Interiør

Se hjemmet til «Vintagepiken»

Alt som er vakkert tiltaler Line, som drev den kjente butikken på Hamar.

INTERIØRAKTIVIST: Line Kay tiltales av alt vakkert.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
INTERIØRAKTIVIST: Line Kay tiltales av alt vakkert. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KKLIVING.NO: HER BOR: Line Kay, 45, fotograferende interiøraktivist med hang til vakre lintekstiler. Ove Rønning, 46, flyver, bilentusiast.

– Ting som er fint å se på, har også en funksjon, sier Line Kay. 

– For meg er det å kunne ha vakre ensembler eller stilleben rundt meg, en like god opplevelse som å ha utsikt mot fjell eller vann.

Ikke et hjørne er oversett i huset på Sagatun på Hamar. Den sarte, men lune stemningen kjennes i alle rom. Her er det mye å nyte! Line har et trent øye for det vakre. Hun kommer fra en lang slekt med kreative sjeler og har alltid vekket begeistring og fortryllelse med sitt estetiske talent.

LES OGSÅ: Vårens heteste intertrender

De blanke, hvitmalte gulvene er gjennomgående for hele første etasje. I enden av den lyse stuen står en Ghostsofa og trestubbe fra Gervasoni. Lampen er fra Jieldé, gulvteppet fra private 0204. Puten er Lines eget design. Det lille bordet fra House of Furniture hadde Line butikken sin, det runde bordet er fra De Fire Årstider. Tekannen er fra Bloomingville, duftlyset fra Astier de Villatte og de to kalligrafipenslene fra Blackballoon. Den hvite benken er fra Linneas Hage, og kurvene fra Bolina. Foto: Yvonne Wilhelmsen
De blanke, hvitmalte gulvene er gjennomgående for hele første etasje. I enden av den lyse stuen står en Ghostsofa og trestubbe fra Gervasoni. Lampen er fra Jieldé, gulvteppet fra private 0204. Puten er Lines eget design. Det lille bordet fra House of Furniture hadde Line butikken sin, det runde bordet er fra De Fire Årstider. Tekannen er fra Bloomingville, duftlyset fra Astier de Villatte og de to kalligrafipenslene fra Blackballoon. Den hvite benken er fra Linneas Hage, og kurvene fra Bolina. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Vintagepiken

For tiden er hjemmet også arbeidsplassen hennes. Det er ikke lenge siden hun la ned interiørbutikken sin, Vintagepiken, i Hamar sentrum, og tok opp igjen produksjonen av puter og kort med eget design.

– Jeg har alltid vært opptatt av pene ting. Da den franske landstilen kom, hadde jeg et firma som het Roser og Rot. Jeg brukte gamle tekstiler og roser og lagde collager på puter og vesker, som jeg solgte til butikker. Etter hvert ville jeg jobbe mer med alle disse vakre tingene jeg fant, og hoppet ut i det og startet min egen butikk.

Line drev Vintagepiken i fire år. En skattekiste for de som var på utkikk etter unike godbiter til hjemmet. Hun førte produkter hun selv ble glad i, merker som Society, Tine K Home, Gervasoni og Olsson & Jensen.

– Men nå er jeg tilbake der jeg startet, ved kjernen, sier hun med et smil.

– Litt klokere og med mye mer erfaring. Det har vært helt fantastisk å drive butikken, det må jeg si. At jeg hadde muligheten til å hoppe ut i en drøm og samle opp så mye fin erfaring.

- Her har jeg bare det jeg liker rundt meg. Alt annet blir støy for meg. Foto: Yvonne Wilhelmsen
- Her har jeg bare det jeg liker rundt meg. Alt annet blir støy for meg. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Lyset som reflekteres i de hvitmalte flatene fyller rommet og forsterker den magiske følelsen. En duft av nytrukket te henger i luften og blander seg med jasmin fra duftlyset. Endelig får hun og Ove kanskje tid til å fortsette oppussingsprosjektet i andre etasje, forteller Line. Mye jobb har lenge utsatt planene.

– Vi har bodd oss inn. Vi har alltid jobbet masse, og oppussingen har tatt tid. Men det er også fint og litt nyttig at man stopper opp, har jeg lært. Den første uken vi hadde huset, gikk vi i gang med å rive ned og ta ut. Så fikk jeg plutselig en følelse av at nå fjerner jeg identiteten til huset! Jeg liker jo at det er noe igjen, at huset har historie og forteller noe om hva som har vært her.

Ved siden av lenestolen fra Gervasoni står et stort skap fra Olsson & Jensen. Gipskrukken på bordet har Line laget selv. Over henger en lampe designet av Mark Eden Schooley, kjøpt på Bolina. Pelsen er fra Kreativ Interiør, metallstolen, fra Tolix. Duftlys fra Astier de Villatte, hodeskallekjede fra Love Warriors og en bit av en gammel stukkatur fra Vintage by Nina. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Ved siden av lenestolen fra Gervasoni står et stort skap fra Olsson & Jensen. Gipskrukken på bordet har Line laget selv. Over henger en lampe designet av Mark Eden Schooley, kjøpt på Bolina. Pelsen er fra Kreativ Interiør, metallstolen, fra Tolix. Duftlys fra Astier de Villatte, hodeskallekjede fra Love Warriors og en bit av en gammel stukkatur fra Vintage by Nina. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Lys fargepalett

Huset fra 1938 var en horisontaldelt tomannsbolig da de kjøpte det for 12 år siden. I 1. etasje er det nå en stor stue, et gjesterom, bad, kjøkken og spisestue som blir brukt som kontor.

– Utfordringen med to like enheter ble jo å gjøre om til to etasjer med forskjellige formål. Siden det var to leiligheter, var ikke rommene her veldig store. Vi tok bort en vegg, slik at i stuen ble lang og åpen igjennom hele huset, forteller Line

– Stuen oppe er vårt neste prosjekt. Der hadde jeg mitt verksted før, men etter at jeg startet butikken begynte det også å fungere som et ekstra lager. Mannen min er interessert i musikk og lyd, så nå gjør vi den om til en sånn type stue. Vi har også bad og soverom oppe, og gjør om det gamle kjøkkenet til en stor garderobe.

En ting Line var helt sikker på da hun flyttet inn, var at gulvene skulle være hvite. Det hadde hun ønsket seg i mange år.

Stubben er fra Gervasoni, det lille bordet fra House of Furniture og det runde fra De Fire Årstider. Tekannen er fra Bloomingville, duftlys fra Astier de Villatte. I Ghoststolen fra Gervasoni i bakgrunnen ligger en pels fra Bolina. Over henger en skjelluro fra Bloomingville. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Stubben er fra Gervasoni, det lille bordet fra House of Furniture og det runde fra De Fire Årstider. Tekannen er fra Bloomingville, duftlys fra Astier de Villatte. I Ghoststolen fra Gervasoni i bakgrunnen ligger en pels fra Bolina. Over henger en skjelluro fra Bloomingville. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Det fanger lyset på en helt spesiell måte. Det er så behagelig og lyst å komme ned her på morgenen.

Hun har alltid vært trofast mot den nøytrale, lyse fargepaletten, men gikk mange runder før hun landet på vegger og gulv i helt rent hvitt.

– Jeg har lett og lest og hatt med prøver hjem på farger som skulle være den ultimate hvitfargen, den riktige hvitfargen, den magiske hvitfargen. Jeg hadde prøveboks på prøveboks med hvitnyanser som, for meg, gikk fra påskegult og over i rosa!

– Helt hvitt er den aller beste hvitfargen. Jeg vil ha en ren base. Den kræsjer ikke med noen andre farger, tillater alle stiler og du kan fint ha alle mulige andre hvitnyanser til.

Line har fjernet frontene på den gamle kjøkkeninnredningen. Hyllene rommer en eventyrlig blanding av hvit keramikk fra mormoren hennes og blant andre, Astier de Villatte, Serax, Bernhard Kühns og Sara Skotte. Søppelbøtten er fra Vipp og kjøkkenhåndklærne fra Bolina. Det lille skapet merket med “GIFT”, fant Line på et loppemarked Foto: Yvonne Wilhelmsen
Line har fjernet frontene på den gamle kjøkkeninnredningen. Hyllene rommer en eventyrlig blanding av hvit keramikk fra mormoren hennes og blant andre, Astier de Villatte, Serax, Bernhard Kühns og Sara Skotte. Søppelbøtten er fra Vipp og kjøkkenhåndklærne fra Bolina. Det lille skapet merket med “GIFT”, fant Line på et loppemarked Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Kontraster

Det er kontrastene mellom forskjellige materialer, overflater og objekter som gjør rommene hjemme hos Line så levende. Med en så begrenset fargepalett, unngår hun at det hele blir flatt og kjedelig ved å tilføre mange forskjellige teksturer.

Spillet mellom gammelt og nytt, mykt og hardt, matt og blankt skaper magien. På blanke, hvitmalte tregulv ligger myke, tykke og matte tepper og ryer. Slitt treverk, fjær, skjell, stein, gips, ben, kurv, keramikk og pels i vakkert samspill fascinerer og skaper dybde og lunhet.

Her finnes kun naturlige materialer. Ingen fleecepledd eller glitrende tekstiler.– Den taktile biten er viktig for meg, forklarer Line.

– Jeg liker å ta på ting – at det kjennes ut som noe. Det skal føles ekte. Jeg er veldig glad i gammelt lin og liker at treverket bærer preg av historie. Jeg er også veldig glad i pels og var så heldig å komme over noen veldig flotte, langhårete saueskinn. De er så nydelige! De myker opp og gjør det varmt og lunt. Når jeg tar dem frem, er det vinter med en gang.
For å beskrive stilen sin bruker Line ord som naturnær og sanselig. Hun gløder av innlevelse og engasjement når hun snakker om interiør.

– De store skjellampene mine er et annet materiale som tilfører dybde i rommet, forklarer hun.

– Jeg er glad i skjellsmykkene mine fra Love Warriors og de gamle skjellene etter mormoren min. Line har ingen bevisste regler når hun innreder. Hun har ett uttrykk som går igjen og kjenner etter når hun er fornøyd. Hun innrømmer at hun ofte kan ha for mye fremme, at hun har lært seg til å ta et skritt tilbake og tenke etter hva hun egentlig liker og hvordan hun egentlig vil ha det. Og da kanskje ta bort en ting eller to.

Line er glad i gamle skjærebrett. Det store på kjøkkenbenken fant hun på forsvarets overskuddslager. Det på øverste hylle er fra Linneas Hage. Lampen er fra Ikea. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Line er glad i gamle skjærebrett. Det store på kjøkkenbenken fant hun på forsvarets overskuddslager. Det på øverste hylle er fra Linneas Hage. Lampen er fra Ikea. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Til tross for sin trygge og karakteristiske stil, kommer hun likevel over nye kilder til inspirasjon. Gjerne på Internett.

– Jeg blir inspirert når jeg møter utfordring på mitt eget blikk, av noen som bruker helt andre ting enn meg. Ting jeg kanskje ikke kunne hatt her hjemme, men der jeg ser at det skjer noe spennende, at det er en dynamikk i innredningen. Egenart er spennende. Uansett stil.

LES OGSÅ: Få dreis på stua!

Soverommet er svalt og enkelt. Veggene er i helt hvitt og de slipte originale gulvene er hvitpigmentert. Sengetøyet er fra Society, på benken fra House Doctor ligger en pels fra Kreativ Interiør på Hamar, kurven under er fra Frou Frou. Nattbordslampen er fra Bestlite og panelet hvilt mot veggen, er fra en gammel bygård Line bodde i på Gjøvik. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Soverommet er svalt og enkelt. Veggene er i helt hvitt og de slipte originale gulvene er hvitpigmentert. Sengetøyet er fra Society, på benken fra House Doctor ligger en pels fra Kreativ Interiør på Hamar, kurven under er fra Frou Frou. Nattbordslampen er fra Bestlite og panelet hvilt mot veggen, er fra en gammel bygård Line bodde i på Gjøvik. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

På møbelekspedisjon

Mange av landets interiørfrelste er jevnlig innom Lines blogg, vintagepiken og instagramkontoen, vintagepiken, for inspirasjon og for å se de vakre bildene hun tar. På veggene henger fotografiene og kortene hennes sammen med små, håndskrevne tekster og malte tekstiler og lerreter. Og gamle, tomme bilderammer kun for sin egen skjønnhets skyld.

Favorittmøbelet er langbordet i stuen. Langt og smalt, laget av to gamle, grove, tykke trebord, plassert på bukker.

– Det har en helt spesiell historie for meg, det er et personlig bord. Jeg fant det på forsiden av et interiørmagasin som jeg kjøpte med meg på jobb og tenkte; åh! Men, DET skal jeg ha! Jeg ringte og de hadde ett bord for salg og ett som de skulle ha selv. Jeg måtte tenke litt, for jeg synes det var mye penger. Etter fem, seks uker dro jeg på ekspedisjon ut i de dype skoger, til Ingvild Flesland og mannen i Heggedal, for å hente bordet. De har et helt nydelig sted med fantastiske ting fra markeder i Frankrike.

Skapet på soverommet har Line kjøpt av en venninne av moren sin. Oppå er det plassert en champagnekurv fra mormor og gamle bankbokser fra Frou Frou. Stumtjeneren er fra Linneas Hage. Strånettet er fra Tine K. Nederst i garderobeskapet har portrettet av Line fått plass i en ramme fra Isandi. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Skapet på soverommet har Line kjøpt av en venninne av moren sin. Oppå er det plassert en champagnekurv fra mormor og gamle bankbokser fra Frou Frou. Stumtjeneren er fra Linneas Hage. Strånettet er fra Tine K. Nederst i garderobeskapet har portrettet av Line fått plass i en ramme fra Isandi. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Det er ikke vanskelig å forstå hvilket grundig detektivarbeid og hvilken lidenskap som ligger bak et så stilsikkert og eventyrlig hjem som Lines. Med sin interiørfilosofi om å skape helhetlige og inspirerende omgivelser med sjel og historie, og ved å se det meningsfulle i det vakre, har Line skapt et hjem som gir ro langt inn i sjelen.

– Når jeg setter meg ned her hjemme og det er ryddig, har jeg liksom hulen min og det er et visuelt rolig sted for meg. Her har jeg bare det jeg liker rundt meg. Alt annet for meg blir støy.

Styling: Tone Kroken

Denne saken er hentet fra KK Living nr 1, som er i salg nå.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer