplater. Skinnhåndtakene på skapdørene er fra BonDep.no. – Skinn er så levende, det blir bare tøffere. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Dette er blitt en veldig sosial leilighet. Ungdommene elsker det, og har ofte venner på besøk, forteller hun.

– Og jeg elsker å ha dem rundt meg, og skygger gjerne banen så de kan ta seg en fest. Det går helt fint å være flere som deler 46 kvadrat, vi må bare avtale på forhånd hvem som skal ha soverommet når natten kommer!

Styling: Tone Kroken

LES OGSÅ: Lena og Stian kjøpte tomt usett

Denne saken er på trykk i KK Living 6, som er i salg nå!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer