Kk Living

Sjekk ut Idas landlige perle

Andres skrot ble til gull da hun innredet huset fra 1800-tallet.

MYE LYS: De vakre, gamle vinduene var noe av det Ida likte aller best. Foto: Carina Olander
MYE LYS: De vakre, gamle vinduene var noe av det Ida likte aller best. Foto: Carina Olander Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her bor:

 • Ida og Marcus! Ida jobber som takserer på lauritz.com. Marcus jobber i administrasjonen på Colligio.
 • De bor i et trehus på 130 kvm i to etasjer. Huset er bygget på slutten av 1800- tallet, men datert til 1909. Det ligger i Falun i Sverige.
 • Stilen er personlig og landlig, med utstrakt bruk av gjenstander og møbler med patina.
DRØMMEHJEMMET: Ida fant drømmehuset i Falun i Sverige ved en tilfeldighet. Foto: Carina Olander
DRØMMEHJEMMET: Ida fant drømmehuset i Falun i Sverige ved en tilfeldighet. Foto: Carina Olander Vis mer

 

Ida i et nøtteskall:

 • Det beste ved huset er at det er så koselig!
 • Jeg faller for møbler med rette linjer og enkelt formspråk!
 • Jeg drømmer om å bygge en stor veranda.
 • Vår største lidenskap er auksjoner, innredning og møbler!
KOSELIG: Spiseplassen er koselig og intim, med sjarmerende hvitmalte stoler, bord og sofa. De grafiske putene og Tolix-stolen røffer opp helheten. Foto: Carina Olander
KOSELIG: Spiseplassen er koselig og intim, med sjarmerende hvitmalte stoler, bord og sofa. De grafiske putene og Tolix-stolen røffer opp helheten. Foto: Carina Olander Vis mer

I Bengsheden i Falun bor Ida og Marcus i et gammelt hus fra slutten av 1800 -tallet. For to somre siden fant Ida gården på nettsiden hemnet.se. Ida ble helt forelsket, og overtalte Marcus til å bli med på visning. Marcus fulgte motvillig med, til tross for at han mente huset lå for langt unna byen.

- Det første jeg gjorde på visning var å gå inn i låven, og der ble jeg helt mo i knærne. For et miljø! Marcus hadde allerede før visningen bestemt seg for at huset lå for langt fra byen, og ga det knapt et blikk. Etter mye om og men fikk jeg ham med på andre visning, og da åpnet han øynene for det jeg så. Vi kan vi ikke tenke oss å bo noe annet sted i verden, om vi så vant i lotto! Det morsomme er at han nå nesten har grodd fast i låven, som han ikke likte i starten, forteller Ida.

LES OGSÅ: Blomsten du også kan spise

ENKELT: Dekoren er enkel og billig: dillkroner i brune flasker fra Åhléns. Foto: Carina Olander
ENKELT: Dekoren er enkel og billig: dillkroner i brune flasker fra Åhléns. Foto: Carina Olander Vis mer

Huset har gjennomgått flere renovasjoner i tidens løp. En del av det gammeldagse utstyret har forsvunnet. Men Ida og Marcus har planer om å gjøre utbygginger for å finne tilbake til husets opprinnelige karakter. De planlegger blant annet en ny veranda i gammel stil. Inne i huset fins det en hel del som avslører husets alder, som for eksempel den grove hvitmalte tømmerveggen mellom kjøkken og stua.

- Huset vårt er så koselig! Det lave taket og de små vinduene gir en god følelse. Det mest unike er de brede takbjelkene på kjøkkenet, de er en påminnelse om husets historie, forteller Ida.

LES OGSÅ: Blomsterpynt for dummies

ELSKER LÅVEN: Låven er et av elementene som virkelig fikk Ida til å falle for eiendommen. Foto: Carina Olander
ELSKER LÅVEN: Låven er et av elementene som virkelig fikk Ida til å falle for eiendommen. Foto: Carina Olander Vis mer

Idas største lidenskap er auksjoner, innredning og møbler. På sommeren er hun stadig på jakt etter godbiter, i det hun tråler auksjoner og loppemarked. Andres skrot kan være gull for henne. Huset er innredet i landlig stil med industrielle og grafiske innflytelser. Paletten er en lys base, hvor tilbehør og møbler i jordfarger skaper varme i innredningen.

Møblene er det Ida er mest fornøyd med, og hun er veldig glad i skapet som tv-en står på. Det har den rette patinaen som Ida ser etter. Interessen for møbler med historie har ført Ida inn på nye veier, og hun har blant annet jobbet for vintage-butikken Lauritz.com hvor hun har fått utfolde sin lidenskap for gamle ting.

LANDLIG: Ida elsker å kunne stå ved oppvaskbenken og kikke ut av vinduet! Foto: Carina Olander
LANDLIG: Ida elsker å kunne stå ved oppvaskbenken og kikke ut av vinduet! Foto: Carina Olander Vis mer

- Jeg elsker ting med patina og karakter. Ofte er det enkle, rettlinjede møbler som tiltaler meg. Møbler som dette har en utrolig sjarm. Det er også spennende å vite at de har blitt brukt i flere hundre år. Jeg føler at jeg blir en del av historien, forteller Ida.

LES OGSÅ: Se Ola og Ateekas drømmehjem på Sardinia

VEDOVN: Den gamle vedovnen varmer godt og forsterker den gammeldagse følelsen i huset. Vi elsker ideen med tavlemalt bilde i en gammel ramme, alltid klart for nye kunstverk! Foto: Carina Olander
VEDOVN: Den gamle vedovnen varmer godt og forsterker den gammeldagse følelsen i huset. Vi elsker ideen med tavlemalt bilde i en gammel ramme, alltid klart for nye kunstverk! Foto: Carina Olander Vis mer

Den første etasjen huser et kjøkken i landlig stil, med en vedpeis som varmer godt om vinteren. Spiseplassen er innredet med gamle kjøkkenmøbler, som Ida har malt hvitt. Her kan hun legge seg på kjøkkensofaen og lese interiørblader eller en bok mens sommerregnet drypper på vindusruten.

Stua og kjøkken avgrenses med en tømmervegg som Ida har malt hvit. Veggen setter en rustikk karakter på rommet og skaper et livlig uttrykk i den lyse stua. Stuen er uten gardiner fordi Ida mener vinduene er smykker for rommet. Siden vinduene er så små vil gardiner ta mye av lyset.

Hvert rom er personlig innredet i stil tilpasset byggets opprinnelse. Stilen oppfattes som rustikk med karakter, og med myk fremtoning. Til og med badet har fått Idas særegne stil. Her forenes hennes vakre malerier med rommet, og resultatet blir et bad med god atmosfære, et sted man vil tilbringe tid i, hver dag. I overetasjen finnes parets lyse soverom, Idas atelier og en liten hall.

- Vi har renovert huset selv ved hjelp av hendige, kyndige og hjelpsomme foreldre og venner.

LES OGSÅ: Velg farger i hjemmet

PERSONLIG: Badet er koselig og personlig, med Idas selvlagde bilder på veggene. Foto: Carina Olander
PERSONLIG: Badet er koselig og personlig, med Idas selvlagde bilder på veggene. Foto: Carina Olander Vis mer

Vi hadde en pangstart da vi flyttet inn og tok flere rom samtidig. Siden har vi tatt et rom av gangen. Vi er langt fra ferdige og vil nok aldri bli det heller, da begynner vi heller på nytt. Fornyelse er det morsomste som fins! sier Ida.

Inspirasjon til å innrede huset finner Ida i alt rundt seg. Hun liker spesielt å kjøre bil på veier hun ikke har kjørt tidligere. Her inspireres hun av vakre hus hun ellers ville gått glipp av.

KOSELIG: Full harmoni i Idas hjørne. Foto: Carina Olander
KOSELIG: Full harmoni i Idas hjørne. Foto: Carina Olander Vis mer

- Jeg er så heldig at jeg har en venninne som er ganske lik meg, så jeg får alltid masse inspirasjon når vi møtes. Vi kan sitte en hel dag og utveksle ideer. Ofte ringer hun meg for å fortelle hva hun har gjort hjemme og mange ganger viser det seg at jeg har gjort det samme uten å kjenne til hennes planer, sier Ida med et smil.

LES OGSÅ: Dette hjemmet MÅ du se

IDYLL: Huset ligger perfekt til, helt i skogkanten. På verandaen har Ida arrangert sommerblomster. Den antikke benken er kjøpt på auksjon. Foto: Carina Olander
IDYLL: Huset ligger perfekt til, helt i skogkanten. På verandaen har Ida arrangert sommerblomster. Den antikke benken er kjøpt på auksjon. Foto: Carina Olander Vis mer

Denne reportasjen er skrevet av Eva Fredriksen Solum, og ble publisert i KK Living 4, som var i salg i april. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer