OPTIMAL FORM: Et tulipanformet vinglass er det beste, avslører eksperten. Foto: All Over Press
OPTIMAL FORM: Et tulipanformet vinglass er det beste, avslører eksperten. Foto: All Over Press Vis mer

Vinglass

Ser vinglassene dine slik ut?

Det er egentlig kun én ting som er viktig når du velger vinglass.

Det finnes mange fantastiske vinglass å velge mellom, og de finnes i ulike fasonger og farger.

Rødvin, hvitvin og brusende cavabobler - alle har de sine tradisjonsrike glass.

LES OGSÅ: Prøv druetrikset

Hvilket vinglass skal man velge?

Ingvild Tennfjord er vinskribent, nylig utdannet vinkelner og forfatter av bøkene «Skål» og «Bobler».

Hun er så begeistret for druenes avkom at hun pakker med seg sine favorittglass i kofferten, og tar de med på reise i vinland. Men hvorfor i all verden spiller det noen rolle hvordan vinglasset ser ut?

På søken etter svar har vi spurt kunnskapsbanken Tennfjord selv.

SVAKT INNOVER: Velg et vinglass som vender svakt innover, er ett av tipsene fra vinskribent Ingvild Tennfjord. Foto: Holand, Lars Myhren
SVAKT INNOVER: Velg et vinglass som vender svakt innover, er ett av tipsene fra vinskribent Ingvild Tennfjord. Foto: Holand, Lars Myhren Vis mer

- Det viktigste er at glasset vender seg svakt innover på toppen. Vi vil fange mest mulig aroma der inne, sånn at du kan stikke nesen godt ned i glasset og snuse.

Dersom det ikke lukter så mye, er tipset å snurre vinen rundt i glasset og snuse på ny:

- Da er det en stor fordel at kolben er høy. Sånne små, franske bistroglass er umulig å snurre med uten å søle skikkelig.

- Rødvinsglass er som regel litt større og mer lubne enn hvitvinsglass. Selv bruker jeg et middels stort, høyt og tulipanformet glass til både rødt og hvitt, svarer Tennfjord.

... og til musserende?

- Vel, her kommer problemet. Du skjønner, det finnes tradisjonelt to glass vi bruker til bobler. Et høyt, tynt et, nesten som et tjukt reagensrør, vi kaller flute. Og et lavt og åpent, nesten som et lite basseng. Begge glasstypene ble designet fordi boblene viser seg så fint i dem, sier hun.

Men problemet er at disse glassene hindrer deg å gjenkjenne smaken:

- Du kan følge de lange boblelinjene i flute, og se nesten en himmel av fyrverkeri i en coupe. Men aromamessig er begge en katastrofe. All duft forsvinner og hvis du forsøker å stikke nesen ned i en flute, får du bobler i nesen.

LES OGSÅ: Velg riktig drikke - spar på kaloriene

KUN DET YTRE: De tradisjonelle champagneglassene er fine å se på, men er helt katastrofe for smak og duft. Foto: All Over Press
KUN DET YTRE: De tradisjonelle champagneglassene er fine å se på, men er helt katastrofe for smak og duft. Foto: All Over Press Vis mer

Har det noe å si hvilken farge glasset har?

- Fargen på en vin kan fortelle deg mye, både om alder og druesort. Det går du glipp av hvis du drikker av fargede glass. Men igjen - spiller det noen rolle? For meg som har den fenomenale jobben at jeg lever av å smake og vurdere vin er det veldig viktig å plukke opp fargenyanser. Hvis du bare skal ta en fest, og kose deg med venner er det ikke viktig.

Senk skuldrene. Det er altså ikke helt krise å velge artige og visuelt tiltalende glass.

Man kan ha mange smarte og gode tanker om hva vinglasset tilfører den drikken, men Tennfjord mener noen drar det så langt at det bare blir jåleri.

LES OGSÅ: Sannheten om rødvinens helsefordeler

Hva er viktig å tenke på?

- Penger. Det blir fort veldig dyrt å skulle kjøpe inn mange ulike sorter. Det finnes et hav av ulike typer og eksperter mener du må ha et glass til hver ulike vinregion i Frankrike. Sånt blir fort jåleri for meg.

- Jeg ville ha kjøpt noen gode standard vinglass, gjerne med den tulipanformen jeg snakket om. Så har du noen middels store til lette rødviner, hvitvin og bobler, og noen litt større glass til tyngre rødviner med masse smak, sier hun. 

Kast derfor ikke bort de morsomme glassene som du kan bruke til fest, men vurder å kjøpe minst ett smakeglass som du kan bruke for å føle deg som en ekte vinkjenner. Ønsker du å ta vinekspertisen din til nirvana bør du se denne videoen som viser deg hvordan du åpner vinflasken med en sko.

HVERDAGSGLASSET: Passer best til hverdags, men er sjarmerende enkelt (20 kroner, kremmerhuset.no). Foto: Produsentene
BOBLER: Essence champagneglass fra Ittala (200 kroner for to, scandinaviandesigncenter.no) Foto: Produsentene
SØTT OG ROMANTISK: (80 kroner, housedoctor.dk) Foto: Produsentene
GRØNT SKJÆR: Når du sverger til dekor (70 kroner, housedoctor.dk). Foto: Produsentene
MYE FOR PENGENE: «Cabernet» fra Holmegaard (25 cl, men kommer i alle varianter) får du for 500 kroner per 6 glass hos room21.no. Foto: Produsentene
KRAFTIG RØD: Essence Plus fra Ittala kommer i flere varianter, denne er beregnet på kraftige rødviner (65 cl, kroner 125, royaldesign.no). Foto: Produsentene
EKSTRA FIN: «Burgundy»glass far Eva Trio er som navnet tilsier beregnet på de ekstra fyldige og fine vinene (kroner 225, ilumsbolighus.no). Foto: Produsentene
HVERDAGSVINNER: Minimalistiske og småtøffe «Mary» (kroner 70, housedoctor.dk). Foto: Produsentene
PULSE: Elegante «Pulse» fra Orrefors gjør jobben (kroner 430 for fire glass, royaldesign.no). Foto: Produsentene
HVIT: Riesling-glass far EvaTrio (kroner 285, ilumsbolighus.no). Foto: Produsentene

Hva er dine personlige glassfavoritter?

- Mitt smakeglass er et standardglass fra Riedel. Det har jeg med meg på reiser og kurs, smakinger og messer. Får akkurat plass til fire glass i min lille, svarte glasskoffert ved siden av notatblokk og vinåpner. Sånn er det altså blitt. Jeg er en av dem som tar med meg glasskoffert i håndbagasjen på flyet.

IMPONER GJESTENE: Lag et champagnetårn eller lær deg sablering! Foto: All Over Press
IMPONER GJESTENE: Lag et champagnetårn eller lær deg sablering! Foto: All Over Press Vis mer

Tennfjords tips for å nyte vin på en fasjonabel måte: 

  • Ingenting får stemningen i taket så kjapt som å sablere en flaske champagne. Da kutter du av toppen med en sabel eller kniv til vill jubel fra festgjengen. Det er mye enklere enn du tror, og jeg har beskrevet hvordan du kjapt lærer deg i boken min «Bobler - smaken av fest»​.
  • Eller hva med å bygge et lite champagnetårn? Er det en ting jeg virkelig elsker, så er det å forvandle en helt vanlig tirsdag til en boblende, glamorøs og annerledes dag. Er du ikke enig?​
     

Vinglassene i bildekarusellen er hentet fra KK Living nummer 5.

 

Sjekk KKs store årshoroskop!